Možemosi drastično smanjili novac za novorođenčad, a sad se Dolenec hvali povećanjem!

Grad Zagreb
Foto:snimka zaslona/montaža Narod.hr

Možemosi su se oglasili na profilu Grada Zagreba. Iznijeli su “prijedlog odluke o javnom savjetovanju”. I u dopisu svim medijima istakli: “Grad Zagreb značajno povećava iznos novčane pomoći za novorođenče”. Zaboravili su spomenuti da su prije dvije godine, zajedno s ukidanjem demografske mjere roditelj odgojitelj – smanjili i davanja za novorođenčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
grad zagreb
foto:snimka zaslona
grad zagreb
Foto:snimka zaslona

Tako je dogradonačelnica Danijela Dolenec sama sebe nahvalila:“Dobrobit djece i mladih prioritet (..) ove gradske uprave. Što Grad pokazuje povijesno visokim ulaganjima u širenje usluga i nove programe za djecu i mlade, kao i u zapošljavanja i poboljšanje uvjeta u odgoju i obrazovanju i socijalnoj skrbi.”

> Prof. Pokos dokazao: Zbog Tomaševića je u 2022. došlo do drastičnog pada trećerođene djece u Zagrebu

Povećanje naknade kojem je prethodilo radikalno smanjenje

Posrijedi je povećanje naknade za novorođeno dijete, odnosno, kako stoji u priopćenju: “Grad Zagreb danas će u javno savjetovanje uputiti prijedlog odluke kojim se iznos novčane pomoći za novorođeno dijete povećava s dosadašnjih 331,81 euro na 600,00 eura. Uz to, umjesto u dva dijela kao do sada, sredstva će biti isplaćivana jednokratno, kako bi se roditeljima omogućila nabava opreme u što kraćem roku.”

Možda će vas zanimati

Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

Nova zagrebačka vlast izmjenama Mjere ugrozila je život djece i obitelji s djecom

Na prvi pogled ovo gotovo udvostručenje naknade za novorođeno dijete doima se kao da su  Možemosi napravili zaokret prema demografskoj politici. Kakva im do sad nije bila osobito svojstvena. Međutim, ako se prisjetimo na koji način je iznos od 331,81 eura postao jedinstvena vrijednost svih potpora koje novorođena djeca u Zagrebu dobivaju, stječe se sasvim drugačiji utisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prije dvije godine Možemosi drastično smanjili naknade

Naime, do 1. siječnja 2022. potpora novorođenoj djeci u glavnom gradu Hrvatske iznosila je  za prvo dijete 1800 HRK (240 EUR). Za drugo dijete 3600 (480 EUR). A za treće i svako daljnje dijete 54.000 HRK (7,200 EUR). Jasno je kako je ta mjera bila sročena s jasnim pronatalitetnim ciljem. Od Tomaševiću mrskog prethodnika Bandića. Jer, demografska politika prethodne vlasti financijski je ohrabrivala. Ne samo “imanje djeteta”, nego imanje više djece. Međutim, iza 1. siječnja 2022., oko 6 mjeseci nakon što je Možemo došao na vlast u Zagrebu, na snagu je stupila odluka kojom je ova segmentirana potpora srezana na način da je naknada doduše povećana na 2500 kn (331,81 eura). Ali se dalje od toga nije mogla povećavati. Čime je mjeri zapravo oduzeto pronatalitetno usmjerenje koje je izvorno imala.

Možda će vas zanimati

Zašto su u Zagrebu smanjene naknade za novorođenčad, te kako je u drugim hrvatskim gradovima?

Ivica Lovrić, bivši zagrebački pročelnik za obrazovanje,  ocijenio je to “brutalnim napadom na najranjivije skupine”.

Ova promjena u naknadama za novorođenčad uglavnom je svojedobno bila prošla “ispod radara”, pa podsjetimo što se dogodilo i koje je bilo obrazloženje gradske vlasti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su u prosincu 2021. većinom glasova – 27 “za” i tri “protiv”, prihvatili prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića da novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta iznosi 2500 kuna po djetetu.

Inače je odluka izglasana u Skupštini oko 23.30 sati. Od oporbe na glasovanju su bila samo trojica gradskih zastupnika iz Kluba Mosta i Domovinskog pokreta. Klub Mosta je na tu odluku bio podnio amandman koji većinom glasova nije prihvaćen.

Dr. Goluža: Otočac, Imotski, Starigrad… bolje brinu o djeci 

Na to je upozorio na svom Facebook profilu gradski zastupnik Mosta Trpimir Goluža koji je primijetio da većina gradova i općina imaju višestruko veće naknade od Zagreba za novorođenčad. Neke čak i desetak puta više! Zagreb za svako dijete daje naknadu od 331 eura. Drugi gradovi mnogo su izdašniji: Otočac za prvo dijete daje 1990 eura, Imotski za drugo 2654 eura, a Stari Grad za treće dijete čak 9290 eura. Vir je ispred svih pa je naknada čak 12 741 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Evo koliko je vlasti u Zagrebu zaista stalo do djece!
Usporedba financijskih potpora za novorođenče:
1. dijete:
Zagreb 331 € / Otočac 1.990 €
= Zagreb 6️⃣ × ⬇️
2. dijete:
Zagreb 331 € / Imotski 2.654 €
= Zagreb 8️⃣ × ⬇️
3. dijete:
Zagreb 331 € / Stari Grad 9.290 €
= Zagreb 2️⃣8️⃣ × ⬇️
4. dijete:
Zagreb 331 € / Vir 12.741
= Zagreb 3️⃣8️⃣,5️⃣ × ⬇️
Zašto Zagreb višestruko, po nekim parametrima čak i gotovo 40 puta, slabije podržava “svoje” roditelje novorođenčadi no što to rade bitno siromašniji gradovi?
Izgleda da zagrebačkim Možemoistima pronatalntetna politika nije “bogzna kaj” važna 😞”, objavio je Goluža.

Tomašević i Dolenec ne vode pronatalitetnu politiku

Kako vidimo, povećanje potpore s 331,81 EU u svjetlu ovih okolnosti nipošto ne ostavlja utisak kako su se gradske vlasti, koje su sad već u konstantnoj silaznoj političkoj putanji uslijed nepreglednog niza problema koje nisu uspjeli riješiti, kao i onih koje su sami stvorili, doživjele pronatalitentnu epifaniju.

To doista nije nešto što bi čovjek očekivao, ako se zna da je jedna kritika koju Možemo nitko nema prava uputiti ona za ideološku nedosljednost. A u ideologiji ove političke platforme pronatalitetna politika je u najboljem slučaju nešto što se tolerira, kad se već ne može potpuno zamrznuti.

Možemosi žele da svi budu jednako siromašni

U tome bi se smislu bilo dobro podsjetiti na jedan komentar koji je na Tomaševiću odluku prije dvije godine dala predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Berbić Lacko: Tomaševićeva jednakost – neka svi roditelji dobivaju jednako malo novaca

U razgovoru sa Željkom Markić u podcastu “55 minuta kod Željke Markić”, posvećenoj temi borbe za očuvanje mjere roditelj-odgojitelj, Berbić Lacko se bila dotakla Tomaševićeve odluke o smanjenju, odnosno poravnavanju iznosa potpora za novorođenu djecu:

„Oni su govorili da su za ravnopravniju raspodjelu sredstava na svu djecu u Zagrebu. To bi bilo u redu kad bi bilo izvedeno. Oni u stvari žele da svima bude jednako teško i da svi budu jednako siromašni. Smanjili su sredstva za opremu novorođenčeta na način da su sve zakinuli, i napravili uravnilovku koja je na štetu roditelja i novorođenčadi. Pa zašto nisu – ako im je do ravnomjerne raspodjele – ukupan iznos namijenjen za opremu za novorođenu djecu u prošloj godini, podijelili na svu djecu, pa svakom djetetu dodijelili 20 ili 30 000 HRK kroz prvih šest godina života? Oni su smanjili taj fond tako da su zakinuli sve koji su se odlučili za rađanje.“

Po svemu sudeći, funkcija “uravnilovke” potpora bila je preusmjeravanje sredstava za neku drugu svrhu.

U tom smislu današnja najava povećanja potpore za novorođeno dijete doima se prije kao jeftina  vatrogasna mjera dnevnopolitičkih motiva, nego kao pokušaj gradskih vlasti da se ipak okrenu pronatalitetnoj politici. I potpori obitelji s djecom.

 

 

 

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.