Izbačeni HDZ-ovci pisali Plenkoviću: ‘Zašto nismo pozvani da iznesemo svoju obranu?’

Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Časni sud zagrebačkog HDZ-a u četvrtak navečer je jednoglasno donio odluku da osam HDZ-ovaca zbog spornih objava u Viber i WhatsApp grupama u kojima se po procjeni HDZ-a širio govor mržnje. Članovi su kažnjeni izbacivanjem iz stranke.

> Raspudić o HDZ-u: ‘Akteri koji su pisali poruke su nevažni, no cilj je stvoriti atmosferu straha unutarstranačkim oponentima’

Odlučeno je da se isključe Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Prka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Vlado Kolak, Miro Boras i Krasnodar Raguž.

Sedam od osam izbačenih HDZ-ovaca danas je pisalo šefu stranke Andreju Plenkoviću te ostalim čelnicima stranke, prenosi Jutarnji list.

U pismu upućenom vrhu stranke, zagrebačkom gradskom odboru i Časnom sudu stoji kako su iz medija saznali da se protiv njih vodi stegovni postupak te da su isključeni iz članstva HDZ-a.

Pismo su potpisali: mr.sc. Božo Medić, član Gradskog odbora, Anita Prka Đurašić, univ. bac. phil. croat., Miro Boras, dipl. ing. strojarstva, Vlado Kolak, dipl. oecc, Krasnodar Raguž, dipl. iure Vedran Černi i Ante Šimunović, dipl. pravnik

Potpisnici pisma ističu da od strane Gradskog odbora nisu obaviješteni da se protiv njih vodi bilo kakav postupak, odnosno da im nije dostavljen akt kojim ih se tereti, niti su pozvani da nazoče bilo sjednici Gradskog odbora, bilo da iznesu obranu pred Časnim sudom.

Kroz pitanja upućena predsjedniku i vrhu stranke mole pojašnjenje i zahtijevaju žurni odgovor:

1. Po kojim odredbama Statuta HDZ-a, Pravilnika o radu časnih sudova i Poslovnika o radu Gradskog odbora je stegovni postupak proveden?

2. Možete li mi dostaviti pismeno kojim me se tereti i dokaze uz njega kako bih uopće saznao što mi se to točno stavlja na teret?

3. Mogu li saznati je li članovima Gradskog odbora prije odlučivanja na telefonskoj sjednici dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?

4. Možete li mi dostaviti zapisnik s održane telefonske sjednice iz kojeg bi bilo razvidno kako su članovi Gradskog odbora pojedinačno glasovali o mom upućivanju na Časni sud?
5. Možete li mi dostaviti odluku kojom me Gradski odbor upućuje na Časni sud?

6. Mogu li saznati je li članovima Časnog suda prije odlučivanja dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?

7. Zašto nisam pozvan da iznesem svoju obranu pred Časnim sudom?

8. Možete li mi dostaviti zapisnik sa održane sjednice Časnog suda iz koje bi bio razvidan tijek iste, kao i kako su članovi pojedinačno glasovali o mom isključenju?

9. Možete li dostaviti obrazloženu odluku o mom isključenju iz članstva HDZ-e s uputom o pravnom lijeku kako bi mogao izjaviti žalbu Visokom časnom sudu?

10. Možete li mi dostaviti primjerak važećeg Pravilnika o radu časnih sudova HDZ-e kako bih znao po kojoj proceduri mogu braniti svoja prava i interese?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list