Izložba slika Tomislava Grabara u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama

grabar slika
Dvije hiže, 1988., ulje/staklo, 580x500 mm, vl. autor (foto: Ivan Brkić)

Početak srpnja donosi novu izložbu u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama. Izložba pod nazivom Ostakljena bajka: na razmeđi zbiljskog i čarobnog otvorit će se u subotu (3. 7.) s početkom u 19 sati, a predstavlja stvaralaštvo Tomislava Grabara, jednog od danas aktivnih slikara i nastavljača tradicije Hlebinske škole.

Tomislav Grabar (1951., Koprivnica) slikati je počeo već u osnovnoj školi, a 1969. godine ostvario je prvu samostalnu izložbu u Varaždinu. Godine 1972. izlagao je sa slikarima Hlebinske škole u Koprivnici, a godine 1979. primljen je u uzak krug najboljih slikara naivaca na izložbi Hlebinska jesen nakon čega je započelo njegovo intenzivno istraživanje i potpuna posvećenost naivnom slikarstvu. Do sada je sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te organizirao četrnaest samostalnih izložbi. Izložba donosi izbor 25 umjetnina iz muzejskog fundusa, privatne kolekcije i autorova vlasništva. Izložba ostaje otvorena do 1. 8. 2021. godine. Projekt je realiziran sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Otvorenje će se održati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama i preporukama.

Interes za likovnost kod Tomislava Grabara razvija se od rane mladosti početničkim crtežima na papiru i lesonitu pa sve do eksperimentiranja na staklu krajem 1960-ih godina. Iz mladenačke nesigurne ruke željne stvaranja izranjaju „načičkane“ kompozicije izvedene sitnim potezima koji mnoštvo malih raznolikih ploha slažu u splet kuća i plodnih polja nastojeći stvoriti perspektivnu iluziju dubine što izranja iz gustiša ogoljenog drveća i biljne vegetacije. Kreativni impuls razvija desetljeće kasnije kad (nesvjesno) kreće u formiranje vlastita stila. Grabar kreće od tipičnih tema – sela, pejzaža, žanr-scena i njihova uspješnog kombiniranja.

Vremenom slike dobivaju sve jači ekspresionistički naboj na temelju kojeg diferencira vlastitu poetiku prepoznatljiva izričaja. Ranije godine karakteriziraju zagasitiji tonovi tamnijeg, gotovo tmastog kolorita što doprinosi dramatskoj napetosti kompozicija i neobičnoj mističnosti. Iz toga izrasta specifična arhitektura naglašeno izduženih formi koja će postati jedan od (naj)poznatijih znakova njegova stvaralaštva. Štapićasto oštri završeci krovova „rastežu“ kompoziciju, streme u visine „prizemljujući“ je blagim jednakomjernim širenjem u stranu. Pročišćenost kompozicije na osnovne motive uz izostanak figurativnosti doprinosi snažnoj dojmljivosti ovog i svih slično komponiranih prikaza.

Posljednjih godina uočava se težnja prema sve većem realizmu u prikazivanju motiva, posebno mrtvih priroda ili životinjskog svijeta. Pritom se glavni motiv bolje ističe u prozračnijim prikazima, usmjerenim na koloristički razvidnije, transparentnije oblikovanje pozadinskog krajolika. Krajobraz je ovdje u službi isticanja i veličanja središnjeg (životinjskog) motiva. Prevlast pastelnih tonova iako hladnijeg predznaka karakteristična je za tematski blok zimskih krajolika. Zaleđena struktura preslikava se s prirode na krovove kuća, površine potoka i stabla drveća. Svojom odraznom transparentnošću asocira na pročišćenost i mir, skladni red i harmoniju idealizirane Arkadije. Idealizirani prikazi s ponekim uplivom brutalnosti neodoljivo podsjećaju na čudesnu i bajkovitu moć preobrazbe.

Kroz suočavanje i sučeljavanje težine opstanka i lakoće stvaranja zamišljenog i naslikanog, na razmeđi zbiljskoga i čarobnoga, ovostranoga i onostranoga Grabarovo slikarstvo nastoji pomiriti suprotnosti i vratiti promatrača u vrijeme bezbrižnosti i slobode djetinjstva s uvjerenjem apsolutne otvorenosti i ostvarivosti svih izmaštanih želja i snova. Izložbu razgledajte do 1. kolovoza 2021. godine, od utorka do petka 10 – 18 sati i vikendom 10 – 14 sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr