Gordan Bosanac: “Desni birači postat će žrtve politike koju podržavaju”

Predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac, komentirajući aktualnu situaciju u Hrvatskoj i ostatku Europske unije, kazao je kako bi se sve te zemlje prema migrantima trebale odnositi solidarnije te im pružiti kvalitetniju pomoć, a ne ih kriminalizirati i ostavljati u praznom prostoru. Trebale bi im i dati mogućnost da se integriraju u sustav, jer, kako je naveo, migranti i izbjeglice žele raditi i pomagati.

“Pitanje je kada će se ta politika vratiti kao bumerang u glavu desnih birača koji su zaboravili da desne politike dokidaju solidarnost i postat će žrtve takve politike. Dobit od tih politika trenutačno će imati nacionalne stranke u svojim državama”, kazao je.

Za N1 televiziju, nevjerojatnom je ocijenio činjenicu što tražitelji azila u Hrvatskoj nemaju pravo na besplatno učenje hrvatskog jezika, smatrajući da bi taj potez bio bolja investicija od eventualnog uvođenja vojnog roka te dodao da je nakon razgovora s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem, zaključio kako je on još uvijek zarobljen u 90-im godinama. Također je kazao kako smatra da bi se naši političari trebali zapitati zašto migranti i izbjeglice ne žele ostati u Hrvatskoj? Od MUP-a, pak, očekuje što skorije rezultate interne istrage, koji bi trebali pokazati jesu li hrvatski policajci bili nasilni prema tražiteljima azila.

Za prve poteze novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa kaže da su ispod svake civilizacijske razine.

A tko je zapravo Gordan Bosanac? Kao što je portal narod.hr već pisao, radi se o voditelju programa Društvena solidarnost i razvojna suradnja, te članu izvršnog odbora Centra za mirovne studije koji se nalazi na Selskoj cesti 112 u Zagrebu, odnosno istoj adresi na kojoj je i Građanski odbor za ljudska prava, Zorana Pusića. Spomenuti odbor našao se pod lupom javnosti kad mu je Ministarstvo vanjskih poslova, u vrijeme ministrovanja Zoranove sestre Vesne Pusić, dodijelilo 250 tisuća proračunskih kuna.

No vratimo se Gordanu Bosancu koji je i član upravnog vijeća GONG-a, organizacije civilnog društva koju mnogi smatraju bliskom SDP-u. GONG je bio uključen u rasprave oko izbora, izbornih procedura i zakonodavstva, ali je u ključnim trenucima sudjelovanja građana na referendumu i demokratizaciji izbornog sustava koju je pokrenula građanska inicijativa “U ime obitelji”, zauzeo svjetonazorsku umjesto proceduralne ili demokratske strane.

Nadalje, Bosanac je jedan je od osnivača LGBT grupe „Iskorak“ te supokretač Queer Zagreb festivala. Također bio je i jedan od voditelja neuspješne kampanje protiv referenduma o braku.

A tko to sve financira? Centar za mirovne studije ima godišnji proračun od čak 700 tisuća eura, od čega 80% novca dobiva iz inozemstva, konkretnije 62% sredstava iz raznih fondova Europske unije.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr