HRT se u Dnevniku 3 izruguje Mostu: ‘Nisu nam dali izjavu, jer je nedjelja, dan Gospodnji’

U nedjeljnom HRT-ovom Dnevniku 3, urednika Stipe Alfiera i Tatjane Munižabe, objavljen je prilog o sukobu između Stipe Gabrića Jambe i čelnika Mosta Bože Petrova i Nikole Grmoje.

Gabrić Jambo u prilogu se oštro obrušio na Most i njegove čelnike Petrova i Grmoju.

Novinar Hrvoje Reder, nakon izjave Stipe Gabrića završio je prilog riječima: “Mostovci danas ne izlaze u javnost, ipak nedjelja je, dan Gospodnji”, narugavši se na taj način članovima Mosta.

Urednik poznat po trajnom uhodavanju i nepoštivanju uredničkih procedura

Urednik Stipe Alfier na to je mjesto došao s jesenskom shemom 2013. godine kada je HRT u svoje glavne informativne emisije (podnevni Dnevnik, središnji Dnevnik i Dnevnik 3) uvela neke nove voditelje/urednike. Kritičari su njegove prve nastupe popratili ocjenom da mu najavljivanje vijesti pred kamerama, barem se tako činilo nakon prvih nekoliko nastupa, nikako ne ide.

Voditelj Dnevnika Stipe Alfier ni nakon nekoliko mjeseci nije se sasvim uhodao u tu ulogu pa je 21. veljače 2014. počeo Dnevnik bez pozdrava gledateljima. Primjetila je to i spočitala novinarka HRT-a Neda Ritz na sjednici Programskog vijeća HRT-a. “To se u povijesti ‘Dnevnika’ još nije dogodilo”, rekla je tada Neda Ritz, članica Vijeća.

Alfier etiketirao velik broj građana i pretplatnika HRT-a kao nazadne ili homofobne

Uskoro se urednik Alfier istaknuo i izletima u neetično novinarstvo.

Tako je primjerice Stipe Alfier svojim komentarom kako je referendum o ustavnoj definiciji braka pokazao da je Hrvatska tisuću svjetlosnih godina od Engleske zgrozio hrvatsko gledateljstvo i zbog toga kažnjen novčanom kaznom za nepoštivanje uredničkih procedura na sjednici Programskog vijeća HRT-a.

Predsjednik udruge U ime obitelji pozdravio je tu odluku i za narod.hr rekao: “Žao nam je da građani RH još uvijek nisu čuli ispriku za uvrede koje su iznesene u najgledanijem terminu naše javne televizije za koju plaćaju pretplatu. Nadamo se da će HRT nakon ove odluke uputiti i primjerenu ispriku svim građanima koji su etiketirani kao nazadni samo zato što su na referendumu glasali za brak kao zajednicu žene i muškarca.”

Agencija za elektroničke medije primila je u studenome 2014. godine 7833 pritužbi građana vezanih uz emisiju HRT-a Dnevnik koja je emitirana 18. studenog 2014. Građani su se u svojim pritužbama žalili da urednik Dnevnika Stipe Alfier nije u prilogu o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara uključio izjave dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.

Neutemeljeni senzacionalizm širio je Alfier s javne televizije kada je kao urednik s kolegicom Tinom Šimurinom u ožujku 2015. godine pustio, bez ikakva kritičkog odmaka, prilog o porastu trgovine ljudima, a navodno i novorođenčadi u Hrvatskoj.

U Dnevniku je pušten bombastičan prilog o trgovini “djecom i bebama”, ali nigdje nikakva konkretnog podatka o toj zastrašujućoj pojavi nije bilo.

“Donijeli su nam samo izjave stanovite konzultantice za migraciju i trgovinu ljudima te istraživačkog novinara koji ne samo da nisu razbistrili istinu, nego su je dodatno zamutili. Nigdje podataka, nigdje činjenica, gledali smo samo ispraznu priču o nekoj babarogi koja krade “hrvatske bebe”. Ne može se o ozbiljnim pitanjima izvještavati ovako nonšalantno i neodgovorno. Ako kradu naše bebe, onda je to priča za prvih deset minuta Dnevnika. Ako je sve to napuhano, pa možda čak i izmišljeno, kao što je svojedobno bila isforsirana panika zbog ptičje gripe, onda HTV treba odgovarati zbog izazivanja panike među roditeljima.”, napisao je Dražen Ćurić u Večernjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: snimka zaslona