(FOTO) Žene iz Domovinskog rata izvele performans “Čudnovate zgode šegrta fašizma Vojislava i Milorada”: “Istina o ratu ne smije se ni danas iznijeti”

Foto: narod.hr

Danas je u Zagrebu u 11 sati, na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Jelačića, održan prosvjedni skup u obliku performansa u organizaciji udruge „Žena u Domovinskom ratu“, te branitelja grada Vukovara.

Skup je održan pod imenom koje intrigira: Čudnovate zgode šegrta fašizma – Vojislava i Milorada po predlošku hrvatskih Priča iz davnina.

Naslov naravno asocira na popularnu priču Ivane Brlić Mažuranić, ali glavni junak ovoga puta nije bio šegrt Hlapić nego Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac.

Naglasak skupa bio je na Vukovaru i nepravdi koju doživljava Grad heroj.

Na skupu su bili vukovarski borci i ratni veterani sa zalijepljenim crnim trakama preko usta, kao znak da ne smiju govoriti i da se istina o ratu ne smije ni danas iznijeti.

Na grad Vukovar u tromjesečnom bestijalnom mučenju palo je šest milijuna granata. U Vukovaru je ubijeno 3000 ljudi, 1000 ljudi još uvijek se vode kao nestali, među njima je 12 maloljetnih osoba. Zarobljeni Hrvatski vojnici odvođeni su u srpske logore, 264 zarobljenika iz Vukovarske bolnice ubijeno je i bačeno u jamu na Ovčari, na Veleprometu ubijeno je 700 ljudi. Nitko ne može reći koliki je broj silovanih žena i muškaraca u Vukovaru. Uništene su sve građevine, objekti, mostovi, obale, ulice, parkovi , igrališta i spomenici u Vukovaru, rekle su žene braniteljice.

Ali to nije sve! Za razbijenu plastičnu ploču ćiriličnog natpisa koja košta 375 kuna, ubijen je Darko Pajčić, moralno i materijalno uništen Igor Gilja hrvatski policajac i sin poginulog branitelja, 20 vukovarskih branitelja osuđeno je na kazne zatvora, a moraju platiti 190 tisuća kuna štete za uništavanje državne imovine, odnosno, svaki mora za jednu razbijenu ploču Hrvatskoj nadoknaditi 13 ploča, dok 8 vukovarskih branitelja još uvijek čeka presudu, čulo se na emocijama nabijenom skupu.

Osobiti naglasak skupa bio je na politici koju vode Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović koji je po padu Vukovara izjavio da je „pao posljednji ustaški bastion – vukovarska bolnica“, kažu hrabre žene, i k tome još primio odličje Radovana Karadžića!

Na skupu su žene braniteljice, koje su kao mlade djevojke u najtežim danima rata 1991. stupile u obranu Hrvatske, pročitale niz pisama, pjesama i recitala koji govore o aktualnom i bolnom trenutku hrvatskog naroda i domovine koju su sa ljubavlju vlastitim životom tako hrabro branile.

Izdvajamo početni potresni dio čitanja:

„Nikada nismo mislili da ćemo dolaziti ovdje pod tvoja skuta i nemoćno gledati u tvoja nedjela (Hrvatsko, op. a.) i nepravde koja činiš prema tvojim najboljim izdancima, prema tvojim hrastovima.

Sjećaš li se Hrvatska, kada si prije dva i po desetljeća bila sama, ostavljena, gola, razderana, raznesena?

Ubijali su te, mučili, silovali, palili, čupali ti živo meso, klali, kožu derali s tebe, trpali ti kosti u utrobu, a tamo je već bilo tijesno, sve je vrvilo od kostiju što su ti ih ostavljali kroz tvoju neurednu povijest.

Upali su u tvoje domove bradate četničke spodobe i antifašisti JNA pod petokrakom, ubijali tvoje starce, nedužnu djecu, žene, palili ti crkve, kidali raspela, čelik je sve raznosio, bombe i granate skladale su jezive sonate, jutarnje sunce vozilo se na tenkovima….

Pa sjećaš li se Domovino tko je ustao, tko te je zakrilio, tko te obgrlio svojim tijelima?

Jesi li zaboravila tko su tvoja najbolja djeca?

Tvoji sinovi i kćeri kojima si bila milija od njih samih, od njihovih života.

…..

Pogledaj Domovino, ovdje su oni koji su preživjeli (vukovarski ratni veterani op.a.) i stoje pred tobom, vezani i zarobljeni od bolesti tvoje, što nepravda se zove.

Gledaju te živi, a prekriveni tvojim strahom, da im pružiš dostojanstven život i slobodu, u kojoj bi trebali živjeti bez ponovnih ponižavanja i tvoje bahatosti.

E, Domovino, služi li ti na čast?“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr