Jandroković o Agrokoru: Oni koji su prekršili zakon trebaju zbog toga odgovarati

Foto: Snimka zaslona

Iako im je neradni dan, u Vladi je poslijepodne premijer Andrej Plenković okupio ministre te predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na sastanku, na kojem se razgovaralo o prvoj godišnjici Vlade Andreja Plenkovića, te službenom putu predsjednika Sabora Gordana Jandorkovića u Kanadu. Na današnjem sastanku bilo je riječi i o Agrokoru.

> Zašto je Plenković rehabilitirao Miljenića?

Jandroković smatra da ako krene istraga, da saborsko istražno povjerenstvo ne bi trebalo raditi jer će doći do preklapanja. ”To je sasvim sigurno. Onoga što je dio pravosuđa i onoga što je dio rada povjerenstva. Mislim da bi trebalo doći do zastoja u radu, odnosno prekida rada povjerenstva”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora te dodao: ”Mislim da je najvažnije da oni koji jesu prekršili zakon, da zbog toga i odgovaraju”, rekao je za Novu TV.

> Hasanbegović: Povjerenstvo za Agrokor je udžbenički primjer višestrukog sukoba interesa

Ministricu Martinu Dalić novinari su pitali o mogućim smjenama u HANFA-i. ”Vlada donosi svoje odluke u redovitoj proceduri. Pitanje smjene čelnika HANFA-e nije bilo na nekom službenom dnevnom redu Vlade, tako da bih to sve za sada držala u zoni spekulacija”, rekla je Dalić.

Jandroković i Božinović vjeruju u pozitivan ishod restrukturiranja Agrokora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekli su novinarima u Zaprešiću, na proslavi 22. obljetnice grada, kako vjeruju u pozitivan ishod procesa restrukturiranja Agrokora, javlja HRT.

> Predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor – SPD-ov ministar pravosuđa koji je uveo ‘Lex Perković’ 

Ustvrdili su da se zakonom o toj kompaniji izbjegao stečaj kao najgori mogući scenarij. Na pitanje vjeruje li u uspjeh plana za Agrokor ili postoji strah da će završiti sve na arbitražama vrijednim milijarde kuna kao slučaj Ina – MOL, Jandroković je rekao da je bilo nužno donijeti “lex Agrokor” jer bi u suprotnom koncern otišao u nekontrolirani stečaj, što bi značilo stečaj još desetaka hrvatskih poduzeća i gubitak više desetaka tisuća radnih mjesta. Dodao je da je proces u tijeku i da vjeruje u pozitivan ishod jer inače u tome ne bi sudjelovali.

Božinović, kojeg su novinari pitali treba li javnost znati tko je pisao “lex Agrokor”, rekao je da je taj zakon donesen u uobičajenoj proceduri, da su na njemu radili Vlada i mjerodavna ministarstva te da su ministri pred saborskim odborima branili taj zakon i odgovarali na pitanja zastupnika.

Božinović smatra da je Hrvatska izbjegla najlošiji mogući scenarij, a to je da tako veliki koncern ode u stečaj. Ono što je bitno, ne radi se ni o kakvoj nacionalizaciji, postoje vjerovnička vijeća koja će se u sljedećoj fazi dogovoriti o načinima restrukturiranja, rekao je Božinović.

Jandroković: Proces Ina – MOL treba voditi oprezno i razborito

Za slučaj arbitraže Ina – MOL u Washingtonu Jandroković je rekao da je sljedeće ročište u ožujku iduće godine. Hrvatska je odabrala kvalitetan odvjetnički tim, ima dobre argumente i nadam se pozitivnom ishodu, istaknuo je.

Za otkup dionica Ine rekao je da je Vlada i tu vrlo jasno poslala političku poruku. Radi se na tome, to su sve procesi koji dosta drugo traju, međutim treba ih dobro pripremiti i vrlo oprezno i razborito voditi cijeli taj proces, rekao je Jandroković.

Jandroković: Zaprešićani imaju najvišu obrazovnu strukturu u županiji

Predsjednik Sabora Jandroković i izaslanik predsjednika Vlade Božinović položili su vijenac ispred spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Zaprešiću, nakon čega su nazočili svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Pučkom otvorenom učilištu. Čestitajući 22. rođendan grada, Jandroković je rekao da svi stanovnici mogu biti ponosni na rezultate kad su u pitanju zapošljavanje – stopa nezaposlenosti je samo 4,6 posto – i obrazovanje jer Zaprešić ima najvišu obrazovnu strukturu u Zagrebačkoj županiji, a vjerojatno je i u cijeloj državi pri samom vrhu.

Božinović: Zaprešić – jedan od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj

Božinović je rekao da je Zaprešić siguran grad kao što je i Hrvatska sigurna država jer da nije tako, ne bi ovog ljeta u Hrvatskoj bilo više od 15 milijuna stranih gostiju. Grad funkcionira u svim segmentima i sigurno je riječ o jednom od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj, koji bi svojim primjerom mogao poslužiti ostalim sredinama, rekao je Božinović.

Izvor: narod.hr/hrt/dnevnik.hr