HNS-ova ministrica i pravobraniteljica za djecu štite LGBT tezu o 2 mame: Osudile spaljivanje krnje – “LGBT slikovnice”

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Na Dječjem karnevalu u Kaštelima spaljen je i u more bačen Krnje koji je ove godine simbolizirao LGBT slikovnicu „Moja dugina obitelj“. Imao je natpis “slikovnica” i “mama + mama” s jedne strane te “tata + tata” s druge strane, u duginim bojama.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević oštro su osudile ovaj potez iako se radilo o Krnji na karnevalu.

Cenzura i karneval: Krnjo ne smije biti slikovnica koja tumači da dijete ima 2 mame i ne spominje tatu, ali mogu biti Petrov, Horvatinčić…?

Ministrica Divjak: “Neprihvatljivo je da se spaljuju knjige ili nekoga diskiriminira”

“Bez obzira o kakvim se okolnostima radi, trebamo razmišljati kakvu poruku šaljemo, kakvu poruku šaljemo djeci. Radilo se kako sam ja razumjela o dječjem karnevalu. Neprihvatljiva je poruka da se spaljuju knjige ili da se radi na način da se nekoga diskriminira u bilo kom smislu. Mi se možemo slagati li ne slagati oko nečega, ali u javnom prostoru i poruke koje šaljemo djeci moraju biti takve u smjeru da gradimo tolerantno i otvoreno društvo”, izjavila je ministrica Divjak novinarima nakon predstavljanju inicijative s ciljem poticanja prijava na Obzor 2020 projekte.

Pravobraniteljica za djecu: “Loš primjer odraslih”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da je ovo “još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama”.

“Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje”, smatra pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Dodaje i kako je to još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, ne samo kao izborni već obvezni sadržaji.

To je, ističe Pirnat Dragičević, također i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude, poručuje Pirnat Dragičević.

Udruga Dugine obitelji školama i vrtićima planira dijeliti slikovnicu koja promovira posvajanje djece od strane LGBT parova

Što kaže udruga koja organizira karneval koji postoji već 200 godina?

Karneval u Kaštelima organizira udruga Poklade, čiji je predsjednik Nikša Radić za Dalmatinski portal komentirao.

“Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju”, rekao je Radić.

“Nismo mi Split, mi smo krnjeval 200 godina star. Mi smo autonomni, nitko nas ništa ne pita niti kome odgovaramo osim sami sebi. Neman pojma je li znao, može on vama dati izjavu, ali s ovim nije imao ništa”, dodao je na pitanje je li o svemu informiran gradonačelnik.

Ranije su Krnje bili i političari i osobe iz javnog života, poput Bože Petrova 2016. godine, ali na to se nitko nije bunio.

Paljenje Krnje u sklopu karnevala je vrsta folklornog kazališta.

“Princ Karnevala u Dalmaciji je krnjo, u Istri i Primorju pust, u Zagrebu fašnik. Uz njega su određene osobe: tužitelj, branitelj, sudac, krvnik s odgovarajućim maskama. Na određenom mjestu izvodi se prikaz suđenja krnji koji je za sve kriv, te ga na koncu spaljuju ili svečano utope. Pokatkad tu dramu prate i narikače koje žale za krnjom. To folklorno kazalište simbolizira pobjedu proljeća nad zimom koja je obilovala mnogobrojnim nedaćama otjelovljenim u krnji”, naveo je prof. dr. sc. Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu u znanstvenom članku “Velike poklade u folkloristici Hrvata”. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina