(FOTO) Njemački ministar Seehofer: ‘Nemam nikakve kritike na račun rada hrvatske policije’

Zagreb, 23.01.2020. - Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinoviæ održao je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemaèke Horstom Seehoferom. Na fotografiji Horst Seehofer tijekom izjave za medije. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemačke Horstom Seehoferom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su prisustvovala i izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova RH i Saveznog ministarstva unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva te službenika Saveznog kriminalističkog ureda SR Njemačke.

Seehofer, bivši predsjednik Kršćansko-socijalne unije i premijer Bavarske, bio je oštar kritičar politike „otvorenih vrata“ prema migrantima kancelarke Angele Merkel na vrhuncu migrantske krize.

“Kada se radi o zaštiti države građana sigurnosti, onda je potrebna jaka država koja će se potruditi da imamo vladavinu prava. Tako je to i u Njemačkoj, a to je zadaća ministara unutarnjih poslova”, zaključio je Seehofer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seehofer: Hrvatska policija ispravno štiti granicu

Istaknuo je Hrvatska odgovorno čuva granicu. Na novinarski upit o kritikama i negativnom publicitetu zbog načina na koji hrvatska policija čuva svoju granicu, tj. smatra li da hrvatska policija na odgovarajući način čuva svoje i europske granice, ministar Seehofer odgovorio je:

„Nemam nikakve kritike koje bih mogao uputiti na način rada hrvatske policije i drugih služba sigurnosti u Hrvatskoj. Mora nam biti jasno da živimo u jednom slobodnom društvu gdje svatko ima pravo kreirati svoj život kako želi. Međutim, kada se radi o zaštiti države, zaštiti građana, zaštiti sigurnosti, onda je zaista potrebna jaka država koja će se potruditi da imamo vladavinu prava. Tako je to i u Njemačkoj i to je zadaća ministara unutarnjih poslova.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su se sastali prije sutrašnjeg neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova država članica Europske unije.
Savezna Republika Njemačka sljedeća predsjeda Vijećem EU, a ministri su se složili da će raditi u kontinuitetu.
Ministar Seehofer istaknuo je kako je to prijeko potrebno: „Teme koje nas, ministre unutarnjih poslova, vežu – te teme ne može jedna zemlja sama savladati.“

Na bilateralnom sastanku ministri su razgovarali o sigurnosti i migracijama, temama koje će još dugo biti aktualne.
Ministar Seehofer istaknuo je: „Zaista mi je drago što smo se složili i kada je u pitanju analiza tih događanja, ali i po pitanju prioriteta. Sa ministrom Božinovićem stopostotno se slažem po tom pitanju. Prije nekoliko sam mjeseci Davoru obećao da ćemo Hrvatsku podržati koliko god budemo mogli u obnašanju jedne važne zadaće, a to je zaštita granica. To ćemo danas ovdje učiniti i to na jedan vrlo bitan način, donacijom ovih termovizijskih kamera.“

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović na to je uzvratio: „Naš dijalog je kontinuiran, on je otvoren i on je prijateljski“. Istaknuo je kako Njemačka i Hrvatska zajednički gledaju na izazove sigurnosti za njihove države i građane te angažirano i aktivno surađuju na nekoliko razina – sa pojedinim saveznim republikama te sa saveznim ministarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović je naglasio da suradnja dviju zemalja polazi „od našeg zajedničkog poimanja da sigurnost svake države počinje na njezinim granicama. U tom smislu jedno od područja suradnje će upravo biti u europskom kontekstu zaštite vanjskih granica Europske Unije, što je naravno i hrvatski nacionalni interes. U tom smislu surađivat ćemo i u borbi protiv krijumčarskih mreža koje su aktivne po migrantskim pravcima, uključujući i ovaj koji ide od Grčke prema ostatku Europske unije“. Ministri su se složili da Europska unija mora učiniti više kako bi pomogla Grčkoj, koja predstavlja vrata ilegalnih i svih drugih migracija iz područja Bliskog Istoka prema Europi.

Ministar Božinović naglasio je kako nije nikakva tajna da je Njemačka oduvijek pomagala Hrvatskoj, a njemačka policija niz godina vrlo dobro surađivala sa hrvatskom policijom te se zahvalio na donaciji vrlo vrijedne i sofisticirane opreme koju ćemo koristiti u zaštiti hrvatskih i vanjskih granica Europske Unije.

Zaključio je: „Neću reći ništa novo ako još jednom ponovim da hrvatska policija štiti najdulju kopnenu vanjsku granicu Europske Unije, a da je Njemačka jedna od onih država članica koje i razumiju i cijene to što radi hrvatska policija. Još jednom želim izraziti dobrodošlicu ministru Seehoferu i članovima njemačkog izaslanstva. Ja se nadam i siguran sam da ćemo imati vrlo plodne razgovore i u nastavku, odnosno na neformalnom sastanku vijeća ministara unutarnjih poslova Europske Unije.“

Nakon izjava za medije ministri su odgovarali na aktualna novinarska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.