HURS: prikupljanje potpisa za referendum ostaviti na javnim mjestima

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podržava izmjene Zakona o referendumu, ali smatra da se nikako ne bi smjelo dirati u pravo građana da svoj potpis daju na javnom mjestu. Apsolutno je neprihvatljiva ideja da se potpisi građana za referendum prikupljaju u uredima državne vlasti, ističe HURS u priopćenju.

“Referendum je volja naroda, zašto ga ‘odnarođivati’, micati s ulice, smještanjem u državne urede i birokratizacijom. Osim toga, ograničavajućih faktora ima još: ti uredi imaju svoje radno vrijeme, nisu svima jednako dostupni, dio građana u malim sredinama može biti izložen neugodnostima, jer se ugrožava pravo tajnosti, sve to za sobom povlači i diskriminaciju. Ne treba ni napominjati da bi takva procedura bila i skuplja“, ističe predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

HURS podržava prijedlog da se rok za prikupljanje potpisa produlji na 60 dana, a drži i da treba jasno regulirati broj potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma koji ne bi smio premašivati 5 posto, odnosno 200.000 potpisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah