HNS protiv Linićeve i Jovanovićeve ideje oduzimanja novca sveučilištima

HNS se u današnjem priopćenju usprotivio mogućnosti oduzimanja financijskih sredstava visokoškolskim ustanovama, odnosno sveučilištima i fakultetima.

Potaknut najavama ministra financija Slavka Linića da bi se u rebalansu državnog proračuna državna riznica mogla namiriti i samostalnim prihodima visokoškolskih institucija u iznosu od 1,6 milijardi kuna, HNS ističe da se radi o novcu od kojeg sveučilišta i fakulteti preživljavaju.

“Zbog te činjenice ne podržavamo takav prijedlog i smatramo da se visokoškolskim institucijama u ovom trenutku ne bi trebalo oduzimati sredstva”, naglašava HNS.

Na teško stanje sveučilišta i fakulteta upozorila je i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ujedno predsjednica HNS-a, poručivši kako neće dopustiti da se na bilo koji način dira u prihod visokoškolskih institucija.

Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju financirati fakultete i sveučilišta kako bi zaista mogli biti centri izvrsnosti, ali trenutno je minimum da im se ništa ne oduzima i ne smanjuje proračun na račun sredstava koja zarađuju. Drugim riječima, da u rebalansu ostanu barem u onoj situaciji u kojoj su bili do sada, rekla je Pusić.

Rektorski zbor visokih učilišta s jučerašnjeg je izvanrednog zasjedanja poslao poruku kako “zahtijeva da ih ministarstva financija, te znanosti, obrazovanja i sporta uključe u hitan dijalog kako bi u izravnom kontaktu, a ne posredstvom medija, bili upoznati s prijedlogom ministra financija Slavka Linića o novome načinu korištenja sredstava sveučilišta”.

Linić je pak na današnjoj sjednici Vlade izjavio da se 1,6 milijardi kuna samostalnih prihoda hrvatskih sveučilišta u ovom trenutku neće prebaciti u državnu riznicu i to zbog “galame” koju oko tog pitanja stvaraju sveučilišta, ali i poručio da će se to zbog zahtjeva državne revizije “prije ili poslije morati učiniti”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr