General Glasnović traži očitovanje Ustavnog suda: ‘Imamo dojave o nepravilnostima, a Vlada se miješa u tumačenje izbornih rezultata’

Foto: Fah

“Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje o ovakvom grubom miješanju Vlade RH u izborni proces te tumačenje rezultata izbora i odluke o ponavljanju ili neponavljanju izbora na pojedinom biračkom mjestu. Napominjemo da imamo dojave o nerazmjernom broju nevažećih biračkih listića koji su trebali biti pripisani Neovisnoj listi Željka Glasnovića ali su iz nekog razloga učinjeni nevažećima. Također napominjemo da imamo dojave o onemogućavanju pojedinih birača da se prijave za glasovanje ili da glasuju u subotu“, ističe se u priopćenju generala Željka Glasnovića kojemu za ulazak u Sabor nedostaje 11 glasova, a nekoliko dana prije izbora bez ikakvog objašnjenja ugašena mu je službena Facebook stranica i osobni profil putem kojih je komunicirao s javnošću. Stranica njegove liste na Facebooku još uvijek nije vraćena. Državno izborno povjerenstvo opravdava se da je neprecizno izvijestilo da su poništeni izbori na biračkom mjestu u Stockholmu na kojem je birač uzeo ili dobio dva listića te oba ispunio i ubacio u glasačku kutiju. Navodno je navedeni birač glasovao za I. izbornu jedinicu, a ne XI. (za iseljeništvo).

> Glasnović traži ponavljanje izbora u Livnu.: ‘Birački odbor mi je uskratio glasove’

“General Željko Glasnović hrvatskoj i svjetskoj javnosti ponovo se obraća zbog flagrantnog kršenja Ustava RH, odredaba EU, Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te gaženja biračke volje hrvatskog naroda.

Naime, Ministarstvo vanjskih i europsskih poslova (drugim riječima tehnička Vlada RH), dana 7. srpnja 2020., priopćilo je da se izbori u Veleposlanstvu RH u Stockholmu ne će ponoviti zbog činjenice da je pronađen jedan listić viška za I. izbornu jedinicu. Nadalje se tvrdi da je u navedenoj kutiji pronađeno 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, te da ti glasovi ne mogu presudno utjecati na rezultat u I. izbornoj jedinici”, upozorava se u priopćenju.

Uočena su četiri problema:

“1. Ovim postupkom MVP i Vlada RH umiješali su se u izborni proces za izbore u XI. IJ na nezakonit i protuustavan način. Naime, izborni proces je pod kontrolom sudbene vlasti, a gore navedeno priopćenje i tumačenje (navodnog?) priopćenja DIP-a je dokaz da je pod kontrolom izvršne vlasti.

2. Ministarstvo vanjskih poslova usuđuje izreći da ono “izvješćuje” javnost o rješenju DIP-a. Interesantno! Pri tome se upušta u tumačenje samog izvješća DIP-a, a što je daljnja nezakonitost i dokaz podređenosti DIP-a izvršnoj vlasti, odnosno nesamostalnosti DIP-a i sudbene vlasti kao takve.

3. Prelistavajući službenu stranicu DIP-a nismo pronašli priopćenje o kojem govori MVP, odnosno Vlada RH.

4. Dana 6. 7. 2020. DIP je na konferenciji za novinstvo priopćio da je 1 birač za I. Izbornu jedinicu, na biračkom mjestu u Stockholmu, dobio 2 listića i da će se izbori ponoviti na tom biračkom mjestu. No sada MVP tvrdi da je tamo bilo čak 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, a što je nevjerojatno”, ističu.

Zahtijeva se uvid u biračke kutije

“Zbog svega navedenog, a uzimajući u obzir dojave o nizu nepravilnosti (posebno i Livnu) Neovisna lista Željka Glasnovića zahtijeva da joj se omogući uvid u kutiju, te utvrđivanje je li uistinu 18 birača bilo iz I. izborne jedinice samo na tom biračkom mjestu?

Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje o ovakvom grubom miješanju Vlade RH u izborni proces te tumačenje rezultata izbora i odluke o ponavljanju ili neponavljanju izbora na pojedinom biračkom mjestu. Napominjemo da imamo dojave o nerazmjernom broju nevažećih biračkih listića koji su trebali biti pripisani Neovisnoj listi Željka Glasnovića ali su iz nekog razloga učinjeni nevažećima. Također napominjemo da imamo dojave o onemogućavanju pojedinih birača da se prijave za glasovanje ili da glasuju u subotu.

 Neovisna lista Željka Glasnovića zahtjeva da se utvrde sve bitne činjenice o tome što se događalo u XI. IJ prilikom registracije birača, što se događalo prvi dan glasovanja (subota 4. 7. 2020.), što se događalo drugi dan glasovanja (5. 7. 2020.), je li bilo opstrukcije glasača, nepoštenog prebrojavanja, te ponovo ocijene tzv. nevažeći listići i u konačnici prebroje svi glasovi iz XI. IJ.

Neovisna lista Željka Glasnovića smatra čitav izborni proces u XI. IJ nezakonitim i neustavnim te da je nužno, u cijeloj toj IJ, ponoviti glasovanje uz nadzor međunarodne zajednice.

Ponovno ukazujemo na činjenicu da su hrvatski državljani koji trenutno nemaju prebivalište u RH podzastupljeni, odnosno diskriminirani, da ih je oko 20% u ukupnom broju hrvatskih državljana, da su njihovi glasovi oko 10 puta manje vrijedni od glasača u RH (I. – X. ij), te da je vrijednost glasa nacionalnih manjina i više desetaka puta vrjednija od njihovog glasa”, zaključuje se u priopćenju.

U utorak se oglasilo i Veleposlanstvu RH u Stockholmu navodeći da se izbori kod njih NE ponavljaju.

“Dobili smo puno prijava o tome da je kao i obično najviše nekih čudnih situacija bilo kad je hrvatsko iseljeništvo htjelo glasati. Prema zadnjim neslužbenim informacijama general Željko Glasnović je sad u situaciji da mu nedostaje 11 glasova. Kad se to sve skupa zbroji, možete zaključiti sami da ovo sve skupa, zahvaljujući tom izbornom zakonu, nije prošlo kako bi trebalo”, komentirao je nakon izbora Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta koji je podržao Neovisnu listu Željka Glasnovića.

> Kako je glasovala dijaspora?

> Analiza: kako glasuje 4 milijuna Hrvata koji žive izvan Hrvatske?

Podsjetimo, u inozemstvu, koje čini posebnu, XI. izbornu jedinicu, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore bilo gotovo 185 tisuća.

U inozemstvu, točnije u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasovalo se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu. Prva su otvorena biračka mjesta u Australiji.

U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2800 birača. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd. U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora će se zateći izvan mjesta svog prebivališta ili u inozemstvu mogu, iznimno, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta s naznakom mjesta boravka u Republici Hrvatskoj odnosno države i konzularnog područja na kojem će se zateći na dan izbora, temeljem koje će moći glasovati.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj moraju biti aktivno registrirani.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr