Zagrebački SDP podržava Tomaševića u ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

SDP-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu su najavili podršku moratoriju na mjeru roditelj-odgojitelj. Predsjednik Kluba SDP-a Ivan Račan na konferenciji za novinare je kazao da će SDP podržati prijedloge gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Gradska zastupnica SDP-a Davorka Moslavac Forjan kazala je da će izmjenom mjere roditelj-odgojitelj uvesti moratorij na zaprimanje novih prijava roditelja, kako bi se evaluirali učinci te mjere i utvrdilo je li postigla svrhu zbog koje je i zamišljena, objavio je SDP.

“To je trebala biti demografska mjera kojoj je cilj bio da se mladi ljudi ne iseljavaju iz Zagreba i da se poveća broj rođene djece. Nažalost, statistički podaci pokazuju da od 2016. do danas broj novorođene djece nije porastao i kreće se oko osam tisuća”, poručila je Forjan.

Navela je da ta mjera nije utjecala ni na broj obitelji koje su iselile iz Zagreba jer se broj nije smanjivao, nego kontinuirano rastao. To je u pet godina podignulo i trošak za gradski proračun s 20 na 450 milijuna kuna zbog čega je potrebno tu mjeru redefinirati, rekla je.

Podsjetimo, mjera roditelj – odgojitelj, koja je u Zagrebu uvedena tijekom mandata bivšega gradonačelnika Milana Bandića, ukida se. Po hitnom postupku na sjednici Skupštine raspravljat će se o prijedlogu dopune odluke o mjeri roditelj- odgojitelj, kojom se od 6. rujna privremeno obustavljaju nove prijave na tu mjeru dok se ne evaluiraju njeni učinci. Prava trenutačnih korisnika trebala bi, prema najavama, barem zasad ostati netaknuta.

> Roditelji koji sada očekuju 3. dijete nemaju pravo sudjelovanja u mjeri roditelj-odgojitelj koju ukida lijeva vlast u Zagrebu

> Dolenec o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj: ‘Obustava bi vrijedila od 6. rujna’

> Dr. Markić o Tomaševićevom ukidanju mjere roditelj odgojitelj: On se ‘obračunava s korupcijom’ – ukida mjeru koja s korupcijom nema nikakve veze

U sklopu te točke naći će se i prijedlog Mosta o podnošenju izvješća o demografskim učincima te mjere i procjene o tome koliko će se moratorij odraziti na kapacitete u dječjim vrtićima.

Nova zagrebačka gradska vlast negativnim učincima mjere smatra izostanak djece iz vrtića i roditelja s tržišta rada. A problem je, tvrde, i porast izdvajanja za mjeru. Iz SDP-a su i prije tvrdili da se mjerom nije ostvario cilj i da bi se novac mogao utrošiti za besplatne vrtiće.

Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine (SDP), u srpnju je dao pojašnjenje kako mjera ima progresivan rast. Naveo je kako u vrtićima Zagreb ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj-odgojitelj.

“Roditelji su vidjeli način kako da neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamijene s ostankom kod kuće. Gospodin Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demokratskom, no broj djece u gradu Zagrebu, otkad je ta mjera na snazi, se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio.”, kazao je.

Suprotno tvrdi demograf Stjepan Šterc, koji je i sam radio na osmišljavanju mjere.

“Jedini je Zagreb imao porast rodnosti u tom razdoblju i, naravno, između ostalog da se to može pripisati i ovoj mjeri. Vrlo često se, zapravo, u njihovim spikama, na koje smo naviknuti, jel, političkim, nastoji prikriti ideologijska pozadina same odluke. I to se vidi, ja bih rekao, iz aviona u ovoj situaciji.”, ustvrdio je.

Dio javnosti koji se bavi demografijom te zaštitom djece, braka i obitelji oštro je osudio ukidanje ove mjere. Podsjetimo da je i udruga Obitelji 3plus uputila argumentiranu kritiku, a već se ranije zalagala da ta mjera, uz određene korekcije, bude uvedena i na nivou Republike Hrvatske – kao obiteljska i demografska mjera.

U svom priopćenju naveli su prijedloge zašto se ova mjera ne smije ukinuti, budući da su “roditelji koji skrbe o troje ili više djece izloženi većim odgojnim, financijskim, logističkim, vremenskim i organizacijskim izazovima, te već ranije obećana mjera itekako može i treba olakšati njihovu svakodnevicu.”

Iz udruge su podsjetili i na izjave vodećih hrvatskih demografskih stručnjaka koji često izdvajaju upravo mjeru roditelja odgojitelja kao dobru mjeru pronatalitetne politike. Štoviše, i oni se, kao i udruga Obitelji 3plus, zalažu za uvođenje ovakve vrste mjere na razini cijele države. 

“Nacionalna vlast više i ne govori o demografskoj obnovi, a prvi cilj trebao im biti zaustaviti negativne trendove (masovno iseljavanje -što je ova mjera sigurno i stopirala na nivou Grada). Brojka iseljenih obitelji bila bi i veća da mjere nema. Drugi je cilj stvoriti bolje okruženje s uvjetima za mlade, zaposlene i za obitelji, tako da su jedino pojedine lokalne jedinice prepoznale važnost natalitetnih politika i svojim građanima nude konkretne mjere.”, istaknuli su u nedavnom razgovoru za Narod.hr iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

Imamo Hrvatsku, ali gdje su stanovnici?

Naše škole su opustjele, u sedam godina izgubili smo 51 tisuću đaka i prijeti demografski i radni raspad zemlje. Mjera roditelj odgojitelj je nužno potrebna demografska, a ne socijalna mjera i važno je neumorno raditi na tome da se obitelji osjećaju sigurno.

Djeca su naša budućnost, jedini način da se svijet razvija s ljubavlju i da svaki daljnji naraštaj bude još bolji. Zato moramo davati potporu djeci, štititi ih i što bolje obrazovati, ali i vezati uz obitelj. Hrvatska je opterećena niskim natalitetom i iseljavanjem što sve više oblikuje našu demografiju i kvalitetu života. Sve je to rezultat i nepovoljnog ekonomskog okruženja, besperspektivnosti i nemogućnosti stvaranja kvalitetnih životnih uvjeta. Država mora žurno osmisliti i ponuditi jamce opstanka, primijetio je diplomirani ekonomist Mijo Jukić.

Umjesto stopiranja demografskih mjera, zašto se ovo iznimno važno pitanje ne podigne na nacionalnu razinu i razmotri uvođenje mjere u cijeloj RH?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr