HNS-ova ministrica Divjak pokreće smjenu ravnatelja zbog žigosanja slovom ‘U’ iako je školski odbor jednoglasno odbacio razrješenje

Foto: Foto: snimka zaslona, Facebook - Violeta Shala, fah Fotomontaža: narod.hr

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je pokretanje postupka za razrješenje ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića zbog vršnjačkog nasilja u kojem je učenik prošlog mjeseca kolegici utisnuo slovo ‘U’ koje je navodno ona sam zahtijevala.

Ministrica smatra da se ‘usprkos nalazima prosvjetne inspekcije koji su ukazali na nedvojbene propuste u radu ravnatelja’ školski odbor oglušio na navode te je jučer  ‘jednoglasnom odlukom odbio prijedlog o razrješenju ravnatelja.’

Iz tog razloga, ona će danas ‘pokrenuti postupak za razrješenje ravnatelja.’

Školski odbor jednoglasno odbio smijeniti ravnatelja škole u kojoj se dogodio slučaj navodno nasilnog žigosanja djevojke slovom ‘U’

Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva. U njoj trebaju sudjelovati škole, odnosno ravnatelji, osnivači i samo Ministarstvo. Nasilje u školama ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati. Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja, objavila je Divjak na Facebooku.

Zadarski ravnatelji stali u obranu kolege iz škole u kojoj je žigosana učenica: ‘Sigurno nije zaslužio ovakav odlazak’


Podsjetimo, početkom veljače u fokus javnosti došao je slučaj iz zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole koji se tretirao kao tjelesno ozljeđivanje iz mržnje.

Naime, otac djevojke jedne zadarske škole požalio se medijima kako joj kći kolege učenici zlostavljaju zbog pripadnosti albanskoj nacionalnoj manjini. To zlostavljanje doživjelo je svoj vrhunac kada su joj, po riječima oca, užarenim upaljačem utisnuli slovo ‘U’ na ruci.

Mjesec dana kasnije, školski odbor zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole nije smijenio ravnatelja škole Jozu Dragića zbog slučaja navodno nasilnog žigosanja učenice, a koje je predložio prosvjetni inspektor.

Ravnatelj:“Žrtva” i “počinitelj” preklinjali da se ništa ne poduzima

S druge strane, iako mediji jesu prenijeli riječi ravnatelja Joze Dragića o slučaju u koji je bio direktno upućen, na njih ipak nisu obraćali veliku pozornost. Naime, ravnatelj Dragić opisao je kako su ga “žrtva” i “počinitelj” takozvanog žigosanja preklinjali da ništa ne poduzme jer su prijatelji.

Postoji li politička pozadina kod smjene ravnatelja škole u kojoj se dogodilo navodno nasilno žigosane djevojke slovom ‘U’?

“Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah”, istaknuo je ravnatelj Dragić u petak te predvidio kako će najvjerojatnije ipak biti kažnjen.

“Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju”, objasnio je ravnatelj Dragić te na upit očekuje li sankcije, odgovorio: “Izgleda da očekujem, na žalost.”

Ravnatelj Dragić dodao je i kako su djeca kod njega završila nakon što je profesorica tjelesne kulture primijetila slovo “U” na ruci djevojke, koja dva profesora su dobila opomenu pred otkaz niti zašto.

Kako su objavili neki mediji ravnatelj je bio dugogodišnji član stranaka HSP i HSP Ante Starčević. Trenutno nije politički aktivan.

Otac djevojke – politički aktivan u SDP-u

Nedugo nakon što je u petak ujutro Zadarski.hr na Facebook profilu djevojke otkrio kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, djevojkin otac za dnevnik.hr je komentirao situaciju.

”Znam da ima te majice, dobili su ih kad su bili na izletu prošle godine u Vukovaru sa školom. Te su se majice ondje prodavale kao pomoć za Vukovar. Profesori su im rekli da kupuju te majice, jer to je za pomoć Vukovaru. Tako su djeca kupovala više tih majica, ima ih više vrsta”, rekao je njezin otac.

HNS-ova ministrica Divjak o nalazima inspekcije za zadarsku školu izvješćuje preko FB-a, bez ikakvih objašnjenja

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Međutim, kaže da se iznenadio kada je u medijima pročitao da je na majicama ustaški znak.

Na pitanje što kaže na tvrdnje da je sama tražila od kolege da joj stavi ”U” na ruku, odgovara: ”To je apsolutno neistina. Institucije su obavile svoj posao jako dobro”.

Inače, dodatnu pozornost cijelom slučaju dalo je otkriće kako je otac, politički aktivan, član Socijaldemokratske partije u Zadru. Adem Shala je 2018. godine bio kandidat za Županijski odbor Županijske organizacije SDP-a u Zadru.

Nadalje, Adem Shala je 2017. godine bio i kandidat SDP-a za člana Županijske skupštine Zadarske Županije, a 2016. godine bio je izabran za jednog od 26 delegata koji su predstavljali SDP-ovu zadarsku Gradsku organizaciju na Konvenciji stranke u Zagrebu.

Djevojka nosila odjeću s ustaškim znakovljem, slovo ‘U’ nije na silu otisnuto?

Da tvrdnje djece kako se radilo o “bezazlenoj dječjoj igri” drže vodu, pokazuje i izjava jedne od poznanica djevojke. Ona je za medije kazala kako je djevojku albanske nacionalne manjine često znala viđati u “majicama s ustaškim znakovljem” te da nikako užareno slovo ‘U’ nikako nije moglo biti otisnuto iz prve.

Obrat u slučaju djevojke kojoj je dječak upaljačem napravio slovo ‘U’ na ruci: Djevojka je sama tražila znak ‘U’ od kolege?

“Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”, kazala je poznanica.

Zbog svih činjenica koje se znaju, ali i onih koje se ne znaju o ovom nemilom događaju, uz činjenicu da je školski odbor jednoglasno podržao ravnatelja Dragića, postavlja se pitanje je li pokušaj smjene ravnatelja zadarske škole politički motiviran.

Izvor: narod.hr