Hoće li HRT konačno postati javna i profesionalna televizija ili će se radmanizacija nastaviti?

Foto: fah

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u utorak prihvatilo je prijedlog Programa rada HRT-a za 2017. koji je predstavio v.d. glavnog ravnatelja Blago Markota istaknuvši pritom da će javna radiotelevizija “postati partner svim građanima i javnosti u Hrvatskoj”.

Burno na sjednici Programskog vijeća HRT-a: Pokušavaju li Radmanove strukture ponovno preuzeti HRT?

Udar na Nevenku Dujmović

Kako doznaje narod.hr, priču o v.d. glavne urednice Trećeg programa Hrvatskog radija Nevenki Dujmović pokrenuo je Aleksandar Milošević, član Programskoga vijeća, koji je rekao da postoje kritike na Treći program Hrvatskoga radija.

Članica Vijeća iz redova zaposlenika, koja bi se trebala brinuti o pravima zaposlenika, Maja Sever je rekla da se želi osvrnuti na Treći program Hrvatskog radija jer je urednici upozoravaju da se događaju veliki problemi i to po pitanju uređivanja, kaže nam naš izvor.

Donosimo nekoliko njezinih kritika:

– program je previše ležeran
– pokušavaju se svidjeti slušateljima, meritum postaje slušanost
– sadržaji postaju prejednostavni i nisu primjereni zahtjevnijoj slušateljskoj publici Trećega programa
– emisije uče, podučavaju
– preuzimanje sadržaja s Radija Sljeme
– spomenula je emisiju “Duhovni profili” voditelja Vladimira Lončarevića, a nije artikulirala što je problem u emisiji
– povijesne emisije(“Povijesne kontroverze”) – postoje dvije strane, opet se govori o grobovima iz ’45.

Dok je Sever sve to nabrajala nije navela niti jedan primjer, niti jednu emisiju, niti sugovornike, niti temu – govorila je generalno, paušalno, bez konkretnog argumenta, rekao nam je naš izvor.

“Za mene je nevjerojatno, da ne kažem sramotno, da netko tko se uvijek poziva na profesionalizam, na objektivnost, etičnost, na to da je HRT javni servis – govori o tome da je problem to što imamo dvije strane u emisijama”, odgovorila joj je v.d. glavne urednice Nevenka Dujmović.

Na to je Nevenku Dujmović prekinuo predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo upozorivši je da ne smije koristiti takve izraze i da ne može reći kolegici da je nešto “sramotno” te da to nije riječ koju će dopustiti da se koristi u odgovoru, doznaje narod.hr

“Da li je Maja Sever profesionalna novinarka o tome će govoriti njezini nadležni rukovoditelji, a ja o tome imam svoje mišljenje, no ne možete se tako izražavati, to neću dopustiti i izvolite svoj odgovor pustiti u pisanom obliku”, rekao je Kedžo.

V.d. glavne urednice Dujmović je još jednom zatražila priliku za repliku jer su dvije strane meritum novinarstva, no nisu to htjeli prihvatiti. “Molim vas prekinite, molim vas prekinite”, moglo se čuti nakon toga, rekli su nam.

Kritike na emisiju Tihomira Dujmovića

73-godišnja Neda Ritz je kao članica Programskog vijeća htjela uputiti kritiku na emisiju kojoj čak nije znala ni ime, doznaje narod.hr

Emisiju Tihomira Dujmovića nazvala je ‘Iza kulisa’ – iako se radi o emisiji imena ‘Iza zavjese’. Rekla je kako su to “beskrajno dosadne emisije” u kojima se primjećuje “pristrano vođenje” i da je “nevjerojatno da u jednoj takvoj emisiji isti gosti dolaze dva tjedna zaredom”, te da je to “presedan i da takvog nečega nikad nije bilo na HRT-u”. Zatražila je neki odgovor, na što joj je rečeno kako će odgovor dobiti pismenim putem.

Programska shema ne postoji od Radmana

Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Anja Šovagović Despot je naglasila kako NO već dulje vrijeme upozorava da je “neprihvatljivo da programska shema ne postoji dulje vrijeme i to još od mandata glavnog ravnatelja Gorana Radmana”.

Nedi Ritz je problem adventski vijenac u Dnevniku HRT-a!

Odbor za medije dao potporu Markoti za v.d. ravnatelja HRT-a, hvale ga i vladajući i oporba

Podsjetimo, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije dao je jednoglasnu potporu Blagi Markoti za vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Prijedlog da Markota bude vršitelj dužnosti je dobar, dugo je na HRT-u, obavljao je niz odgovornih poslova na koje nikada nije bilo ozbiljnih prigovora, kazali su SDP-ovi Bojan Glavašević i Nenad Stazić. Markota je tako imao i SDP-ovu potporu, a Glavašević je rekao kako se nada da će se Markota, unatoč privremenosti svog mandata, “bezpridržajno” uhvatiti u koštac sa nizom problema na HRT-u.

Hrvatski sabor je većinom od 115 glasova za, četiri protiv i četiri suzdržana glasa imenovao Blagu Markotu za vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Tko je Blago Markota – novi vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije?

Markota na mjesto v.d. ravnatelja programa HRT-a imenovao poznato lice

V.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota je imenovao Domagoja Burića vršiteljem dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program HRT-a. Tu dužnost je do lipnja obavljao Dražen Miočić, koji je razriješen na vlastiti zahtjev te će, kako je priopćeno s HRT-a, “u narednom razdoblju biti pomoćnikom novoga vršitelja dužnosti ravnatelja programa”.

Smjena glavnog urednika Trećeg programa HTV-a – Krešimira Čokolića

Novoimenovani v.d ravnatelj programa HRT-a Božidar Domagoj Burić u prvom je danu na novoj dužnosti zatražio od urednika Trećeg programa Hrvatske televizije Krešimira Čokolića da stavi svoj mandat na raspolaganje, što je on prihvatio i zatražio razrješenje, a odluka o imenovanju novog v.d. glavnog urednika tog programa bit će donesena naknadno.

Odluka o razrješenju urednika Trećeg programa Hrvatske televizije (HTV 3) uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je vršiteljica dužnosti Drugog programa Hrvatske televizije (HTV 2) Jasna Burić, supruga Domagoja Božidara Burića, uputila osobni zahtjev za razrješenjem s dužnosti te za povratkom na poslove i radne zadatke u svojemu matičnome Odjelu znanost i obrazovanje.

Hijerarhija upravljanja

Javnom televizijom neizravno upravlja njen vlasnik, država, a u njeno ime Vlada RH, točnije, Sabor, Ministarstvo kulture i specifično, kao radno tijelo Sabora – Odbor za medije.

” Personalna crta odgovornosti, usprkos svim zakonskim krivinama i nastojanjima da se pod svaku cijenu kolektivizira i prikrije stvarna osobna odgovornost za upravljanje najvažnijim državnim instrumentom svake države – javnim medijima, televizijom i novinskom agencijom, jest sljedeća: predsjednik Vlade Plenković, predsjednik Sabora Petrov, predsjednik saborskog Odbora Jasen Mesić i konačno kao najodgovornija izravno – ministrica Nina Obuljen. A tek nakon toga slijede ravnatelji, bili oni v.d. ili ne vede na HRT-u i u HINA-i. Nikakva vijeća to ne mogu sakriti, niti postoji alternativa odgovornosti ovih ljudi. Sve što se događa na televiziji i HINA-i oni posredno i politički – potpisuju”, opisao je naš kolumnist Marko Ljubić.

” Nina Obuljen je na ljevici ono što je Hasanbegović na desnici. Krugovi iz kojih ona dolazi su primarno lijevi, lobi koji se oko nje skupljao za vrijeme dok je bila zamjenica ministra su opet bili lijevi, kadrovi koje bi mogla gurati po HTV-u će biti loše maskirani ljevičari na čelu s Marijom Nemčić i prisavski hodnici već bruje o toj kombinaciji”, opisao je Tihomir Dujmović u jednoj svojoj kolumni kada je Obuljen Koržinek postala ministricom.

Ponovno jača utjecaj Galića, Nemčić i Radmana?

Prilikom najave nove emisije “Iza zavjese“ koja  ide nedjeljom na HRT-u, Tihomir Dujmović u razgovoru za Narod.hr otkrio je zašto ga nije bilo na HRT-u. “Staro vodstva kuće od Mirka Galića do Gorana Radmana odbijalo je sve kombinacije za mojim angažmanom na HTV-u, tako da sam punih 12 godina imao politički talk show samo na lokalnim televizijama. Jedno vrijeme je moje “Opasne veze“ prenosilo čak šest lokalnih televizija, dobio sam i nagradu za najbolju emisiju, ali HTV je uvijek bio zaključan za mene. Čak i nakon što su me angažirali na Novoj TV. Sad su zapuhali neki drugi vjetrovi”, ocijenio je Dujmović, ali nakon današnje sjednice Programskog vijeća čini se da se ponovno vraćamo  u neko staro vrijeme.

Glede tadašnjeg Dujmovićeva angažmana i stanja na javnoj televiziji 2005. tjednima se nije stišavala polemika između saborskog zastupnika HDZ-a dr. Andrije Hebranga i ravnatelja HRT-a Mirka Galića o političkoj (ne)obojenosti informativnog programa javne televizije.

Dr. Hebrang u razgovoru za Večernji list istaknuo je da u “zakonu piše da je HRT dužan istinito, cjelovito i nepristrano informirati javnost o činjenicama, poštovati i poticati pluralizam političkih i drugih interesa te odjeljivati informacije i komentare, a sve ove zakonske stavke HTV svakodnevno krši.”

Kao jedan od primjera istaknuo je pokapanje maceljskih žrtava, 1163 žrtve komunista Josipa Broza Tita koje je pobila Ozna. “HTV-ov Dnevnik zatajio je da je Vlada pokrovitelj pokopa i njezin službeni predstavnik izbrisan je riječju i slikom, zatajeno je da je Sabor suorganizator pokopa i da je tamo službeni predstavnik Sabora. Krojači HTV-a skrojili su istinu da bi prekrojili povijest i to su začinili politički obojenom i protuzakonitom rečenicom – da su ti ljudi žrtve JNA. A svi znamo da oni nisu bili žrtve JNA, već žrtve komunističkog terora. Krojeći sadašnjost, lažnim bojama boje prošlost kako bi osmislili budućnost. To nije javna televizija i moja je zakonska obveza kao saborskog zastupnika iznositi svoj sud. A zamislite, članica Vijeća HTV-a Suzana Jašić napada me zbog toga i zahtijeva da me Vijeće osudi. I time je prekršila zakon. K tome, mislim da je gospođa Jašić u sukobu interesa jer je i predsjednica GONG-a koji izravno nadgleda demokratsku izbornu proceduru, a javna televizija ima vrlo važnu ulogu u izbornoj proceduri”, upozorio je na nepravilnosti dr. Hebrang, dodajući da ga nije briga za poziciju gospodina Galića, “već želim sustav objektivnog informiranja”.

Mirko Galić svoj prvi mandat od četiri godine odradio je do kraja, a u ožujku 2004. ponovno je izabran za ravnatelja nacionalne radiotelevizije u drugom krugu glasovanja na programskom Vijeću HRT-a.

Galić na dužnosti ravnatelja HRT-a ostaje sve do travnja 2007. kada je imenovan hrvatskim veleposlanikom u Francuskoj, pri UNESCO-u i Monacu.

Marija Nemčić je tijekom njegovog mandata bila ravnateljica HTV-a, zatim urednica programa za kulturu, zabavu i sport, v.d. glavne urednice HTV-a, te zatim rukovoditeljica RJ međunarodni poslovi.

I nakon Galića držala se u vrhu javne televizije, a kad je Goran Radman 2012. imenovan glavnim ravnateljem HRT-a postaje ravnateljica Produkcije HRT-a, te na tom mjestu ostaje do smjene u vrijeme v.d.-a  glavnoga ravnatelja Siniše Kovačića. Preuzela je tada  vođenje Odjela za međunarodne odnose i mjesto voditeljice velikih projekata HRT-a.

Podsjetimo, u studenom 2012. Nina Obuljen Koržinek izabrana je za predsjednicu Programskog vijeća HRT-a i to baš u vrijeme kad je Goran Radman bio ravnatelj HRT-a.

Bivši ravnatelj HRT-a – Radman – zadnji je direktor zagrebačke televizije u komunizmu, te nositelj Titove štafete, koji je razriješen dužnosti zbog neprovođenja zakonite odluke Nadzornog odbora i odgovornosti za nepotpunu i neadekvatnu primjenu odredbi Zakona o HRT-u kojim je propisana obveza vođenja odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost.

Zanimljivo, sadašnji premijer Andrej Plenković u Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994., a razdoblje između 2005. i 2010. proveo je u Parizu kao zamjenik dvojice hrvatskih veleposlanika, prvo Božidara Gagre i zatim Mirka Galića, nakon što je ovaj otišao s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a.

Nakon najnovijih događaja na HRT-u možda je jasnije zašto je premijer Andrej Plenković za ministricu kulture postavio Ninu Obuljen Koržinek, a ne Zlatka Hasanbegovića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr