Još jedan Plenkovićev (ne)uspjeh: Inflacija u Hrvatskoj dosegnula najvišu razinu od 2013.

Foto: Fah

Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u svibnju bile za 1,9 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je najviša stopa inflacije još od polovice 2013. godine, pokazuje u petak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

> Rezultat Plenkovićeva rada: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini!

Rast cijena od 1,9 posto na godišnjoj razini predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,3-postotni rast mjesec dana prije, a to je i najveći rast cijena od kolovoza 2013. godine.

> (VIDEO) Troskot: ‘Afera Hotmail još je jedan argument za promjenu izbornog sustava’

„Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, su 18. mjesec za redom nastavile s pozitivnim godišnjim stopama rasta, pri čemu je u svibnju zabilježena najveća stopa rasta od kolovoza 2013.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

> (FOTO) Plenković: ‘Hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim temeljima’; Predsjednica upozorava na ‘nesustavnost i političku nezrelost’

> Ivica Šola: Kako smo dobili istanbulsko evanđelje po Andriji

Po podacima DZS-a, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u sektoru prijevoza, 4,1 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila skočile 8,5 posto.

> Rezultat Plenkovićeva (ne)rada: Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim stopama rasta u prvom tromjesečju

> Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

S rastom od 3,4 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, dok su cijene u restoranima i hotelima porasle 3 posto.

Znatno su, 2,9 posto, porasle i cijene alkoholnih pića te duhana, a s rastom od 1,5 posto pratile su ih cijene hrane i bezalkoholnih pića.

> (VIDEO) Glasnović: ‘Hrvatska provodi ‘direktive EU’ u čijem parlamentu sjedi osoba za koju je divno voditi ljubav s 5-godišnjim djetetom’

Među cijenama hrane, najveći skok zabilježile su cijene povrća, za 5,8 posto, dok su cijene voća porasle 5,5 posto.

> Kako 8 predstavnika nacionalnih manjina odlučuje o ministrici Dalić i Hrvatskoj?

Cijene zdravlja porasle su, pak, za 1,4 posto, dok su cijene komunikacije, kao i rekreacije te kulture, porasle za 0,7 posto.

> Slučaj Croatia Airlines: Kako je uspješna hrvatska kompanija došla pred propast?

Cijene raznih dobara i usluga ojačale su za 0,5, a obrazovanja za 0,4 posto.

S druge strane, najveći pad na godišnjoj razini, za 0,2 posto, u svibnju su zabilježile cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, dok su cijene odjeće i obuće smanjene za 0,1 posto.

> Martina Dalić će koštati porezne obveznike još 281.000 kuna, iako je bogata primat će plaću još godinu dana za nerad

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Rast cijena i na mjesečnoj razini

Potrošačke su cijene u svibnju porasle i na mjesečnoj razini, za 0,4 posto.

Pritom su najviše porasle, za 1,9 posto, cijene prijevoza, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila porasle 3,4 posto, dok su cijene zračnog putničkog prijevoza skočile više od 11 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju su, u odnosu na travanj, porasle za 0,3 posto, a cijene alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto.

> Rizik da Hrvatska u budućnosti neće moći zaštititi starije ljude od siromaštva

I u većini ostalih sektora cijene su na mjesečnoj razini porasle, dok su najviše pale cijene raznih dobara i usluga, za 0,3 posto.

Na mjesečnoj su razini pale i cijene odjeće i obuće, kao i restorana i hotela, za 0,1 posto.

> Jesu li Pupovčeve Novosti i ove godine dobile 3,2 milijuna kuna kao avans političke trgovine?

U prvih pet mjeseci ove godine potrošačke su cijene u prosjeku bile za 1,2 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

> Silvana Oruč Ivoš: Što je Pupovac radio u Tesla štednoj banci?

„Očekujemo da će nastavak godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena biti podržan višim cijenama prehrane i energije, kao i snažnijom domaćom potražnjom koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije na razini ove godine mogla iznositi 1,4 posto u odnosu na 1,1 posto u 2017.”, zaključuju analitičari RBA.

Izvor: Hina/gs