(FOTO) Nadbiskup Barišić u vizitaciji Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“

Foto: narod.hr

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se s djelatnicima Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ u srijedu, 21. ožujka u školskoj zbornici. U pratnji nadbiskupa bili su njegovi suradnici: generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, ujedno predsjednik školskog odbora.

Pozdravnu riječ uputio je ravnatelj gimnazije don Josip Dukić naglasivši specifičnost odgojnog programa katoličke škole: potraga za kvalitetnijim obrazovanjem, briga za ljudsku, duhovnu, intelektualnu, socijalnu formaciju, osobna briga za svakog učenika, otvaranje učenika svijetu, a da pritom ne gubi nacionalni identitet, cjelovita ljudska formacija i dr. Naglasio je kako škola za učenike, između ostaloga, organizira više puta godišnje duhovne obnove, u Adventu mise zornice, u Korizmi križne puteve, susrete za roditelje i sl. Od nastavnika se traži pravi nauk i čestitost života, stručnost i svjedočenje kršćanskog života. Držimo do dobroga glasa svake osobe pa tako i škole, naglasio je ravnatelj Dukić dodavši da gimnazijalci nakon završene škole upisuju i uspješno završavaju različite fakultete.

Predsjednik Školskog odbora mons. Ančić osvrnuo se na nastavni proces u školi. Predstavio je rezultate ankete koja je provedena među učenicima trećih i četvrtih razreda ove gimnazije o radu i životu u školi. Naglasio je da anketa pokazuje kako je u školi dobra atmosfera i disciplina, među učenicima i nastavnicima vlada odnos međusobnog poštivanja i uvažavanja, nema vrijeđanja, ruganja, vršnjačkog nasilja ni krađa. Dodao je da ima još prostora za razvoj i unaprjeđivanje rada poput veće ponude izvanškolskih aktivnosti.

Potom su školski djelatnici iznijeli svoja iskustva rada u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji. Upoznali su nadbiskupa s nekim poteškoćama s kojima se susreću u radu s učenicima, kao što je potreba bolje tehničke opremljenosti škole radi još kvalitetnijeg izvođenja nastave. Također je primijećeno da je potrebna i dodatna promocija škole čiji učenici iz godine u godinu postižu zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima iz različitih predmeta.

Generalni vikar mons. Vidović je naglasio da su đaci najbolji ambasadori škole te da bi trebalo u različite izvannastavne školske projekte više uključiti bivše učenike okupljene u Klubu učenika i prijatelja NKG-e.

Nadbiskup Barišić zahvalio je svima na iznijetim iskustvima, prijedlozima i idejama, na njihovom zauzetom i zahtjevnom radu s tim mladim ljudima, koji će sutra zauzeti važne uloge u našem društvu. Naglasio je da nije toliko važno s kojim će ocjenama upisivati fakultete nakon škole nego kakvi će ljudi i stručnjaci postati. Izrazio je nadu da će ovaj susret pospješiti kako njihovu međusobnu suradnju tako i veće zajedništvo s učenicima. Nadbiskup je darovao ravnatelju škole svijeću s logotipom Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, a svakome od školskih djelatnika podijelio je krunicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr