Hasanbegović o vraćanju biste Ive Lole Ribara: Riječ je uzurpatorsko-nasilničkom ponašanju gradonačelnika Zagreba

Foto: Snimka zaslona

U Zagrebu je u utorak otkrivena bista jugoslavenskom narodnom heroju Ivi Loli Ribaru u Ulici baruna Filipovića.

> Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

Bistu jednom od najbližih Titovih suradnika otkrio je gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da Hrvatska mora izvući pouku iz svoje povijesti te slaviti svoje heroje. “Najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata. Da nije bilo tog rata, mi Hrvatsku ne bismo mogli imati danas. Ovo smatram samo ispravljanjem gluposti koja je učinjena. Uspjeli smo dobiti suglasje da obnovimo i Kameni cvijet u Jasenovcu i to ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske učiniti”, kazao je za HRT.

“Hrvatska je danas slobodna jer je Tito bio na pobjedničkoj strani, a zločini nakon toga druga su stvar”, ustvrdio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

> Na dan kad se u komunizmu slavio dan SKOJ-a u Zagrebu otkrivanje biste Ive Lole Ribara?

“Ekstremni ljevičari zaboravljaju ove zločine poslije rata, a ekstremni desničari hoće minimizirati ulogu Josipa Broza Tita za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ni jedni ni drugi nisu u pravu”, smatra Bandić braneći komunističkog diktatora Josipa Broza Tita i jednog od najvećih zločinaca 20. stoljeća.

O bisti Ive Lole Ribara raspravljat će se pravno i politički

“O bisti Ive Lole Ribara raspravljat će se pravno i politički idućih dana”, poručuje predsjednik Odbora za imenovanje ulica dr. Zlatko Hasanbegović, te dodaje “Da je u ovom slučaju riječ o uzurpatorsko-nasilničkom samovoljnom postupanju gradonačelnika grada Zagreba”.

Napomenuo je kako za to nije nadležan Odbor kojem je na čelu, već Gradska skupština koja o tome nije raspravljala.

Na sjednici tog Odbora je gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) upitala je li Odbor nadležan za otkrivanje bisti i spomenika. Objasnila je kako ju je, iako joj je drago što je ta bista Loli Ribaru otkrivena mada se Bandić ne može tek tako oprati zbog skidanja Trga maršala Tita, Bandić otkrio bez znanja tog skupštinskog Odbora, navodi HRT.

> Esih o vraćanju biste Ive Lole Ribara: Suočavamo se s prošlošću uklanjajući simbole prošlih režima i zato je to za nas neprihvatljivo

“Ovaj potez gradonačelnika Bandića u svakom slučaju smatramo neprihvatljivim, ovdje se u potpunosti zaobilazi odluka Gradske skupštine koja prema statutu odlučuje o podizanju spomenika”, komentirala je u ponedjeljak za Narod.hr Bruna Esih i napomenula kako će na ovaj potez i službeno reagirati.

> 10. listopada 1919. osnovan SKOJ – što su bila tri temeljna stupa indoktrinacije mladih u Jugoslaviji?

Podsjetimo također, Tomislav Jonjić, odvjetnik i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba na Bandićevu najavu o vraćanju Ribarove biste i sedam sekretara SKOJ-a pojasnio je tko je bio Ivo Ribar.

> Tomislav Jonjić: Ako Bandić vrati bistu Ive Lole Ribara i spomenik sekretarima SKOJ-a, dugo to neće ići!

“Ivo Ribar zvani Lola izdanak je jedne jugoslavenske unitarističke obitelji. Njegov je otac Ivan Ribar bio član Hrvatsko-srpske koalicije, a nakon stvaranja Kraljevstva SHS kao jedan od prvaka Demokratske stranke Ljube Davidovića i Svetozara Pribićevića postao je predsjednikom beogradske Narodne skupštine. Njegov je stariji sin obiteljsku protuhrvatsku tradiciju nastavio kao bezuvjetno odani staljinist, član SKOJ-a, potom i Centralnoga komiteta Komunističke partije Jugoslavije – Sekcije Komunističke internacionale. Po svojoj odanosti boljševizmu, Lenjinu i Staljinu odnosno SSSR-u, rame uz rame stoji mu svih „sedam sekretara SKOJ-a“, te po zlu poznate „udarne pesnice Kompartije“, koji su stradali između 1929. i 1931. godine. Koliko god je bio prinuđen kapitulirati kod Titova trga, Milan Bandić bi ovim pokazao da mu je i dalje mjesto među onima što su prije nekoliko dana demonstrirali s komunističkim, jugoslavenskim i sovjetskim zastavama. Dugo to ne će ići, možemo biti sigurni!”, napisao je Jonjić početkom rujna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt