HRT ustvrdio da manipulativna anketa pokazuje kako je 73 posto ispitanika protiv zabrane pobačaja: Evo što je točno

pobačaj
Foto: snimka zaslona, Depositphotos; Fotomontaža: narod.hr

Slučaj trudnice Mirele Čavajda ponovno je aktualizirao pitanje pobačaja i prava na život nerođene djece. Povodom toga HRT je objavio anketu HRejtinga koja je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugestivna pitanja

Osim zbog malog broja ispitanika, vjerodostojnost ove ankete dovodi se u pitanje zbog pitanja koja se mogu okarakterizirati sugestivnima. Sugestivna pitanja su ona koja ispitanike tjeraju da odgovore na točno određen način, s obzirom na to kako su pitanja uokvirena. Sugestivna pitanja primjerice nisu dozvoljena tijekom policijskog ili sudskog ispitivanja jer ona već sadrže informacije koje autor ankete želi potvrditi, a ne pokušati dobiti istinit i nepristran odgovor. Riječ je o metodi ispitivanja kojom su se služili policijski organi diktatorskih režima, primjerice jugoslavenska UDBA, kako bi ostvarili zadane ciljeve.

Pri tome, HRT je anketu prikazao tako da je prvo iznio zaključak same ankete, a tek onda brojke koje to navodno potvrđuju.

HRT je anketu pod naslovom: “HRejting: Za 73% ispitanika zabrana pobačaja neprihvatljiva”, a potom u tekstu tvrdi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana i potpuna zabrana pobačaja

“Od naših političara zaduženih za donošenje svih zakona, pa tako i onoga o pobačaju, stalno slušamo kako je pobačaj svjetonazorsko i ideološko pitanje te da izrazito polarizira hrvatsko društvo. E pa HRejting pokazuje nije tako”, ustvrdila je Tatjana Munižaba i nastavila.

“Da pobačaj u Hrvatskoj treba biti potpuno zabranjen, misli samo 15% (15,2%) ispitanika. Za njih čak 73% zabrana je neprihvatljiva. Oko 11% (11,2%) ispitanih je neutralno, dakle, niti se slažu niti se ne slažu, a onih koji su mišljenje željeli zadržati za sebe manje je od jedan posto (0,6%).”

Iz navedenog se vidi kako se u naslovu navodi zabrana pobačaja, a u tekstu potpuna zabrana pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT tvrdi da je većina desnice protiv zabrane pobačaja

U nastavku HRT iznosi tezu:

“Budući da se stajalište o pobačaju nastoji stalno vezivati uz svjetonazor i ideologiju, uvriježeno je stajalište da su birači lijevo-liberalnih stranaka u pravilu za pobačaj, dok oni desno-konzervativnih slijede poruke čelnika stranaka da je pobačaj ubojstvo jer život počinje začećem. Anketa pokazuje da ta teza stoji za ljevicu čiji birači apsolutnom većinom odbacuju bilo kakvu zabranu.

No desnica bi se mogla iznenaditi rezultatima. Natpolovična većina birača i Mosta (69,4%) i Domovinskog pokreta (51,8%) i Hrvatskih suverenista (51,3%) protivi se potpunoj zabrani pobačaja. Ni HDZ-ovi (55,4%) birači nisu za to da im stranka vezano uz to pitanje ode više desno od centra.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvim prikazom rezultata HRT očito nastoji postaviti tezu po kojoj ne samo da je većina građana protiv zabrane pobačaja nego i da je većina desnih, konzervativnih ili birača na centru također protiv zabrane pobačaja.

No, kako je vidljivo iz podataka HRejtinga, postavljeno je sugestivno pitanje o potpunoj zabrani pobačaja čim se u stvari implicira zabrana pobačaj u slučaju silovanja, teškog oštećenja djeteta ili ugroženosti majke, a ne o pobačaju na zahtjev kada je dijete primjerice zdravo i kada ga majka jednostavno ne želi roditi jer pobačaj efektivno koristi kao “kontracepcijsko sredstvo”.

Isto pitanje u drugom obliku

No, HRejtingova anketa postaje još manipulativnija u nastavku, kada se ispitanicima postavlja pitanje o pobačaju u slučaju da su život trudnice ili plod ugroženi, kao da prethodno pitanje o potpunoj zabrani pobačaja ne sadržava i ovaj slučaj.

HRT se pita mijenja li se stajalište o pobačaju u slučaju ugroženosti života trudnice ili djeteta i potom tvrdi “mijenja, ali u smjeru još većeg broja protivnika zabrane”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tako postavljenom pitanju protiv zabrane pobačaja 86,1% ispitanika smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, dok je 4,6% onih koji bi rodili dijete. HRT je tih 4.6 posto ispitanika predstavio kao one koji bi trudnoću “nastavili pod svaku cijenu”, čime implicira da bi netko zabranio ženi pobačaj čak i u slučaju opasnosti za njezin život. Problem s takvom interpretacijom je naravno, što ne znamo postotak žena i/li muškaraca koji spadaju u 4,6 posto ispitanika koji bi nastavili s trudnoćom, jer ukoliko bi žena svojom voljom žrtvovala život radi života djeteta, ne može se govoriti o ikakvoj vrsti zabrane pobačaja.

“Utvrdi li se tijekom trudnoće da plod ima teške deformacije, za 12% (11,9%) ispitanika porođaj je i dalje jedina prihvatljiva opcija. S njima se ne slaže 70% (69,6%) ispitanih. Formirano stajalište o pobačaju u slučaju teške deformacije ploda nema 18% (17,9%) ispitanika”, završava HRT ovaj dio ankete HRejtinga.

83 posto ispitanika smatra da se protiv pobačaja treba boriti edukacijom i prevencijom

U nastavku, gledatelji nisu mogli saznati ništa o mišljenju ispitanika o pobačaju kao “kontraceptivnom sredstvu” ili o djelomičnoj zabrani pobačaja, ali ipak saznaju da je 83 posto ispitanika za to da se pobačaj suzbija edukacijom i prevencijom. Iz toga slijedi da čak i među oni 73 posto ispitanika koji su protiv potpuno zabrane pobačaja postoji veliki broj ispitanika koji smatraju da se pobačaj treba izbjeći, a ne izvršiti.
S tvrdnjom da se pobačaj treba suzbijati edukacijom i prevencijom, a ne zabranama ne slaže se 4,6% ispitanika, a neutralnih je ili neodlučnih oko 11 i pol.

Sugestivno o pravu žene na odlučivanju o vlastitom tijelu

U zadnjem tijelu predstavljanja rezultata ankete sugestivno je obrađena tema o tome tko ima pravo odlučivati o pobačaju i tko bi trebao donositi novi zakon.

HRT tvrdi: “Drugi bi zaključak naše ankete glasio: ljudsko je pravo žene da jedina odlučuje o vlastitom tijelu, pa tako i kad je o pobačaju riječ. S tim se složilo 77% (77,1%) ispitanika, a nije njih blizu 13 (12,7%). Suzdržano ih je manje od 10% (9,8%)”. U ovom se pitanju skreće pozornost s činjenice da je pitanje pobačaja pitanje života ili smrti nerođenog djeteta, a ne pitanje ženinog tijela, budući da plod i nije dio ženinog tijela, već zasebno tijelo odnosno ljudsko biće koje ovisi o majci. Sugestivno se dakle, svim ispitanicima predstavio jedan određeni ideološki pogled na pobačaj, po kojemu, ukoliko bi odgovor bio da je riječ o djetetu, a ne ženinom tijelu u anketi i dalje bilo predstavljeno kako određeni broj ispitanika smatra da žena ne smije odlučivati o svom tijelu.

U anketu ubačeno besmisleno pitanje o Crkvi

U posljednjem pitanju o pobačaju, HRejting je, ni krivu ni dužnu, uključio Katoličku Crkvu.

HRT zaključuje: “I na kraju, kad god politička vlast u zemlji odluči mijenjati 44 godine star važeći Zakon o pobačaju, vjersku vlast za mišljenje ne treba pitati. Barem ako je suditi prema Hrejtingu. Jer gotovo 75% (74,9%) ispitanika odgovorilo je “NE!” na pitanje treba li Crkva biti uključena u izradu novog Zakona o pobačaju. Da su konzultacije potrebne misli samo 16%, dok mišljenje nije imalo (8,5%) ili ga nije željelo reći (0,6%) oko 9% sudionika naše ankete.

HRT se niti ovdje nije mogao suzdržati od subjektivnosti, pa je istaknuo kako 75 posto ispitanika odgovorilo “NE!”, velikim slovima i uskličnikom, na pitanje treba li Crkva biti uključena u izradu novog Zakona o pobačaju. Pri tome je važno istaknuti da na novom Zakon o pobačaju radi Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država EU u kojemu sudjeluju isključivo pravnici i ginekolozi, a ne svećenici, redovnici ili časne sestre, pa je smisao ovoga pitanja ne jasan.

Zaključno, koja god politička vlast u zemlji odluči mijenjati 44 godine star važeći Zakon o pobačaju morat će uzeti u obzir mišljenje birača koje predstavljaju, budući da je ovo pitanje itekako društveno polarizirajuće, unatoč HRT-ovim nastojanjima da to negira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.