Marinko Jurasić: Nada Murganić otvara put tome da i istospolni parovi posvajaju djecu

Foto: fah

Eksperti su se i 2014. pitali jesu li SDP i HNS svjesni da to što omogućuju posvajanje izvanbračnim parovima vrijedi i za istospolne parove, ističe Marinko Jurasić u Večernjem listu.

Svjesno ili ne, sa znanjem premijera ili ne, ministrica Nada Murganić najavila je da će izvanbračni partneri po pitanju posvojenja biti izjednačeni s bračnima, čime se otvara pravni put za omogućavanje posvojenja djece i istospolnim partnerima. I jučer u intervjuu za Večernji list novi ustavni sudac Goran Selanec rekao je da država može ograničiti izvanbračnim i istospolnim parovima pristup posvajanju, ali ne može samo jednima.

> Novi ustavni sudac – po mjeri HDZ-a – najavljuje izjednačavanje istospolne veze sa brakom!

I prije tri godine HNS i SDP amandmanom su u zadnji tren unijeli odredbu u Obiteljski zakon prema kojoj je izvanbračnim partnerima omogućeno da posvajaju djecu, čime je nastala diskriminirajuća situacija zbog koje je Austrija u siječnju 2013. osuđena na Europskom sudu za ljudska prava jer ničim nije opravdala što posvojenje uskraćuje istospolnim partnerima, a omogućava izvanbračnim.

> Pridružuje li se premijer Plenković trgovinom oko imenovanja ustavnih sudaca SDP-u u borbi protiv braka?

Tada nam je prof. dr. sc. Sanja Barić rekla: – Nakon što je izjednačena pravna regulacija izvanbračnih s bračnim zajednicama u ovom pitanju, jedini razlog za različitu regulaciju istospolnih zajednica ostaje negativna predrasuda prema osobama druge spolne orijentacije, što je pravno neprihvatljiv razlog razlikovanja – rekla je predstojnica Katedre za ustavno pravo u Rijeci. Tada je obrazložila da takav zakonodavni pristup otvara mogućnost pokretanja ocjene ustavnosti zakona zbog diskriminacije istospolnih parova, ili bi se neki homoseksualni par mogao pozvati na stajališta Europskog suda kroz konkretan slučaj u kojem bi im bilo onemogućeno posvajanje.

Tada nam je i prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu rekla kako nema nikakve dvojbe da spomenuti amandman otvara pitanje usporedive situacije s istospolnim partnerima, te da je evidentno da će Ustavni sud, a ako ne, onda ESLJP riješiti pitanje posvajanja kod istospolnih partnera. Zanimljivo je da se tada na saborskom Odboru za obitelj voditeljica ondašnje radne skupine za OZ protivila tom amandmanu, a i tadašnja ministrica Milanka Opačić bila je protiv omogućavanja posvajanja djece istospolnim partnerima. O amandmanu se tada nije raspravljalo, pa je prof. Korać tada postavila pitanje jesu li predlagatelji uopće bili svjesni da tim amandmanom širom otvaraju vrata raspravi o izjednačavanju istospolnih partnera s bračnima. Izrazila je i razočaranje što se zakoni donose bez stručnog nadzora pa moguće i bez znanja o mogućim posljedicama izmjena. Sve što je tada bilo izrečeno za SDP-HNS-ov amandman vrijedi i danas za HDZ-HNS-ovu izmjenu nacrta novog Obiteljskog zakona, s tom razlikom što sada više nitko ne može reći da nije znao što čini.

“Džabe krečili”, ali je koštalo

U povučenom nacrtu bilo je predviđeno da se posvajanje izvanbračnim partnerima omogući samo iznimno, u interesu djeteta. Prihvati li Sabor rješenje koje je najavila Murganić, i ovom prigodom valja podsjetiti da bi to značilo da se 2013. “džabe krečilo” jer je onemogućavanje posvajanja istospolnim partnerima bio glavni cilj referenduma o braku. Prof. Barić tada je preko Večernjaka upozoravala da se referendumom to neće postići. Šteta, što je u onoj buci nitko nije čuo jer se 40 milijuna kuna moglo bolje potrošiti, recimo na djecu bez roditelja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list