HNS-ovi ministri Divjak i Štromar o najavljenom povećanju plaća javnim i državnim službenicima

Zagreb, 16.10.2019 - U povodu 100. obljetnice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana akademija u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je danas središnja hrvatska visokoobrazovna instituciju koja okuplja najveći dio znanstvenog i istraživačkog potencijala u području građevinarstva. Na slici potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u srijedu dobrom viješću ponudu premijera Andreja Plenkovića o povećanju plaća javnih i državnih službenika za šest posto.

“Prije svega pokazuje se da izgleda da sredstava ima za povećanje plaća, to je dobra vijest, pokazuje se da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve, to se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu, ali moramo razumjeti da posebni položaj škola i prosvjetnih radnika treba ipak staviti u fokus i jasno poslati poruku. Sjesti sa socijalnim partnerima i s njima odradi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima, a naravno da tu sindikati koji predstavljaju prosvjetne djelatnike moraju sjesti s Vladom za stol i premijer to mora omogućiti da bi bili sigurni što je s tom drugom ponudom koja se odnosi na same koeficijente, koji su rokovi i što ćemo odgovoriti onima koji su najzaslužniji da je reforma ušla u škole i koji tu reformu provode. Moramo biti jasni sa svojim porukama prema njima”, komentirala je HNS-ova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Ja se tu ne mogu miješati. O štrajku ja ne odlučujem i od mene ne možete dobiti informaciju o tome da li štrajk treba nastaviti ili ne. To je na onima koji su štrajk pokrenuli i, naravno, na volju učitelja i svih zaposlenika u školama”, rekla je upitana o štrajku.

“I to je jedan od razloga zašto moramo sjesti i vidjeti što ta ponuda uključuje, a očito uključuje povećanje plaće za sve, a očito je na stolu i korekcija koeficijenta i mora se vidjeti u kojem to smjeru ide. Jedno je obznaniti vijest, a bez obzira kako se ponuda obznani ne može se izbjeći da se sa sindikatima sjedne za stol i s njima razgovara o detaljima i to je zadaća socijalnih partnera i način kako se stvari te vrste u demokratskom društvu rješavaju”, rekla je.

“Koliko sam ja razumjela, u ponudi premijera bilo je to da se o koeficijentima razgovara. Sada dalje treba razraditi detalje kako bi se vidjela kompletna slika i kako bi se ti koeficijenti, rast plaća, stavio u kontekst. Bez toga se nepravda neće ispraviti”, kazala je Divjak.

Pitanje eventualnih zaostataka u nastavi za sada ne predstavlja problem koji treba hitno rješavati, smatra, a na pitanje vidi li ovu ponudu premijera kao svoju osobnu pobjedu rekla je: “Moja osobna pobjeda će biti kada sva naša djeca u Hrvatskoj budu imala jednako kvaliteto obrazovanje kakvo imaju u razvijenim državama Europske unije. To će biti moja osobna pobjeda, a za tako nešto ključni su učitelji”.

Štromar od Plenkovića očekuje ‘drugi korak’

“Ovo je prvi korak. Očekujemo drugi korak, očekujemo razgovore, prvenstveno između Vlade i sindikata, da onda korigiramo, što je premijer i najavio, koeficijente”, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar o najavljenom povećanju plaća javnim i državnim službenicima.

“Bilo je puno skeptičnih koji nisu vjerovali da će doći do reforme. Došlo je do reforme, reforma je u svim školama i sad su stvarno na red došli učitelji”, ustvrdio je.

Podsjetimo, podnoseći izvješće o radu Vlade u Saboru, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je pak da je najava premijera Andreja Plenkovića o povećanju plaća svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto politički vrlo nekorektan i opasan prijedlog, kojim se ne izlazi u susret prosvjetarima.

“Ovo je politički i politikantski vrlo nekorektan prijedlog. Premijer šalje poruku poluupućenoj javnosti, koja će sada misliti da je izašao u susret prosvjetarima, a oni nastavljaju sa štrajkom”, poručio je Ribić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr