(FOTO) Sjećate li se kolona vjernika u Zagrebu za svetog Leopolda Bogdana Mandića?

Foto: fah

Prošlo je gotovo godinu dana od velikog događaja za vjernike. Tisuće vjernika čekali su u procesiji koja se protezala u jednom trenutku iz Ilice, ispod Jelačićeva trga, do zagrebačke katedrale kako bi dodirnuli sarkofag svetog Leopolda Bogdana Mandića, a istu sliku mogli ste vidjeti i u istoimenoj župi u Dubravi.

Sveti Leopold je rođen 1866. u Herceg Novom. Kažu da su na dan njegove smrti ljudi odmah tražili da ga se proglasi svecem. 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. Leopolda je proglasio svetim. Papa Franjo ga je uz sv. Pija proglasio zaštitnikom Godine milosrđa.

Poruka svetog Leopolda kojoj je on posvetio cijeli svoj život je jedinstvo. U svojoj želji da pomiri Istok i Zapad on je i danas zagovornik toleracije – tako da je upravo tolerancija najsnažnija ideja koja stiže ovih dana među vjernike.

U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije!

Podsjetimo, udruga U ime obitelji podigla je udružnu tužbu kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Usmjerena je protiv Index.hr-a i novinara tog portala, a prva ovakve vrste u RH. Podignuta je zbog niza tekstova koji su diskriminirali i vrijeđali katolike u Republici Hrvatskoj, uzevši kao povod dolazak tijela sv. Leopolda Mandića u Zagreb u travnju 2016. godine.

Tužbu su skupa s udrugom U ime obitelji podigle i Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, udruga Vigilare, Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.

U obrazloženju tužbe istaknuto je da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ izruguje “hrvatskim svecem Leopoldom Bogdanom Mandićem, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke Crkve, Katoličkom Crkvom u cjelini i svim vjernicima”.

“Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređuje vjerske obrede sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi”, objašnjava se u tužbi.

Autor L.K. je napisao tekst “Što slušati u redu za diranje mrtvaca” u kojem su navedene pjesme koje u svom naslovu na hrvatskom ili engleskom jeziku sadrže riječi tijelo i dodir, te su pjesme popraćene uz komentare koji u sebi sadrže očite seksualne aluzije.

Vojislav Mazzocco je napisao članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ za koji se u tužbi navodi da novinar vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim.

Ako sud prihvati argumente onda Indexu i njegovim novinarima prema Prekršajnom zakonu prijeti zabrana rada do godinu dana.

Prvo ročište udružne tužbe U ime obitelji protiv Indexove diskriminacije vjernika

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr