Hasanbegović, Sladoljev i Hrebak o neradnoj nedjelji, zastupnicima nacionalnih manjina, izbornom zakonu…

Foto: snimka zaslona / Jutarnji list Fotomontaža: narod.hr

U organizaciji Jutarnjeg lista sučelili su Zlatko Hasanbegović u ime Domovinskog pokreta, Marko Sladoljev u ime Mosta te gradonačelnik Bjelovara i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak koji je došao umjesto HDZ-ovog kandidata koji je gostovanje otkazao dva sata prije sučeljavanja.

Sva trojica su se složili kako informatika oko koje se trenutno lome koplja treba biti u školskom programu, a kao izborni predmet mora imati isti status kao i vjeronauk, i to unutar redovne satnice.

“Liberali su uvijek za pravo izbora. S vjeronaukom ja nemam problem, ali uz uvjet da djeca koja ne žele ići na vjeronauk imaju pravo izbora, to jest da mogu ići na neki drugi predmet. A stvar informatike uopće nije sporna, ona apsolutno mora biti zastupljena u kurikulumu”, smatra Hrebak.

O neradnoj nedjelji

Vlada (odnosno Nacionalni stožer) je ukinula zabranu rada nedjeljom što podržava njihov koalicijski partner HSLS ali Hrebak dodaje da rad nedjeljom treba biti plaćen puno više. Sladoljev i Hasanbegović ističu da nedjelja treba biti neradna.

O zastupnicima nacionalnih manjina

U osam zastupnika nacionalnih manjina predsjednik HSLS-a Hrebak vidi naše bogatstvo, ali dodaje da nije dobro da se ponekad koriste kao žetončići i da odlučuju tko će biti buduća većina i tko će biti budući premijer.

“Mislim da se trgovačke koalicije ne brinu za svoje glasače. I sam sam bio svjedok tome jer sam nosio humanitarnu pomoć u srpska sela i hrvatska sela i kad sam došao u srpska sela rekli su da nikad nisu vidjeli predstavnika njihove nacionalne manjine na tim područjima, a ti ljudi jako teško žive. Neka ostane isti broj, ali ne smiju odlučivati o vladi i o proračunu”, kazao je Sladoljev.

“Osobno zagovaram korjenitu promjenu izbornog sustava i prekid s dosadašnjim modelom predstavljanja nacionalnih manjina. On je sam po sebi diskriminacijski, budući da osim što je anomalija, uvodi i višestruku diskriminaciju unutar nacionalnih manjina”, kazao je Hasanbegović.

O posvajanju djece od strane homoseksualnih parova/strong>

“Suvremena znanost govori da je za dijete najbolje da ima oca i majku. Sve dokle u Hrvatskoj imamo roditelje koji godinama čekaju na posvajanje djece smatram da trebaju imati prednost”, kazao je Sladoljev.

“Što se tiče gay parova i postojećeg zakona mislim da je to u uredu, iako su se neki bunili ja smatram da je to dobro i smatram da ćemo u budućnosti otići još dalje. Hrebak tvrdi da je za dijete uvijek bolja toplina doma od ustanove, neovisno o tome čini li taj dom i obitelj homoseksualni ili heteroseksualni par.

“Gay parovi kao takvi i dosada nemaju pravo na udomljavanje djece, uopće zapravo ne znam što se podrazumijeva pod pojmom gay parovi. Da ne ulazim u dublju antropološko-civilizacijsku raspravu – ono što vi nazivate gay parovima nemaju i ne trebaju imati pravo ni udomljavanja, a kamoli posvajanja djece”, kazao je Hasanbegović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list