(FOTO, VIDEO) Pogledajte kako je izgledala vojna vježba Velebit 18: Sudjelovali i generali Gotovina i Markač

foto MORH/ J. Kopi/ ml

Završena je velika vojna vježba Oružanih snaga RH Velebit 18 – združena snaga, koja je započela  uzbunjivanjem postrojba Hrvatske vojske u utorak a provedena je od 13. do 15. listopada na vojnim lokacijama diljem Hrvatske.

Riječ je o vježbi na kojoj je sudjelovalo oko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a upotrijebiljena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi Oružanih snaga RH.

 

U sklopu priprema za vježbu, pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi s 24 oklopna vozila tipa “Patria” i 19 kamiona razmjestili su se u srijedu iz Petrinje na slunjski vojni poligon. Prema zamišljenom scenariju, bojna Gromovi u sklopu vježbe imala je zadaću izvršiti napadnu operaciju s ciljem odbacivanja protivnika preko državne granice.

Nakon uspostave glavnih zapovjedništava u srijedu je započelo razmještanje snaga iz matičnih postrojba kopnom i morem pa su u zadarskoj Trajektnoj luci u Gaženici ukrcani borbena tehnike i ljudstvo Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na desantni brod minopolagač DBM-82 “Krka” Hrvatske ratne mornarice (HRM) kojim su prevezeni do Rta Kamenjaka u blizini Pule.

Na vojnom vježbalištu na Rtu Kamjenjaku su postrojbe PZO-a HKoV-a i HRM-a provele bojna gađanja ciljeva u zraku s lakim prijenosnim raketnim sustavima S-2M i “Igla”.

Ukrcaj snaga PZO-a na brod “Krka” vodila je poručnica fregate Josipa Bićanić, koja je u vrlo kratkom vremenu sigurno i po već ustaljenim postupcima završila prvu fazu potpore koju HRM pruža snagama PZO-a.

“Slijedi plovidba koja do Rta Kamenjaka traje oko pet sati, nakon čega pristupamo iskrcaju snaga. Iako sam Slavonka, more mi jako godi i čast mi je što sam pripadnica Hrvatske ratne mornarice, koja će i na ovoj vježbi zajedno sa združenim snagama predstaviti sposobnosti Hrvatske vojske u obrani Domovine”, poručila je poručnica fregate Bićanić.

Prvog dana vježbe, u subotu, Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov pratili su u vojarni “Josip Jović” u Udbini početak vježbe, obišli su nacionalno Zapovjedništvo vježbe i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu  te izrazili zadovoljstvo viđenim.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica OS Grabar- Kitarović izrazila je nadu da će vježba pružiti jasnu sliku oružanih sposobnosti i sliku područja na kojima se još treba usavršavati.  Zadatak je Hrvatske vojske koja je proizašla iz Domovinskog rata čuvati tu baštinu i nadograditi je novim znanjima i sposobnostima, rekla je predsjednica i pohvalila vježbu koja pokazuje “dobru pripremu i ambicioznost u provjeri sposobnosti djelatnog i pričuvnog sastava.”

Predsjednica je pohvalila povećanje proračunskog izdvajanja za obranu “na primjerenu razinu“, te je ocijenila kako je to važno i da bi se poštovale međunarodno preuzete obveze Hrvatske kao članice međunarodne zajednice i NATO saveza, ali i zato jer to jamči sigurnost i stabilnost zemlje.

“Ovo nije milostinja, nego su nas saveznici prepoznali”

Za predstavljene helikoptere „Crne jastrebove”  rekla  je da „nisu milostinja SAD-a i američkog Kongresa Hrvatskoj već jasno priznanje da su nas saveznici prepoznali kao odgovornu članicu NATO-a koja daje više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti, poput terorizma”.

Donacijom helikoptera Black Hawka, najavila je Grabar- Kitarović, počinje i modernizacija našeg transportnog zrakoplovstva, jednog od prioritetnih projekata, a također je počeo i investicijski ciklus u ljudski potencijal, u uvjete života u vojarnama, te u osobno usavršavanje.

Krstičević: Hrvatsku i sve njezine građane štiti jaka i moderna vojska

Potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve vojnike, mornare, dočasnike i časnike, zapovjednike i generale, kao i predstavnike Nacionalne garde Minnesote, Armije SAD-a kao ključnog saveznika i partnera.

Za vježbu u cjelini rekao je da šalje poruku hrvatskom narodu i regiji da Hrvatsku štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena, spremna za konvencionalne i nekonvencionalne izazove.

Demonstrirana je sposobnost Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje, koji omogućava međusobnu komunikaciju vojnika na terenu, te uz GPS njihovu točnu poziciju u svakom terenu. Za sada je u upotrebi osam probnih aparata, prototipovi, a do 2021. godine trebali bi biti softverski potpuno spremni za interoperabilno korištenje sa svim članicama NATO snaga.

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je u subotu je čestitao svim sudionicima na postignutim rezultatima i sposobnostima pokazanima u toj vježbi te izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja i golemog odaziva pričuvnih snaga na koje, kako je rekao, računaju i vojska i narod.

Koncept pričuve

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć itekako potrebna, pogotovo kada je riječ o pomoći narodu u nevolji. Znanja i vještine koje ćete ovdje osvježiti i naučiti od velikog su nam značaja budući da je ovo prilika za stvaranje sinergije s profesionalnim sastavom”, rekao je Krstičević.

Naglasio je da se koncept pričuve sustavno gradi od početka mandata ove Vlade koja, kako je napomenuo, brine i o opremljenosti pričuve i o financijskim sredstvima za njih i za njihove poslodavce zbog njihove pričuvne dužnosti.

Krstičević im je također poručio: “Vi ste dio obitelji Hrvatske vojske, Hrvatska vojska i naš narod računa upravo na vas, pripadnike pričuvnih postrojbi”.

Šundov: Visoka spremnost

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov ocijenio je da su sudionici pokazali visoku razinu u pripremi, organizaciji i provedbi iznimno zahtjevne vojne vježbe te dodao da je danas do izražaja došla koordinacija, koja je, kaže, vježbu i učinila uspješnom.

Najavio je nove stožerne analize vezane uz pričuvu koja može, uz obranu domovine, pomoći i civilnim institucijama te u budućnosti sudjelovati i u međunarodnim misijama.

Pomorske operacije

Drugog dana vježbe Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”, u nedjelju su pripadnici Flotile i Obalne straže Hrvatske ratne mornarice (HRM) s kopnenim, zrakoplovnim i specijalnim snagama proveli na vojnom poligonu „Dugi otok“ pomorske operacije koje su uključivale provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku te je, uz ostalo, uspješno lansirana raketa RB-15B i i pogođen cilj na 30 km u akvatoriju Dugog otoka.

Kroz razrađeni scenarij u sklopu vježbovnih pomorskih operacija uspješno provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RB-15B Mk I, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 “Dubrovnik” na ciljanu metu u moru udaljenu 30 kilometara.

Nakon provedenog raketnog gađanja, tri raketne topovnjače RTOP 41 “Vukovar”, RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-21 „Šibenik” upućene su prema ostatku ciljane mete te su se usmjerile na glavnu metu na moru „Ponton“ na koju su izvršile topničko gađanje kalibrima 57 mm, 30 mm i 23 mm. Po završetku topničkih gađanja na moru, brodovi su zauzeli postroj te su izvršili gađanje na ciljanu metu u zraku. Gađanje je izvršeno kalibrima 30 mm i 23 mm na vučenu metu „Rukavac“ u zraku koju je vukao avion HRZ-a MIG-21, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Vježbovne aktivnosti s postaje obalnog motrenja „Dugi otok“ promatrali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general bojnik Neil G. Loidolt, zapovjednik Zapovjedništva snaga „Jug“ i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.

Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska

Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim zapovjednicima najopsežnije vježbe nakon Domovinskog rata uputio je predsjednik Vlade Plenković istaknuvši kako ta vježba pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske.

Nakon što se uvjerio u uspješnost lansiranja rakete RB-15B i ciljeva na moru i u zraku na Dugom otoku, Plenković je izrazio uvjerenje i u uspješnost predstojećih vježbovnih aktivnosti te da Hrvatska vojska, rekao je, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način i pridonositi međunarodnom miru i stabilnosti.

Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i ministar Krstičević čestitavši svim sudionicima vježbe.

Poručio je da je to “najsloženija vježba nakon Domovinskog rata u kojoj provjeravamo spremnost i sposobnost Hrvatske vojske i šaljemo poruku Hrvatskoj vojsci i svim građanima RH: Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska koja je spremna izvršiti sve zadaće u funkciji obrane Republike Hravtske i pomoći narodu u nevolji“.

U vježbovnoj aktivnosti na Dugom otoku sudjelovao je 661 pripadnik i 18 ključnih oružnih sustava.

Krstičević opovrgnuo medijske napise da je zataškavao slučaj ozljede vojnika na lanjskoj vojnoj vježbi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u nedjelju je opovrgnuo medijske napise da je zataškavao slučaj s prošlogodišnje vježbe na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina, gdje je bilo ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te poručio da je sustav reagirao, da o tome znaju svi koji trebaju znati, a i javnost.

Novinari su u nedjelju ministra Krstičevića, koji je s premijerom Andrejem Plenkovićem na Dugom otoku promatrao vježbovne aktivnosti drugog dana združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”,  pitali kako komentira što su se u medijima pojavili napisi o prošlogodišnjoj vježbi na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina gdje je ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te da se tvrdi da je Ministarstvo obrane zataškavalo taj slučaj.

Navedeni portal je dobio informacije na upit, sve informacije koje su potrebne i sada pogledajte – u petak, znači dan prije (ove) vježbe (“Velebit 18 – združena snaga”), on izlazi s tom informacijom upravo s ciljem da unese nemir u ovu vježbu, a Vi znate da je taj dan Hrvatska predstavila novo sredstvo, istaknuo je Krstičević. Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso,  a riječ je o letjelicama koje Vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koji bi u redoviti službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

“A ja samo kao ministar obrane mogu poručiti neka pišu što god žele. Moja zadaća i odgovornost je graditi sposobnosti Hrvatske vojske, i to činim. I vidjeli ste da je ova vježba upravo pokazala spremnost i sposobnost Hrvatske vojske. A, što se tiče tog dijela, svi oni koji trebaju znati, znaju. Ako se nešto i dogodi isto i na ovaj vježbi, vojska mora vježbati. To ti je k’o i u nogometu – događaju se i povrede. Međutim, ključno je da je sustav transparentan, da se vodi računa o sigurnosti i kroz te vježbe i kroz ostale vježbe i da pazimo uvijek na ljude. Ljudi su najvrjednija imovina”, istaknuo je Krstičević.

Rekao je da ako se nešto i dogodi tada sustav reagira i da je i u tom slučaju, od prije godinu dana, sustav reagirao i napravio sve ono što treba, te je pozvao novinara da se danas priča o vojnoj vježbi “Velebit 18 – združena snaga”.

Upitan je li javnost to trebala znati, jer je godinu dana prošlo, Krstičević je odgovorio: “Svatko zna tko je trebao znati. Svatko zna”.

Desant inžinjerijske pukovnije

U nedjelju je na vojnom vježbalištu “Kupa” Inženjerijska pukovnija prikazala kako savladati vodenu zapreku te uspostaviti prijelaz skelom i most.

U vježbi je sudjelovao vod tenkova M84, borbena vozila pješaštva i borbena oklopna vozila Patria te desetina Vojne policije, sveukupno 168 pripadnika te 14 ključnih oružnih sustava, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Na vježbi su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević,načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te predstavnici Nacionalne garde Minnesote, zamjenik zapovjednika NMG general bojnik Neil G. Loidolt i zamjenik načelnika J5 NMG bojnik Ryan Rossman.

Vježbovna skupina prikazala je kako osigurati manevar bojni Gardijske oklopno-mehanizirane brigade preko rijeke Kupe u slučaju kad je oštećena prometna infrastruktura onemogućila kretanje manevarskih snaga, a u području prijelaza postojala mogućnost neprijateljskog napada. Vojnici su uspostavili most od 93 metra sastavljen od 11 plovnih članaka preko kojeg u sat vremena može prijeći 600 vozila.

Čestitke je vojnicima uputio i general zbora Mirko Šundov. “Impresioniran sam spretnošću i brzinom te koordinacijom koju ste pokazali u realizaciji ove zadaće”, rekao je Šundov.

 

Zapovjednik Inženjerske pukovnije brigadir Alan Srpak izvijestio je da su namjenski organizirane snage ustrojene od pontonirske, mosno-amfibijske i satnije riječnih brodova uspješno uspostavile skelsko i mostno mjesto prijelaza te uspješno pokazale integrirano i usklađeno zajedničko djelovanje.

Završni dio

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju u ponedjeljak je održan završni dio 72 sata duge, sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojba Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, a završnu provedbu ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je uspješnom i čestitao  sudionicima što su pokazala spremnost Oružanih snaga RH za obranu domovine, te moć i snagu kako hrvatski narod više nikada ne bi doživi strahote i razaranja kakve smo imali u Domovinskom ratu.

Završni dio vježbe na promatračnici “Debela glava” pratili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers.

Među uzvanicima bili su i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina te umirovljeni general Mladen Markač.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar-Kitarović iz Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH dala je dopuštenje za izvođenje završnih aktivnosti u VV Velebit 18.

Uoči početka vježbe predsjednica Republike Hrvatske obratila se uzvanicima i sudionicima videolinkom iz Zagreba riječima: “Još jednom ste dokazali uspješnost, spremnost i profesionalnost Hrvatske vojske”.

Zahvalivši se svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uloženim naporima u fazi planiranja, pripreme i provedbe, ministar Krstičević istaknuo je kako je hrvatski vojnik danas, baš kao i tijekom Domovinskog rata 90-tih godina, pokazao da su ljudi najvrjedniji dio sustava.

Podsjetio je i na veliku ulogu Hrvatske vojske u pomoći civilnim insitucijama: “Naš narod mora uvijek biti prioritet Hrvatske vojske zato ćemo i u budućnosti uvijek biti na usluzi i pomoći civilnim institucijama i lokalnom stanovništvu”, rekao je ministar Krstičević.

Oružane snage RH jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti; Hrvatska vojska postigla NATO standarde

Nakon završene vježbe umirovljeni general Ante Gotovina pohvalio je provedbu ovako složene vježbe istaknuvši: “Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti. One nam garantiraju sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća”, naglasio je umirovljeni general Gotovina .
Umirovljeni general Mladen Markač ocijenio je kako je Hrvatska vojska danas pokazala da ostvaruje sve ciljeve domovinske sigurnosti te da je postigla NATO standarde.

“Hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska. Možemo biti ponosni na to što smo u kratkom vremenu postigli takve rezultate“, izjavio je umirovljeni general Markač.

 

Izvor: narod.hr