Grmoja: ‘Reći ocu koji je u ratu izgubio dvojicu sinova da žali u tišini, za mene je potpuno moralno posrnuće hrvatskog pravosuđa’

Zagreb, 26.04.2019. - Izjava za medije Nikole Grmoje u Saboru. Na fotografiji Nikola Grmoja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd 

“Zbog videa koji sam pogledao, sve sam skloniji ideji prijevremenog umirovljenja sudaca iznad 55 godina, to je negdje oko 50 posto hrvatskih sudaca koji su, ili potekli iz bivšeg režima, ili su ih kadrovirali kadrovi bivšeg režima“, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista u četvrtak nakon što je pogledao snimku sa suđenja hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću u Vukovaru.

“Govorio sam da se suci imenuju na katastrofalan način, cjelokupan sustav je korumpiran, hrvatsko pravosuđe ne funkcionira i to treba mijenjati, ne samo izmjenom zakona, nego i novom svježom krvi, novim ljudima”, poručio je Grmoja.

Reći ocu koji je u Domovinskom ratu izgubio dvojicu sinova da žali u tišini, za mene je potpuno moralno posrnuće hrvatskog pravosuđa“, upozorio je Mostov zastupnik.

Stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca. Prema Marku Živkoviću nazvana je Zrakoplovna baza Pleso. Mlađi sin, Nikola, ubijen je iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno“, podsjetio je ministar Damir Krstičević tko su bili ubijeni sinovi Marijana Živkovića, junaci Domovinskog rata.

> (VIDEO) Gradonačelnik Penava o suđenju Marijanu Živkoviću: ‘Sramim se institucija ove države i osoba koje ih vode na ovaj način’

> Ministar Krstičević dao podršku Marijanu Živkoviću: ‘Hrvatska treba imati suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata’

> Vukovarski branitelj Marijan Živković za Narod.hr: ‘Ćirilice nije bilo u Vukovaru ni za vrijeme Titove Jugoslavije’

> (FOTO, VIDEO) Sutkinja na suđenju hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću poručila: ‘U tišini treba žaliti za svojim sinovima’

> Zorica Gregurić za Narod.hr o suđenju Marijanu Živkoviću: ‘Zbog skandalozne izjave sutkinje, razmišljamo o pokretanju zahtjeva nadležnim institucijama’

Nakon suđenja Živkoviću u srijedu svoj je komentar Grmoja podijelio na Facebooku:

“Sutkinja ocu koji je dvojicu sinova izgubio u Domovinskom ratu govori da ih žali u tišini. Potpuno moralno posrnuće pravosuđa. Sve sam skloniji ideji prijevremenog umirovljenja sudaca kako bismo se riješili kadrova iz bivšeg režima koji su jedan od uzroka korumpiranog pravosuđa!”

Podsjetimo, Marijan Živković je u Domovinskom ratu i velikosrpskoj agresiji na Vukovar izgubio i dvojicu sinova koje i danas on i njegova supruga traže. Zbog nesposobnosti hrvatskih institucija , kao i nečinjenja druge strane, one srpske, koja je ujedno i izvršila strašnu agresiju na Vukovar i Hrvatsku, Hrvatska i dalje traži 1900 osoba nestalih (likvidiranih) od strane Srba na hrvatskom teritoriju, želeći u svojoj agresiji uz, palež, ubijanja, silovanja, likvidacije ovladati hrvatskim teritorijem i pretvoriti ga u tzv. Veliku Srbiju.

“Sinovi se žale u tišini”, ustvrdila je sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Mira Rajš na ponovljenom suđenju hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću koji je u prosvjedu protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru 2013. razbio dvojezičnu ploču na zgradi PP Vukovar.

Isti je sud u prvostupanjskoj presudi oslobodio Živkovića, ali je nakon žalbe Državnoga odvjetništva i presude Županijskoga suda u Puli predmet ponovno vraćen na početak. Nakon dvosatne rasprave Živković, koji je u Domovinskome ratu izgubio dva sina novinarima je izjavio kako ne prihvaća nikakvu aboliciju nego očekuje pravedno suđenje.

Tijekom suđenja, nastala je pomutnja oko smanjene i bitno smanjene ubrojivosti Marijana Živkovića. Odvjetnik Marijana Živkovića zatražio je ponovno vještačenje, dok je sutkinja ustrajavala na dosadašnjem vještačenju te navodila da se protivi prijedlogu branjenika da se provede i treće psihijatrijsko vještačenje.

U jednom trenutku se na noge digao Marijan Živković i rekao da on ne želi nikakve privilegije, spominjući i svoja dva pokojna sina, na što je sutkinja rekla da ne maše sa sudbinom svojih sinova po sudnici.

Kako je vidljivo na snimci (posljednjih nekoliko minuta), sutkinja je pokazala Živkoviću kako treba žaliti za svojim sinovima i odobrila treće vještačenje oko Živkovićeve ubrojivosti u trenutku razbijanja ploča u Vukovaru.

“Sinovi se žale u tišini”, ustvrdila je sutkinja.

“Izgubio sam dva sina u Domovinskome ratu. Pitam zašto su ćirilične ploče postavljali po noći, netko je kriv za to, a ista takva ćirilica pisala je i na bombama koje su padale na Vukovar. Ubili su mi dva sina, jednoga četnici, a drugoga JNA”, rekao je Marijan Živković.

Općinski sud u Vukovaru odredio je novo vještačenje nakon prijašnja dva koja su bila kontradiktorna. Prvo vještačenje po kojem je Živković i bio oslobođen krivnje bilo je da je u trenutku razbijanja ploče bio neubrojiv a po drugome vještačenju bio je djelomično ubrojiv. Sada je sutkinja koja predsjedava slučajem Mira Rajš odredila i treće vještačenje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr