Inicijativa za Filozofski optužuje v.d. dekana Holjevca da “nema želje poštivati volju većine”

Foto: fah

Obnašatelj dužnosti dekana i obnašatelji dužnosti prodekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prosvjedno su u utorak napustili sjednicu Fakultetskog vijeća, čime su pokazali nespremnost na poštivanje volje većine i time ugrozili sam demokratski ustroj akademske zajednice, upozorila je u utorak Inicijativa za Filozofski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Današnja sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je trebala okončati višemjesečnu krizu upravljanja ovom akademskom ustanovom, završila je nepredviđeno jer su obnašatelj dužnosti dekana i obnašatelji dužnosti prodekana napustili sjednicu odmah pošto dekanov prijedlog dnevnog reda nije prihvaćen”, stoji u priopćenju članova vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac i v.d. prodekani napustili su sjednicu nakon što članovi vijeća većinom glasova nisu prihvatili njihov prijedlog dnevnog reda u kojem bi se o izboru novog dekana i uprave odlučivalo na kraju sjednice.

“Rekao sam na Vijeću da sam otvoren za raspravu o svemu. Hajdemo prvo riješiti zaostatke, a onda pokrećemo izbor dekana, te razgovarati o povjerenju meni i prodekanima”, objasnio je Holjevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanju, do kojeg je došlo oko 13 sati i u kojemu je od 91 člana vijeća 52 bilo “protiv”, a šest “suzdržanih”, prethodila je rasprava o alternativnom prijedlogu dnevnog reda.

“U tom su alternativnom prijedlogu članovi Vijeća FF predložili da sjednica počne – umjesto izborima u zvanja – sljedećim četirima točkama: konstituiranjem vijeća (zbog izmjene dijela članova), pokretanjem postupka izbora dekana, verificiranjem obnašatelja dužnosti prodekana (koje je, suprotno statutarnim odredbama, postavio Senat sveučilišta umjesto Vijeća fakulteta), te raspravom o povjerenju predstavnicima Fakulteta u Senatu Sveučilišta”, ističe se u priopćenju koje potpisuje Inicijativa za Filozofski.

Pošto nakon rasprave i demokratskog izjašnjavanja, prijedlog o. d. dekana nije prihvaćen, privremena uprava – umjesto da na glasanje stavi alternativni prijedlog – ustala je i napustila sjednicu, bez obzira na opće neodobravanje članova Fakultetskog vijeća, napominje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj je ružan događaj pokazao da, usprkos neprestanom pozivanju na demokraciju, privremena uprava Filozofskog fakulteta nema želje poštivati volju većine; nema želje steći povjerenje onih kojima upravlja; naposljetku – usprkos pozivanju na stotine sudbina onih o čijem se napredovanju i zapošljavanju trebalo danas raspravljati – privremena uprava ne želi omogućiti Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu da normalno funkcionira”, ocjenjuju potpisnici.

“Vijeće Filozofskog fakulteta smatra da je takvim prekidom sjednice ugrožen sam demokratski ustroj akademske zajednice. Očito je došao čas kada ovakav ustroj treba braniti. To je borba na koju smo spremni”, poručili su iz Inicijative za Filozofski.

Na Filozofskom fakultetu ‘smijenili’ Holjevca, a ‘izabrali’ Budaka – znate li tko je on?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Željko Holjevac ostao je  v.d. dekana Filozofskog fakulteta odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu, nakon što ga je  Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta pokušalo ‘smijeniti’ i ‘izabralo’  Nevena Budaka kao predloženika za novoga dekana Filozofskoga fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.