(FOTO) Njemački ministar Seehofer: ‘Nemam nikakve kritike na račun rada hrvatske policije’

Zagreb, 23.01.2020. - Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinoviæ održao je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemaèke Horstom Seehoferom. Na fotografiji Horst Seehofer tijekom izjave za medije. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemačke Horstom Seehoferom.

Sastanku su prisustvovala i izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova RH i Saveznog ministarstva unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva te službenika Saveznog kriminalističkog ureda SR Njemačke.

Seehofer, bivši predsjednik Kršćansko-socijalne unije i premijer Bavarske, bio je oštar kritičar politike „otvorenih vrata“ prema migrantima kancelarke Angele Merkel na vrhuncu migrantske krize.

“Kada se radi o zaštiti države građana sigurnosti, onda je potrebna jaka država koja će se potruditi da imamo vladavinu prava. Tako je to i u Njemačkoj, a to je zadaća ministara unutarnjih poslova”, zaključio je Seehofer.

Seehofer: Hrvatska policija ispravno štiti granicu

Istaknuo je Hrvatska odgovorno čuva granicu. Na novinarski upit o kritikama i negativnom publicitetu zbog načina na koji hrvatska policija čuva svoju granicu, tj. smatra li da hrvatska policija na odgovarajući način čuva svoje i europske granice, ministar Seehofer odgovorio je:

„Nemam nikakve kritike koje bih mogao uputiti na način rada hrvatske policije i drugih služba sigurnosti u Hrvatskoj. Mora nam biti jasno da živimo u jednom slobodnom društvu gdje svatko ima pravo kreirati svoj život kako želi. Međutim, kada se radi o zaštiti države, zaštiti građana, zaštiti sigurnosti, onda je zaista potrebna jaka država koja će se potruditi da imamo vladavinu prava. Tako je to i u Njemačkoj i to je zadaća ministara unutarnjih poslova.“

Ministri su se sastali prije sutrašnjeg neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova država članica Europske unije.
Savezna Republika Njemačka sljedeća predsjeda Vijećem EU, a ministri su se složili da će raditi u kontinuitetu.
Ministar Seehofer istaknuo je kako je to prijeko potrebno: „Teme koje nas, ministre unutarnjih poslova, vežu – te teme ne može jedna zemlja sama savladati.“

Na bilateralnom sastanku ministri su razgovarali o sigurnosti i migracijama, temama koje će još dugo biti aktualne.
Ministar Seehofer istaknuo je: „Zaista mi je drago što smo se složili i kada je u pitanju analiza tih događanja, ali i po pitanju prioriteta. Sa ministrom Božinovićem stopostotno se slažem po tom pitanju. Prije nekoliko sam mjeseci Davoru obećao da ćemo Hrvatsku podržati koliko god budemo mogli u obnašanju jedne važne zadaće, a to je zaštita granica. To ćemo danas ovdje učiniti i to na jedan vrlo bitan način, donacijom ovih termovizijskih kamera.“

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović na to je uzvratio: „Naš dijalog je kontinuiran, on je otvoren i on je prijateljski“. Istaknuo je kako Njemačka i Hrvatska zajednički gledaju na izazove sigurnosti za njihove države i građane te angažirano i aktivno surađuju na nekoliko razina – sa pojedinim saveznim republikama te sa saveznim ministarstvom.

Ministar Božinović je naglasio da suradnja dviju zemalja polazi „od našeg zajedničkog poimanja da sigurnost svake države počinje na njezinim granicama. U tom smislu jedno od područja suradnje će upravo biti u europskom kontekstu zaštite vanjskih granica Europske Unije, što je naravno i hrvatski nacionalni interes. U tom smislu surađivat ćemo i u borbi protiv krijumčarskih mreža koje su aktivne po migrantskim pravcima, uključujući i ovaj koji ide od Grčke prema ostatku Europske unije“. Ministri su se složili da Europska unija mora učiniti više kako bi pomogla Grčkoj, koja predstavlja vrata ilegalnih i svih drugih migracija iz područja Bliskog Istoka prema Europi.

Ministar Božinović naglasio je kako nije nikakva tajna da je Njemačka oduvijek pomagala Hrvatskoj, a njemačka policija niz godina vrlo dobro surađivala sa hrvatskom policijom te se zahvalio na donaciji vrlo vrijedne i sofisticirane opreme koju ćemo koristiti u zaštiti hrvatskih i vanjskih granica Europske Unije.

Zaključio je: „Neću reći ništa novo ako još jednom ponovim da hrvatska policija štiti najdulju kopnenu vanjsku granicu Europske Unije, a da je Njemačka jedna od onih država članica koje i razumiju i cijene to što radi hrvatska policija. Još jednom želim izraziti dobrodošlicu ministru Seehoferu i članovima njemačkog izaslanstva. Ja se nadam i siguran sam da ćemo imati vrlo plodne razgovore i u nastavku, odnosno na neformalnom sastanku vijeća ministara unutarnjih poslova Europske Unije.“

Nakon izjava za medije ministri su odgovarali na aktualna novinarska pitanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr