(FOTO) Odgođena ovrha nad malim Cesareom

Foto: Fah

Odgođena je ovrha nam sinom Nine Kuluz – najnovija je informacija sa skupa u splitskoj četvrti Pujanke ispred ulaza u zgradu u kojoj ona stanuje, javlja HRT.

> 5 činjenica o malenom Cesareu

Naime, od jutra je pred zgradom okupljeno nekoliko stotina Splićana koji su izražavali protivljenje najavljenoj ovrsi njezina djeteta, koje je trebalo biti vraćeno ocu u Italiju, talijanskom državljaninu.

Oduševljenje odlukom okupljeni izražavaju pjesmom.

Prosvjednici nose transparente s natpisima Ne damo Cesarea, Cesare je naše dite, Danas Cesare sutra Duje.

“Ovo je velika pobjeda svih koji su se okupili, hvala vam. Ako bude potrebno, opet ćemo vas zvati i dođite ponovno,” rekla je Vanda Plazonić, organizatorica mirnog okupljanja građana ispred zgrade u kojoj stanuje Cesare sa svojom majkom.

Nazočni su joj uzvratili skupnim pjevanjem “Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati,” a zatim su svi skupa otpjevali “Lijepu našu.”

Vanda Plazonić je, ganuta tim prizorima, nakon toga zaplakala. Odgovarajući na pitanja novinara kazala je kako ju je policija izvijestila da se odgađa za danas najavljena ovrha.

“Ovo je velika stvar za cijelu Hrvatsku da se nešto ovako dogodilo, da su se ljudi digli i usprotivili se ovrsi dječaka Cesarea i pokazali da se tako može nešto napraviti” kazala je Plazonić, javlja Večernji list.

Dodala je kako je reakcija građana uslijedila nakon njezinog angažmana na društvenim mrežama kojima je pozivala građane da su suprotstave ovrsi dječaka Cesarea, a zahvalila je i medijima koji su danas u velikom broju pratili mirno okupljanje u četvrti Pujanke te policiji koja je osiguravala okupljanje.

“Prvi put smo imali Torcidu i policiju da rade za istu stvar,” ustvrdila je. Na upit kako se osjećaju Nina Kuluz i njen sin Cesare, Plazonić je rekla da Kuluz “samo što se nije srušila i jedva je ostala na nogama.”

“Cesare je ujutro neutješno plakao, ali vjeruje kako će se sada sve promijeniti i biti OK,” kazala je Plazonić. Sudionicima mirnog okupljanja kratko se obratio i djed Cesarea te rekao preko razglasa kako je sramota to što se događa s njegovim unukom. Nakon što je ona izvijestila kako se ovrha malodobnog Cesarea odgađa, sudionici mirnog okupljanja su se razišli.

Podsjetimo, prema odluci Županijskog suda u Splitu iz 2012. godine sedmogodišnji Cesarea je trebao biti vraćen u Italiju ocu, gdje je i rođen 2009. godine dok je Nina Kuluz bila u vezi s njegovim ocem, talijanskim državljaninom.

Nina Kuluz se na takvu odluku Županijskog suda žalila Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je četiri godine poslije 2016. godine odbio njezinu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu.

 

Nakon toga u rujnu 2016. odgođena je prvobitno zakazana ovrha Cesarea kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju.

Prema najavama prosvjednika ovršitelji bi danas trebali doći obaviti sudsku ovrhu oko 11 sati.

Nakon rođenja Cesarea raskinut je odnos Nine Kuluz s njegovim ocem te se ona s Cesareom vratila u Hrvatsku. Po povratku u Hrvatsku nekoliko je godina s Cesareom otišla u Bosnu i Hercegovinu te je u to vrijeme za njom bila raspisana tjeralica, a 2016. vratila se u Split.

Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena.

Prosvjedu se pridružili Zagrepčani, Šibenčani Zadrani

Mirnom okupljanju u splitskom naselju Pujanke kojim se izražava protivljenje najavljene ovrhe sedmogodišnjeg sina Nine Kuluz Cesarea njegovu ocu u Italiju u prijepodnevnim satima pridružila se i skupina Zagrepčana koja je doputovala autobusom, doznaje se od organizatorice mirnog okupljanja Vande Plazonić. Osim iz Zagreba pristižu nam i građani iz Zadra, Šibenika, Makarske, Biograda na Moru, rekla je Plazonić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Građani okupljeni ispred ulaza zgrade u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom Cesareom povremeno pjevaju pjesme kojima se slavi ljubav i briga prema djetetu. Među okupljenima je saborski zastupnik Miro Bulj (Most). Bulj je rekao kako ovo treba odmah zaustaviti i organizirati pravedan proces u kojem će biti pružena pravna pomoć i majci i djetetu, a ne da slučaj bude institucionaliziran prema onome koji je jači, a to je u ovome slučaju otac djeteta u Italiji.

Splitska policija izvijestila je kako je današnje mirno okupljanje prijavljeno policiji i osiguranje obavlja sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. Mi postupamo sukladno Zakonu o policijskim ovlastima i Pravilniku koji određuje postupanje i suradnju policije i Centra za socijalnu skrb Split i suda u ovakvim situacijama, rekla je Ana Čepić iz Ureda za odnose s javnošću splitske policije.
Dodala je kako policija pruža asistenciju sudu i Centru za socijalnu skrb Split koji su mjerodavni za provođenje ovakvih akata, odnosno ovršnog postupka.

Izvor: narod.hr/hrt