HDZ hvali izmjene pravosudnih zakona, oporba upozorava: Hrvatska je talac korumpiranih, udbaških, pravosudnih struktura

malenica hdz vidović krišto spajić grmoja
Foto: Fah; fotomontaža: narod.hr

Dok su zastupnici HDZ-a u srijedu hvalili izmjene nekoliko pravosudnih zakona kojima se, uz ostalo, propisuju sigurnosne provjere sudaca, oporba poručuje kako se radi samo o tehničkim izmjenama i to u vrijeme dok svjedočimo korupcijskim aferama na svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba ističu da predložene izmjene nisu reforma već nedostatna kozmetička promjena, osobito u svjetlu uhićenja bivše ministrice i aktualne članice Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac i čelnika agencije SAFU.

> Prof. Hebrang: Naše prošle i sadašnja Vlada udbomafijaše skrivaju, umjesto da ih razotkrivaju

> EP pozvao na otvaranje dosjea UDBA-e i KOS-a: Iskorijeniti veze s organiziranim kriminalom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uhićenje Gabrijele Žalac je do sada najjača pljuska Vladi”

“Mi o tome raspravljamo danas, kad je, u akciji Ureda europskog javnog tužitelja uhićena članica predsjedništva HDZ-a, bivša ministrica Gabrijela Žalac”, kazao je Mostov Nikola Grmoja u saborskoj raspravi o paketu zakona među kojima su i izmjene zakona o sudovima i o državnom odvjetništvu.

> Grmoja podsjetio na otkrića o Šeksu: ‘Pozivam da otvorimo arhive UDB-e i KOS-a’

> Afera softver: USKOK je već odustao od slučaja Gabrijele Žalac, ali onda se u akciju uključio OLAF

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo uhićenje je do sada najjača pljuska Vladi, Vama ministre Malenica, jer pokazuje da se naše institucije nisu spremne same uhvatiti sa korupcijom i kriminalom”, poručio je Grmoja.

“Vlada pod plaštom antikorupcije nastoji osnažiti utjecaj na sudbenu vlast”

“Svaka antikorupcijska mjera je dobrodošla, no prijedlog sigurnosne provjere sudaca potpuno je iracionalan”, ističe Danijel Spajić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta i dodaje da Vlada pod “plaštom antikorupcije“ nastoji osnažiti utjecaj na sudbenu vlast.

Upitao je ministra pravosuđa Malenicu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Do kada će u vašem ministarstvu trajati simbioza HDZ-ove politike i HDZ-ovih sudaca, do kada će u vašem ministarstvu sjediti kao pomoćnica ministra sutkinja koja je 2020. bila kandidatkinja za HDZ-ovu parlamentarnu listu, iako zakon zabranjuje sucima da budu članovi političke stranke?”

“Govorite o borbi protiv korupcije, a svojim nedjelima je na svakom koraku promičete, čemu svjedočimo ovih dana i kad je u pitanju vaš ministar Banožić. Državne kvadrate volite, to je sigurno!”, poručio je Spajić.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica odbacuje takve teze. Tvrdi da nema nikakvog uplitanja izvršne vlasti u sigurnosne provjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski pokret vrlo je kritičan prema izmjenama, upozoravaju da narušavaju načelo trodiobe vlasti, pa ih neće podržati.

Uhićenje Gabrijele Žalac od EU-istražitelja dokaz je kontrole DORH-a

Kritikama hrvatskog pravosuđa priključila se i Karolina Vidović Krišto (NZ). Podsjetila je kako je Europska komisija utvrdila da je najgore u EU.

“To je zato jer njime dominiraju osobe iz jugo totalitarizma, primjerice državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović bio je sudac u JNA, predsjednik Ustavnog suda Šeparović bio je pravnik u JNA, sudac Marin Mrčela bio je komunistički sudac…“, navela je.

“Uhićenje Plenkovićeve ministrice Gabrijele Žalac zapravo je prva konkretna korist Hrvatske od članstva u Europskoj uniji”, naglasila je Vidović Krišto.

“Jer, Hrvatska je talac korumpiranih, udbaških, pravosudnih struktura, koje su medicinskim rječnikom rečeno – karcinom nad hrvatskom budućnošću.
USKOK nam se ruga kad istražuje koliko je piva i vina nekakav župan popio na ručku, a milijune i milijarde ne vidi”.

“Jeste li svjesni da, kao što je G. Žalac živjela u iluziji da će je Plenkovićeva zaštita očuvati od kaznenoga progona, da će isto tako doći vrijeme kad će se procesuirati i utjecaj na pravosuđe? Jer, kad Vi iz Vlade DORH-u zabranjujete istraživanje, primjerice, slučaja ministra Marića i kredita u HBOR-u, ali i Plenkovićeve uloge u tim rabotama, to je utjecaj na pravosuđe i kazneno djelo. Korupcija koju vi provodite izravni je uzročnik da nam, primjerice, učitelji imaju plaće s kojima se ne živjeti”, poručila je Vidović Krišto.

Hrvatski sudovi umjesto društvenog reda stvaraju društveni nered

“Države, u kojima je vladavina prava funkcionalna, su države u kojima su sudovi slijepi na razlike između bogatih i siromašnih, na boju kože, na političko opredjeljenje – to jest, sudovi primjenjuju zakone, i svi su građani jednaki pred zakonom.

Smisao djelovanja sudstva u jednoj državi jest da ono svojim odlukama daje sigurnost i stvara društveni red. Funkcionalni sudovi ključni su za, na primjer, tržište rada, za gospodarski napredak, za kvalitetno zdravstvo – jednostavno, za sve segmente društva.
Hrvatski sudovi, pak, stvaraju nesigurnost svojim građanima te generiraju društveni nered.

Presude, i općenito ponašanje hrvatskih sudova, racionalnoj i logičnoj osobi su neobjašnjive.

Ove izmjene zakona, dame i gospodo, nisu motivirane od strane predlagatelja, to jest od Vlade, da promijene odnose u hrvatskom pravosuđu, te da pravosuđe postane efikasno i – nadasve – da postane pravedno. Osnovni motiv, a to ću naravno i argumentirati, jest zadržavanje statusa quo, u kojemu će pravosuđe ostati jamac zadržavanja postojećih društvenih odnosa, to jest, društvene nepravde, u kojoj je uska šačica odabranih izuzeta iz zakonodavnog sustava, te se besramno bogati na račun ogromnog broja hrvatskih građana, za koje, pak, vrijede rigorozna pravila.

Kako bismo si osvijestili svu apsurdnost pravosudnog sustava, navest ću jedan primjer koji se dogodio prije nekoliko godina. Tadašnji predsjednik Visokog trgovačkog suda, Srđan Šimac, bio je član Vijeća u drugostupanjskom postupku o tvrtki njegovoga oca, koje je i on sam bio suvlasnik. Kada se o tome saznalo u javnosti, on je izjavio kako žali zbog toga, te kako je on, eto, u tom trenutku bio mislima odsutan, tako da zapravo i nije odlučivao u tom predmetu, u kojemu je, naravno, odlučeno u korist tatine tvrtke.

Na tu nevjerojatnu izjavu promptno se javio tadašnji predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin, izjavivši da protiv suca Šimca ne će pokrenuti nikakove postupke, jer je za njega ta izjava vjerodostojna.

Ovo je plastični primjer koji dokazuje da je hrvatsko sudstvo jedan zatvoreni univerzum u kojemu si svi međusobno ugađaju i pogađaju. Sustav koji radi za sebe i protiv građana koji ga financiraju.

Jer, kao što smo u ovome primjeru vidjeli, povlaštenoj kasti, u ovom slučaju pojedinim sucima, sve se oprašta, i oni su uvijek u pravu, kolikogod to bilo apsurdno, pa i uvredljivo za zdrav razum.

Kad hrvatski građanin, pak, zakasni 15 minuta uložiti, na primjer, nekakvu žalbu na sudsku odluku – tu nema praštanja. Bila riječ o peteročlanoj obitelji, onkološkom pacijentu ili samohranoj majci.

Stanje u hrvatskom pravosuđu može se nazvati mjernom jedinicom za nelogičnost.

Tako će hrvatski sudovi odobravati pompozne istrage o mitu u vrijednosti o 10 tisuća kuna, a kad su u pitanju milijarde Ivice Todorića ili grupe Borg, onda nema istražnog zatvora, godine prolaze, a u procesnom smislu ništa se ne događa.

Slučajeve, kao što su Krašograd u Zagrebu, ili slučajevi Bankomat i Spice, u kojima je uključen i dubiozni Stipe Mesić, njih nitko ne može analizirati ili pratiti. Jer, oni se rastežu kako bi pali u zaborav i zastaru. Pred cjelokupnom javnošću sudstvo demonstrira da je u službi moćnika, a ne građana, te (ono najgore) da sudovi ne poštuju zakone!

Ovih dana pisala sam predsjedniku Vrhovnog suda kako suci u Rijeci ne dopuštaju hrvatskim građanima da predlože svjedoke tijekom sudskog postupka. Kako je moguće da se sud u europskoj Hrvatskoj 2021. godine ponaša kao sud 1946. prema kardinalu Stepincu?

Jesu li hrvatski suci svjesni kako se ponašaju i koju štetu čine pravnom poretku i svojim građanima?

Odluke hrvatskih sudova izazivaju sablazan, od toga da kapetanu Draganu smanjuju kaznu, do toga da Mirko Norac, koji je zapovijedao obranom Gospića, ima dužu kaznu od tog zlikovca Dragana. Hrvatski sudovi imaju obraza i srca osuditi prosjaka u Gračacu, nalazeći mu krivnju jer je nedopušteno prosio, a raznorazne Kalmete, i ostale kumove tajnih vladara hrvatskog pravosuđa – za njih uvijek imaju olakotne okolnosti.

Dame i gospodo, hrvatsko pravosuđe uvijek u svojim odlukama nalazi opravdanje i pogoduje moćnicima, a istovremeno se brutalno obračunava s običnim građanima. I doista, četiri milijuna Hrvata ispašta zbog tih sudaca.

Ovaj zakon ne će ništa riješiti, jer stvarne promjene u pravosuđu može provesti samo ona politička većina koja ima moralni kredibilitet provesti istinske promjene te uspostaviti vladavinu prava u Hrvatskoj.

HDZ, SDP i njihovi sateliti doveli su Hrvatsku u ovu situaciju, i od njih se sigurno ništa pozitivno ne može očekivati.

Protiv sam ovih izmjena zakona, jer su promašene i ne rješavanju stvarne probleme hrvatskih sudova – a oni su korupcija i netransparentnost”, zaključila je Vidović Krišto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.