HRejting o obaveznom cijepljenju: Čak 23% onih koji smatraju da roditelji imaju pravo izbora

Foto: snimka zaslona

Dnevnik HTV-a donosi nove rezultate ovomjesečnog HRejtinga. Tema je obvezno cijepljenje.

Riječ je o najopsežnijem ispitivanju javnog mišljenja koje je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od čak 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62% i razinu pouzdanosti od 95%.

1) Građane smo pitali o cijepljenju djece. Kakva su njihova stajališta?
Kada je riječ o cijepljenju djece, izdvojila su se dva glavna stajališta: prvo, prema kojem je cijepljenje djece obvezno i drugo, prema kojem roditelji imaju pravo na slobodu izbora – cijepiti ili ne cijepiti svoju djecu. Pitali smo: koje je stajalište bliže vašem razmišljanju?

Obvezno cijepljenje – odgovorilo je 72,5% ispitanika. Iznenađujuće je visok postotak onih koji smatraju da roditelji imaju pravo na odluku o cijepljenju – 23,6%, a ne zna 4%.

2) Neki su pedijatri zaprijetili da u ordinaciju neće primati djecu koja nisu cijepljena kako ne bi ugrozila ostalu djecu. Kakvo je tu raspoloženje javnosti? Pitali smo podržavate li takvu najavljenu praksu pedijatara.

To 39,3% nikako ne podržava, 24,3% potpuno podržava, 15,9% uglavnom ne podržava, 12,5% uglavnom podržava, ne zna ili se ne može odlučiti 8%.

3) Protivnici obveznog cijepljenja kao glavni argument ističu navodne štetne posljedice. Pitali smo jesu li navodne posljedice cijepljenja izmišljene ili stvarne.

Da su uglavnom izmišljene smatra 35,7%, 21,1% – uglavnom istinito, 18,9% ne zna ili nema definiran odnos, 16% ispitanika smatra – potpuno izmišljeno, a
8,3% smatra – potpuno istinito.

4) Kakva su stajališta o tome trebaju li se kažnjavati roditelji koji odbiju cijepiti svoju djecu?

Čak 46,3% smatra da ne treba kazniti roditelje, ali ih treba educirati, 19,8% misli da ne treba kazniti roditelje, u pravu su jer je cijepljenje štetno, 13,4% kaže najprije upozorenja, a onda novčana kazna, 13% smatra da bi trebali na 15 dana edukacije o zdravlju djece, a 2% novčana kazna bez prethodnog upozorenja. Svi ostali odgovori su ispod 1%.

Počela je epidemija ospica, potvrdila je za internetski portal HRT-a dežurna epidemiologinja Iva Pem Novosel u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt