Garašić: u Afganistanu ćemo jačati svijest da su žene ravnopravne

Prva hrvatska brigadna generalica Gordana Garašić izjavila je danas kako će njena zadaća u operaciji ISAF (operacija potpore mira u Afganistanu) biti veliki izazov, jer se na generalskom mjestu očekuje više donošenja odluka, veći doprinos, davanje dobrih savjeta nadređenom, komunikacija s lokalnim tijelima vlasti i kolegama iz drugih država.

“Konkretno NATO u operaciji ISAF neće moći riješiti sve probleme u afganistanskom društvu. Ono što mi želimo je ojačati svijest i raditi više na obuci afganistanskih snaga sigurnosti, a i njihovih predstavnika vlasti da su žene ravnopravni dio društva, da mogu raditi u vojsci i policiji, radi se na tome da žene zadrže svoja mjesta,” objasnila je Garašić zadatak u Afganistanu.

Garašić je ocijenila kako je njeno slanje na mirovnu operaciju u Afganistan povijesna prilika, jer je ovo prvi put nakon 11 godina sudjelovanja u toj operaciji da možemo postaviti osobu na generalsko mjesto i sudjelovati kao savjetnik zapovjedniku ISAF-a po pitanju rodne ravnopravnosti.

“Pitanje rodne ravnopravnosti u operacijama NATO-a, EU-a i UN-a postaje sve bitnija komponenta jer na žalost postoje dijelovi svijeta gdje dio društva nema jednakopravan položaj, jednak dostup školovanju, zaposlenju i drugim stvarima koje čine normalno zapadno društvo,” objasnila je Garašić.

Na novinarski upit ima li dovoljno žena u oružanim snagama, Garašić je navela kako uvijek može bolje, ali da postotci pokazuju sve više mladih žena u Hrvatskoj koje dragovoljno služe vojni rok. “To znači dobru budućnost, zaposlenje i priliku za školovanje, obrazovanje i napredak u životu,” rekla je Garašić.

Garašić tvrdi kako je situacija po pitanju predrasuda prema ženama u vojsci bila puno drugačija prije 15 godina nego što je to danas. Tvrdi da osobno nije iskusila diskriminaciju na bilo koji način. “Najbitnije je da ono što radite, radite profesionalno, da ste kvalificirani i kompetentni i ako radite posao dobro, kolege i nadređeni će to znati cijeniti,” navela je.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je danas kako je Garašić prva žena na mjestu savjetnice za rodna pitanja zapovjedniku ISAF-a u oružanim snagama Hrvatske. “To nas čini ponosnim jer je to zahtjevna zadaća i dužnost gdje će Garašić provesti devet mjeseci i to će ona uraditi uspješno jer joj to nije prva misija, a ni zadnja,” izjavio je Kotromanović.

Kotromanović je objasnio kako u Ministarstvu obrane ima puno pozitivnih primjera jednakosti muškaraca i žena. Naveo je kako ima oko šest posto žena u oružanim snagama RH, a u samom Ministarstvu obrane na najvišim dužnostima je oko 40 posto žena.

“To je dobro jer iz osobnog iskustva vidim da je raditi sa ženama sjajno. Odgovorne su, uporne, istrajne i često mudrije od muškaraca. Nadam se da će i u budućnosti biti takva politika gdje će se pružiti prilika da se dokažu,” naveo je Kotromanović na današnjoj dodjeli privremenog čina brigadne generalice Gordani Garašić.

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić istaknuo je kako promicanje brigadirke Garašić služi na ponos oružanim snagama Republike Hrvatske.

“OS RH spadaju u svega nekoliko zemalja članica NATO-a koje imaju žene za generalicu što je pokazatelj da su OS ovdje pokazale veliku pozornost. Imamo izuzetno iskustvo iz domovinskog rata kada su časnice OS preuzimale odgovornost tijekom rata i kada su zajedno s nama sudjelovale u svim operacijama domovinskog rata,” rekao je Lovrić i dodao kako se nada da će Garašić operacijom u Afganistanu opravdati ugled oružanih snaga jer je prva časnica oružanih snaga RH koja ide u NATO operaciju potpore mira na položaju brigadnog generala.

Brigadirka Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica nakon što joj je taj čin prije dva dana dodijelio predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, na prijedlog ministra obrane, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.