Iz proračuna izdašno plaćamo gostovanje srpskog agresora na Privrednikovoj tribini u Zagrebu

tribina
Foto: snimka zaslona, izvor: Privrednik, fotomontaža: Narod.hr

Svi će hrvatski građani iz svojih džepova platiti skandalozno gostovanje Janka Velimirovića na tribini koja se najavljuje već nekoliko dana, a koju u utorak u Zagrebu organizira Srpsko privredno društvo Privrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Privrednik je ove godine iz proračuna RH dobio ukupno 433.000 kuna, pa i za organizaciju tribine “Petrovačka cesta duga 27 godina” na kojoj će Velimirović, pripadnik 2. Kordunaške brigade T.O. Vojnić i aktivni sudionik srpske agresije na Hrvatsku, te suradnik Save Štrbca, u utorak u 18 sati govoriti o optužnicama iz Srbije podignutima protiv hrvatskih vojnih pilota. Tribina će trajati jedan sat i 30 minuta.

Gost je i Nobilo

U najavi je Privrednik napisao:

“Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv pilota i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje tereti za bombardiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti u BiH. Naime, 7. 8. 1995. godine, hrvatski MIG 21 kod sela Bravska, pored Bosanskog Petrovca, raketirao je izbjegličku kolonu, ranio i pobio na desetke ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dodik podržao progon hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina u Oluji

> Mišetić: ‘Ni HRW ni tužiteljstva BiH, Hrvatske i Haaga nisu našli dokaze o ratnim zločinima hrvatskih pilota’

> Bivši časnik tzv. ‘Vojske Krajine’ tvrdio: ‘Kolonu Srba u Oluji bombardirao je MIG JNA’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica je otvorila staro pitanje o jurisdikciji Srbije u ovakvim slučajevima. O ratnim zločinima koji se ne istražuju, pravima žrtava i okolnostima u kojima se dogodio zločin na Petrovačkoj cesti, na idućoj tribini u Privredniku novinar Saša Kosanović razgovarat će s Jankom Velimirovićem iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina u Banjaluci, Slađanom Čanković, pravnom zastupnicom obitelji žrtava i odvjetnikom Antom Nobilom.

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Petrovačka cesta duga 27 godina“ održat će se u utorak, 31. maja s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).”

Jedan od gostiju na tribini je Janko Velimirović, aktivni sudionik srpske agresije na Hrvatsku, te suradnik Save Štrbca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Janko Velimirović?

Janko Velimirović, rođen je 20. 12. 1957. u Vojniću. Djetinjstvo je proveo u Velikoj Crkvini gdje je završio i 4 razreda O.Š. Od 5. – 8. r. je u Perjasici, OŠ “Milutin Karas”. Gimnaziju pohađa i maturira u Zagrebu, gdje diplomira na Fakultetu političkih znanosti – studij ONO i DSZ, te marksizam. Pohađao je i studij novinarstva, a pisao je za omladinske listove “Polet” i “Studentski list”.

Po završetku vojne obuke, postaje rezervni oficir. Od jeseni 1981. g. radi u Karlovačkoj gimnaziji gdje predaje “obranu i zaštitu” i predmete društvenog i novinarskog smjera. Nakon pet godina rada u prosvjeti, zapošljava se u Zajednicu općine Karlovac na poslove vezane za obrambene pripreme civilnih struktura karlovačko – kordunske regije, objavio je još 2018. godine Braniteljski portal.

Promjenom društveno-političkog sustava u Hrvatskoj, proglašen je viškom i 31. siječnja 1990. uručen mu je otkaz. Nakon tri mjeseca vraćen je na posao, ali u ljeto 1991. ponovo dobiva otkaz.

Istupa iz članstva Saveza komunista Hrvatske i u vrijeme višestranačkih izbora, sudjeluje u aktivnostima Jugoslavenske samostalne demokratske stranke u Karlovcu, JSDS. Početkom 1991. s grupom intelektualaca, sudjeluje u pripremi, osnivanju i organizaciji Foruma Srba Bele Krajine, Gorskog Kotara, Korduna, Pokuplja i Žumberka, a 3. ožujka 1991. vodi osnivačku skupštinu Foruma u hotelu “Korana” u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od vođa srpske pobune

Prozvan jednim od vođa srpske pobune u Karlovcu, početkom srpnja 1991. vraća se na Kordun u rodni kraj, gdje se javlja na mobilizaciju u Štab Teritorijalne obrane Krnjaka.

Po ustrojavanju 2. br. TO “Vojnić”, u studenom 1991. postaje član te brigade u Operativno-nastavnom odjelu. U proljeće 1992.  po dolasku snaga UNPROFOR-a u zonu odgovornosti 2. br. TO, osim operativnih poslova, obavlja i poslove oficira za vezu s UNPROFOR-om. Na tim poslovima ostaje i u Posebnoj jedinici milicije, 80. br. PJM “Vojnić”.

Nakon ustrojavanja Srpske vojske Krajine, krajem 1992. i ustrojavanja 11. pbr. “Vojnić” 21. KoK SVK, ostaje na istoj poziciji u brigadi sve do kolovoza 1995. Oko godinu dana radi i u općini Krnjak na poslovima sekretara za društvene djelatnosti.

Nakon Oluje

Nakon VRO “Oluja”, odlazi u Prizren gdje s obitelji ostaje oko pola godine. Od proljeća 1996. seli se u Banju Luku, gdje radi kao novinar i urednik u više redakcija i medija.

Kao član rukovodstva Udruženja “Jasenovac – Donja Gradina”, sudjeluje u pripremi i radu pet međunarodnih konferencija o Jasenovcu.

Od 2000. radi na istraživanju rata i ratnih zločina u ratovima 1991. – 1995. Radio je u Dokumentacijskom centru Republike Srpske a poslije u republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, gdje je bio i direktor. Aktivno sudjeluje u radu DIC “Veritas” Save Štrbca, koji je bio član srpskog ratnog štaba Benkovac, zatim je bio predsjednik komisije za razmjenu ratnih zarobljenika RSK i sekretar vlade RSK.

Pripadnik paravojske RSK Janko Velimirović urednik je i više publikacija iz područja povijesnih tema. Sudjeluje u radu Udruženja boraca Korduna i Osme kordunaške NO udarne divizije, sa sjedištem u Staroj Pazovi.

Janko Velimirović i sada je vrlo aktivan, te na svojem Facebook profilu promovira razna događanja, uglavnom u Banjoj Luci. Tako poziva na “Dane srpske krajine”, te najavljuje knjige naslova: “Genocidom do Velike Hrvatske”, “Deca u logorima NDH”, te “Bljesak – roman o ponovljenom zločinu”.

Na što se troši novac iz proračuna?

Inače, Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba iz proračuna Republike Hrvatske za svoje je djelovanje samo ove godine dobilo 433.000 kuna.

Od toga je podlistak Privrednik, koji izlazi u sklopu tjednika Novosti za 24 broja u nakladi 6500 primjeraka, dobio 300.000 kuna.

Kulturna manifestacija Jedanaesti kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine, koja se održava u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu dobila je 53.000 kuna, a kulturna manifestacija Privrednikove tribine: Reci što misliš! dobila je još 40.000 kuna. Tu je još i Sedma dobrotvorna slikarska kolonija posvećena Vladimiru Matijeviću, Privrednikovom dobrotvoru i osnivaču, koji su dobili također iznos od 40.000 kuna.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.