Rezultat Plenkovićeva (ne)rada: Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim stopama rasta u prvom tromjesečju

Foto: Fah

Hrvatska je u prvom tromjesečju zajedno s Britanijom i Francuskom činila skupinu zemalja Europske unije s najnižim stopama rasta BDP-a na tromjesečnoj razini, pokazale su najnovije procjene europskog statističkog ureda.

> (FOTO, VIDEO) Grabar-Kitarović uputila oštru kritiku Vladi, a pohvalila Most: ‘Nemamo više vremena’

> (AUDIO) Predsjednica o GI Narod odlučuje: ‘Građani su svojim potpisima pokazali da žele promjene, mora se poštivati volja naroda’

> Još veće iseljavanje na vidiku: Evo što srednjoškolci kažu o budućnosti u Hrvatskoj ili izvan nje

U prva tri ovogodišnja mjeseca sezonski prilagođeni hrvatski BDP porastao je 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti po podacima Eurostata stagnirale.

> Borg i Hrvati – kratka povijest Lex Agrokora

Identičnu stopu rasta bilježila je u prvom tromjesečju i Francuska dok su u Britaniji aktivnosti uvećane još mršavijih 0,1 posto.

> Istraživanje: Iz Hrvatske se iseljava zbog loše, korumpirane i neuređene države

I druga su vodeća europska gospodarstva posustala u prvom tromjesečju, pa su tako njemački i talijanski BDP porasli skromnih 0,3 posto.

Najslabiji rezultat bilježile su pak Rumunjska gdje su aktivnosti stagnirale te Estonija s padom aktivnosti za 0,1 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Najviše su pak u prvom ovogodišnjem tromjesečju na tromjesečnoj razini porasle gospodarske aktivnosti u Latviji i Poljskoj, za po 1,6 posto. Slijede Mađarska i Finska s 1,2 posto.

> (VIDEO) Strmota upozorava: “Premijer mora lijegati i buditi se s jednom mišlju – da Hrvatska nestaje, da ona izumire”

Hrvatski je BDP prema Eurostatovim podacima u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U posljednjem tromjesečju 2017. uvećan je 2,3 posto.

Eurostat je ujedno potvrdio važeće procjene rasta eurozone i EU-a u prvom tromjesečju, od po 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,7 posto.

> Plenkovićeva kampanja za Istanbulsku: Pročitajte što je sve rekao na sjednici Vlade

Potvrđene su i procjene godišnjeg rasta, od 2,4 posto u EU, te 2,5 posto u eurozoni. U zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP je na razini EU-a porastao 2,7 posto, a na razini eurozone 2,8 posto.

Izvoz je u EU pao 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je poskočio 1,8 posto. Pad izvoza bilježila je i eurozona, od 0,4 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

> Božo Petrov: ‘Grupa Borg je iskoristila situaciju za osobno bogaćenje uz politički blagoslov’

Uvoz je u EU smanjen u prvom tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca dok je u eurozoni stagnirao.

> Američki veleposlanik Kohorst: ‘Nijedna grupacija ne bi trebala imati više od 10 posto glasačkih prava u Agrokoru’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs