Udruga roditelja odgojitelja za Narod.hr: ‘Brojka iseljenih obitelji bila bi i veća da mjere nema’

Foto: Thinkstock

“Nacionalna vlast više i ne govori o demografskoj obnovi, a prvi cilj trebao im biti zaustaviti negativne trendove (masovno iseljavanje -što je ova mjera sigurno i stopirala na nivou Grada). Brojka iseljenih obitelji bila bi i veća da mjere nema. Drugi je cilj stvoriti bolje okruženje s uvjetima za mlade, zaposlene i za obitelji, tako da su jedino pojedine lokalne jedinice prepoznale važnost natalitetnih politika i svojim građanima nude konkretne mjere.”, istaknuli su u razgovoru za Narod.hr iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

Naime najava nove zagrebačke vlasti da će ukinuti mjeru roditelj odgojitelj naišla je na otpor i oporbe, ali i građana. Kako je i najavio u svojoj kampanji, novi gradonačelnik Tomislav Tomašević pokrenuo je postupak privremenog stopiranja prihvata novih zahtjeva.

> Što je Tomaševiću sporno u mjeri koja je pomagala nezaposlenim roditeljima s troje i više djece?

> Plenković se hvali izdvajanjima za demografiju, a odbija povećanje doplatka za djecu

> UiO: Roditelj odgojitelj – hvalevrijedna demografska mjera koja treba zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj

> Manipuliranje podacima: Koliki su stvarni troškovi pohađanja djece u zagrebačkim vrtićima i tko izostavlja nule?

Prijedlog Odluke je u javnom savjetovanju, a HURO poziva sve zainteresirane, osobito žene koje su nedavno rodile, a željele bi koristiti mjeru roditelj odgojitelj, da se uključe sa svojim stavovima i obiteljskim situacijama, kao što će i HURO dati prijedlog da se rok za prihvat produži na još određen broj mjeseci, kako bi s demografskog stajališta mjera bila ponuđena onima kojima je i namijenjena, obitelji koje su u ovom periodu uvećane za treće dijete (jedan od uvjeta).

Predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko za Narod.hr ističe kako je iznenađujuće što ih Grad nije pozvao na razgovor kao socijalnog partnera u vezi najave izmjene Odluke.

“Mjera trenutno obuhvaća cca 5300 korisnika, s njihovih 3 i više djece, što znači radi se o značajnoj društvenoj skupini i o tome se mora voditi računa, kao i to da je izuzetno dobro prihvaćena kao dobrobit za te obitelji. Pored velikog problema značajnog broja neupisane djece u vrtiće (višegodišnji problem za Grad i zaposlene roditelje), mjera je smanjila taj pritisak, jer sva djeca te dobi ostaju sa svojim roditeljima na skrbi i brizi. Mjera je u prvom redu potaknula odluku na rađanje trećeg djeteta ili više, što se primjećuje i po izjavama korisnika (potrebno je analizirati ukupan broj novorođenih po godinama od kad je uvedena mjera).”, otkrila nam je predsjednica HURO-a te pojasnila razloge zbog kojih se najčešće odgađa osnivanje, ali i proširenje obitelji.

“Velika nesigurnost (zaposlenje, radni uvjeti, stambeno zbrinjavanje) bitni su faktori koji mladima ne olakšavaju odluku za osnivanje obitelji i rađanjem prvog djeteta, na što se nacionalna i lokalna politika moraju fokusirati kad govorimo o demografskom slomu. RO, mjera je u sklopu demografskog programa pronatalitetne politike Grada, a ne socijalna s kriterijima cenzusa, ali svako zadiranje u stečena prava korisnika dovelo bi u socijalnu ugrozu cijele obitelji, što je nedopustivo, jer se uzimalo i koristi ponuđeno pravo u obliku kakvom je kreirano pri uvođenju. Kontaktirali smo odvjetnički ured da načelno dobijemo stručan stav o stečenom pravu i zadiranju u isto.”, zaključila je Berbić Lacko za Narod.hr.

Imamo Hrvatsku, ali gdje su stanovnici?

Naše škole su opustjele, u sedam godina izgubili smo 51 tisuću đaka i prijeti demografski i radni raspad zemlje. Mjera roditelj odgojitelj je nužno potrebna demografska, a ne socijalna mjera i važno je neumorno raditi na tome da se obitelji osjećaju sigurno.

Djeca su naša budućnost, jedini način da se svijet razvija s ljubavlju i da svaki daljnji naraštaj bude još bolji. Zato moramo davati potporu djeci, štititi ih i što bolje obrazovati, ali i vezati uz obitelj. Hrvatska je opterećena niskim natalitetom i iseljavanjem što sve više oblikuje našu demografiju i kvalitetu života. Sve je to rezultat i nepovoljnog ekonomskog okruženja, besperspektivnosti i nemogućnosti stvaranja kvalitetnih životnih uvjeta. Država mora žurno osmisliti i ponuditi jamce opstanka, primijetio je diplomirani ekonomist Mijo Jukić.

Umjesto stopiranja demografskih mjera, zašto se ovo iznimno važno pitanje ne podigne na nacionalnu razinu i razmotri uvođenje mjere u cijeloj RH?

“Hrvatska je prošle godine zabilježila rekord u negativnoj demografskoj statistici i još tome dodajte negativan saldo u migracijama. Zabrinjavajuće je i što svi mainstream mediji o tome šute. Tim tempom izgubit ćemo 200 tisuća stanovnika u idućih 10 godina. To su dva grada veličine Osijeka, Imamo Hrvatsku, ali gdje su naši stanovnici?”, kazala je u veljači u razgovoru za Narod.hr saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica Odbora za obitelj Vesna Vučemilović.

Vrijeme je za aktivne mjere demografske politike i revitalizacije na svim razinama. To više nije demografsko i gospodarsko, već i sigurnosno pitanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr