Grabar-Kitarović: Ustavni suci ne smiju biti interesno povezani i moraju gledati ono što je Hrvatska povijesno i tradicijski ostvarila

Foto: Fah

Čestitajući sucima Ustavnog suda na izboru, Predsjednica je izrazila uvjerenje kako će svojim znanjem, sposobnostima i moralnim vrlinama biti čuvari Ustava, na korist države, hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana.

Pred Predsjednicom Republike prisegnuli su ustavni suci dr. sc. Miroslav Šeparović, dr. sc. Mato Arlović i dr. sc. Goran Selanec.

„Ustavni sud jedna je od stožernih vlasti u Republici Hrvatskoj, jamac ustavnosti i zakonitosti rada svih državnih institucija te je ustanova o kojoj bitno ovisi stabilnost demokracije, poštivanje ljudskih prava i drugih vrjednota koje proizlaze iz Ustava Republike Hrvatske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

> Selanec vjerno predstavlja SDP, koga predstavljaju Arlović i Šeparović?

Ustavni sud ima iznimno važne ovlasti u odnosu prema zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti, istaknula je Predsjednica i dodala kako je u dvadeset i šest godina državne samostalnosti Ustavni sud, ispunjavajući tu i takvu svoju ulogu, stekao velik ugled i snažan autoritet, kojemu se s jednakim povjerenjem utječu pravne i fizičke osobe.

Predsjednica se u obraćanju osvrnula na proces izbora ustavnih sudaca te kazala kako, kao ni u prethodnim postupcima, proces izbora nije mogao biti potpuno oslobođen od različitih političkih uvjetovanja, čime se u određenoj mjeri narušava povjerenje građana u politički sustav. U tom smislu, istaknula je kako je važno da postupak izbora ustavnih sudaca bude što više lišen uvjetovanja koja proizlaze iz parcijalnih i partikularnih političkih ciljeva.

> Novi ustavni sudac – po mjeri HDZ-a – najavljuje izjednačavanje istospolne veze sa brakom!

„Zadobivši povjerenje potrebne većine narodnih zastupnika u Hrvatskome saboru, primili ste ovlasti koje u krajnjoj liniji proizlaze iz suverene vlasti naroda. Stoga vaša neovisnost o bilo komu i bilo čemu može i mora uvijek biti neokrnjena, a vaš vade mecum u radu ostaju jedino Ustav i zakoni Republike Hrvatske te vlastita savjest, kao jamstvo da će vaše odluke biti ne samo zakonite nego i pravične, uvažavajući i sva naša nacionalna povijesna dostignuća, tradicije i baštinu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

> Evo kako je predsjednik SDP-a čestitao novom sucu Ustavnog suda

Istaknula je kako je u posljednje vrijeme Ustavni sud donio odluke o nekim predmetima koji nisu bili razmatrani dulje od dvadeset godina.

„Kao Predsjednica Republike, koja je Ustavom obvezana brinuti se o redovitom i usklađenom djelovanju državne vlasti, ali i kao državljanka Republike Hrvatske, očekujem da će i druga pitanja, koja su zbog raznih razloga predugo, kako se kolokvijalno kaže, bila „u ladici“, biti stavljena na dnevni red i riješena u razumnom roku. Uvjerena sam da će Ustavni sud odgovoriti toj zadaći. To je nužno radi interesa pravde, osjećaja pravne sigurnosti i povjerenja naših građana u državne institucije, te naposljetku radi očuvanja visokog ugleda Ustavnoga suda“, zaključila je hrvatska Predsjednica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr