Goluža: Mjeru roditelj-odgojitelj ukidaju jer je Grad Zagreb u financijskim problemima

trpimir goluža
Foto: Snimka zaslona

Trpimir Goluža iz Kluba gradskih zastupnika Mosta gostujući na HRT-u, kazao je kako smatra da je zagrebačka gradska vlast, što se tiče procesa obnove, itekako ovisna o državnoj vlasti s obzirom na to da se svi zakoni donose na državnoj razini.

> Zagrebački SDP podržava Tomaševića u ukidanju mjere roditelj odgojitelj

> Roditelji koji sada očekuju 3. dijete nemaju pravo sudjelovanja u mjeri roditelj-odgojitelj koju ukida lijeva vlast u Zagrebu

> Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se ‘obračunava s korupcijom’ – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

– Gradska vlast u ovih 80 dana, se uistinu trudi. Oni su se našli u poprilično nezavidnoj situaciji, ne samo što se tiče potresa, nego kompletno komunalnih problema u gradu Zagrebu. Jučer smo mogli primijetiti u Skupštini da postoji konsenzus političkih stranaka oko obnove i mislim da ćemo tu svi biti vrlo konstruktivni, ali glavne odluke se donose na razini države – kaže Goluža i dodaje kako smatra da je na čelu Fonda za obnovu grada vrlo sposoban čovjek, ali da vidi problem na razini Ministarstva koje ne može na Fond prebaciti dovoljan broj predmeta koje bi oni onda riješili. Ističe i kako sredstva iz EU fondova za obnovu grada imaju svoj rok trajanja, te da daljnjim odugovlačenjem postoji šansa da se izgube.

Zbrinjavanje otpada

Goluža podržava ovaj plan gradske vlasti vezano za zbrinjavanje otpada, no smatra da je problem njihovog plana neadekvatna komunikacija s građanima.

> Zagrebačka Gradska skupština: Dobrović (DP) – Nakon 80 dana nove vlasti još se radi analiza o otpadu

> Evo što su nam odgovorili iz Holdinga vezano uz moguće pogodovanje oko glomaznog otpada

– Nitko ne komunicira s građanima, recimo problem glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu je javnosti postao poznat tek na konferenciji za novinare koju je gradonačelnik održao – kaže i dodaje kako se treba javno izaći s konkretnim planom i programom zbrinjavanja otpada.

Uređenje gradskih tvrtki

– Mislim da je stanje u procesu oporavka i da možemo biti optimistični. Ne može se osporiti da je ovoj ekipi koja je dobila mandat od građana stalo do grada Zagreba. Sama činjenica da gradonačelnik, zajedno sa svojim pomoćnicima, je na sjednici Skupštine od početka do kraja, puno govori koliko on do toga svega drži – kaže Goluža.

Roditelji-odgojitelji

Kada je riječ o statusu roditelja-odgojitelja – privremeno je obustavljeno zaprimanje novih korisnika, a donesena je i odluka da će se u dječjim vrtićima povećati broj odgojitelja.

Goluža smatra kako argumentacija koja je dana kao objašnjenje obustavljanja mjere roditelja-odgojitelja nije realna, te da ne pokazuje koje su namjere.

– Argumentacija je da bi se napravila cjelovita evaluacija mjere. Nitko ne onemogućuje nikog da radi evaluaciju mjere iako je ta mjera u tijeku. Zašto je do toga došlo – zato što je grad Zagreb u ozbiljnim financijskim problemima koji su toliko ozbiljni da se na prvoj radnoj sjednici Skupštine morala donijeti odluka o kratkoročnom zaduživanju Grada od 400 milijuna kuna. Da se to nije učinilo, zaposlenici Grada ne bi mogli dobiti plaće – objašnjava Goluža i dodaje kako mjera roditelja-odgojitelja košta grad Zagreb oko pola milijarde kuna na godišnjoj razini.

– Zato je ta mjera suspendirana, ona je uspješna, međutim od te mjere mi ne možemo očekivati da će u potpunosti riješiti problem demografije u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Dječja bolnica Srebrnjak

– Dobili smo izvješće gradonačelnika, koje je bilo na temelju zaključka prethodne Skupštine, vidimo da su gubici bolnice narasli deset puta više u odnosu na isti period u odnosu na prije godinu dana. Ono što je u toj cijeloj priči čudno je da je ta bolnica puno manje radila i manje trošila, postavlja se pitanje gdje je otišao taj novac. Da bismo novoj upravi osigurali dobar i čisti start, treba jako dobro napraviti financijsku reviziju – naglašava Goluža.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt