Hina dobila novo Upravno vijeće: Evo tko su novi članovi i koga više nema od starih!

Foto: fah

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) u četvrtak je dobila novo Upravno vijeće, budući da je Hrvatski sabor razriješio dio starih i imenovao nove članove Vijeća.

Bruno Dobronić, Maja Pleskalt i Romana Bogut u Vijeće su imenovani kao ekonomski, pravni i informatički stručnjaci, a Slavica Cvitanić ponovno kao predstavnica Radničkog vijeća Hine. Sabor je pojedinačno glasovao o svakom od njih, Pleskalt je izglasovana jednoglasno, ostali većinom glasova.

Sabor je prethodno razriješio Josipa Vebera, Vladu Rajića, Romana Jurića i Slavicu Cvitanić kojima su mandati istekli u listopadu prošle godine, a u Vijeće su imenovani za Vlade Zorana Milanovića.

Dobronić je aktualni direktor tvrtke Krula, koja se bavi turizmom, a u bogatoj poslovnoj biografiji navodi i kako je bio direktor Taxi prijevoza u Cammmeo grupi, član Uprave Basler osiguranja, te generalni direktor prodaje i prokurist u istoj kući. Bio je na više vodeći pozicija Osiguranja Zagreb, te u RK Medveščak.

Pleskalt je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, gdje je radila i kao pročelnica Odjela za opće i računovodstvene poslove. Zadnjih 12 godina je viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture.

Romana Bogut, diplomirana je inženjerka elektrotehnike, profesor savjetnik elektrotehničkih predmeta u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu.

Hinino Upravno vijeće ima pet članova, a petom Vladimiru Luliću mandat još traje. Lulić, nekadašnji Hinin novinar i sada glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva, u Vijeće je imenovan 2015. kao stručnjak za medije, umjesto Gordane Simonović, koja je zbog sukoba interesa razriješena iz Vijeća.

Članovima Vijeća mandat traje četiri godine.

Upravno vijeće ima niz ovlasti, pa tako odlučuje o raspolaganju imovinom, ulaganjima u razvoj Agencije, prati zakonitost i uspješnost njezina rada, najmanje jednom godišnje izvještava Hrvatski sabor o svom radu, na temelju javnog natječaja imenuje ravnatelja Hine. Takvo imenovanje očekuje novo Upravno vijeće, s obzirom da je sadašnjoj ravnateljici Branki Valentić mandat istekao početkom godine.

Sabor je, na osobni zahtjev, dužnosti zamjenice pravobraniteljice za djecu razriješio Ester Radmilo.

Olivera Jukića razriješio je dužnosti člana Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Je li moguće da predsjednik Upravnog vijeća HINA-e ne zna što mu je posao?

Podjetimo, udruga U ime obitelji uputila je ravnateljici Hine, gđi Branki Gabriele Valentić, kao i svim članovima Upravnog vijeća zahtjev za sankcioniranje Hininog plasiranja lažne vijesti (fake news) o udruzi U ime obitelji te zahtjev za informaciju o kriterijima sprječavanju lažnih vijesti o bilo kome.

> UIO: Hinino plasiranje lažne vijesti o udruzi U ime obitelji

Predsjednik Upravnog vijeća HINA-e Josip Veber poslao je svoj odgovor koji možete pogledati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

PTadašnji predsjednik Upravnog vijeća HINA-e Josip Veber poziva se na “neovisnost”, no ne spominje što je u nadležnosti upravnog vijeća i ravnatelja HINA-e prema njihovom Statutu – upravljanje HINA-om, a to možete vidjeti i sami. Kako stoji u Statutu jedna od zadaća Upravnog vijeća je i “praćenje i kontroliranje zakonitosti i uspješnosti rada Hine”.

Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

Podsjetimo, tekst hrvatskog novinara Danijela Majića, objavljen u Frankfurter-Rundschau, 15. ožujka 2017. godine na web stranici i 16. ožujka u tiskanom izdanju, HINA je, iako je pun očitih laži, prenijela i stavila mu lažni naslov, umjesto naslova izvornika. Udruga U ime obitelji 16. ožujka, kad je HINA i objavila tekst, inzistirala je na njegovom micanju.
Na reagiranje udruge U ime obitelji i demanti te vijesti, uredništvo Hine nije reagiralo satima pa udruga U ime obitelji zaključuje da se radi o namjerno plasiranoj laži. Udruga U ime obitelji traži i odgovore na dodatna pitanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina