Još razmatraju modele: Je li premijer Plenković objavom na Badnjak o mogućem otkupu dionica INA-e otežao hrvatsku poziciju?

Foto: fah

Hrvatska vlada mora postići dogovor s mađarskim Molom o otkupu udjela u Ini, no Mađarskoj se mora vratiti barem novac koji je uložen u Inu, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, pišu mađarski mediji.

“Događa se da dolazi do promjena državne privatizacijske strategije i mi to razumijemo”, izjavio je Szijjarto, podsjetivši da je sličnih iskustava imala i Mađarska. No, pregovaračke strane moraju biti svjesne da “barem iznos koji je Mađarska dala kroz ulaganja u Inu mora biti vraćen u Mađarsku u slučaju otkupa udjela u Ini”, naveo je Szijjarto za novinsku agenciju MTI u srijedu, a u četvrtak prenose pojedini mađarski portali.

Szijjarto: Mađarskoj se mora vratiti novac koji je uložen u Inu

Hrvatska Vlada je danas donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži Mol. Premijer Plenković najavio je da će razgovori s MOL-om početi idući tjedan te da će se razmotriti svi modeli.

Plenković: Razgovori s Molom idući tjedan; razmotrit će se svi modeli

O modelima je u emisiji “Iza zavjese” govorio i predsjednik sabora Božo Petrov. “Analizira ga zajednička radna skupina, a sastoji se od toga da država svoje dionice da kao obveznice. U tom slučaju građani, investicijski fondovi i državna poduzeća mogu od svoje dobiti kupiti te obveznice. Treba vidjeti povećava li taj model javni dug,” rekao je Petrov.

Petrov u Dujmovićevoj emisiji ‘Iza zavjese’ progovorio o modelima za kupovinu dionica INA-e, Karamaraku, izjavama na domjenku SNV-a…

Pregovaranje u prodaji najčešće dovodi prodaju do točke uspješnog zaključivanja. Nekada je prodaja stavljala kupca u podređen položaj. Njegova kupnja ovisila je pretežno o njemu samome, prodaja je bila manja od potražnje i jednostavno nije postojala potreba da se kupcu pruži tretman kakvom se danas teži. Prodaja danas zahtijeva više početnog razumijevanja od strane prodavača. Čest je slučaj, upravo u prodajnom procesu današnjice, pokušaj svladavanja primjedbi koje ima kupac. Prevladavajuće osobine koje prodavač mora imati svakako su usredotočenost i smirenost. Prodavačev je zadatak u ovakvoj situaciji kvalificirati svaku primjedbu, odnosno ustanoviti pravu prirodu primjedbe.

Ovo su neke osnove trgovanjakoje je premijer Andrej Plenković zaobišao kada je nakon što je na Badnjak objavljeno da MOL je dobio arbitražni spor protiv Hrvatske u Genevi, izjavio da je hrvatska Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Je li objavom da će Hrvatska kupiti mađarski udio u Ini povećao cijenu i otežao hrvatsku poziciju u pregovorima?

Propala arbitraža u slučaju INA-MOL, Plenković: Odlučili smo vratiti Inu u vlasništvo Republike Hrvatske

Najava je izaziva brojne reakcije. Ključno je pitanje po kojoj bi cijeni Mađari bili spremni prodati svoj udio te kako bi se ta transakcija mogla izvesti bez povećavanja javnog duga. U prvom trgovinskom danu nakon objave premijera Andreja Plenkovića vrijednost Inine dionice na Zagrebačkoj burzi porasla je gotovo 10 posto. Dionice MOL-a skočile su gotovo 3% na Budimpeštanskoj burzi, podignuvši tamošnji burzovni indeks nadomak rekordno visokih razina.

Mol je na premijerovu najavu o kupnji ime odmah odgovorio da je MOL uvijek bio i ostaje otvoren za razgovor o budućnosti INA-e, a s obzirom na izjavu premijera Andreja Plenkovića o namjeri Hrvatske da otkupi cijeli udjel MOL-a u INA-i, MOL čeka službenu obavijest o tome.

MOL odgovorio Hrvatskoj: Otvoreni smo na razgovore o budućnosti INA-e

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) priopćila je kako nedavnom izjavom premijera Andreja Plenkovića o namjeri Vlade da otkupi dionice Ine koje drži mađarski MOL nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Ine.

“Izjavom Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, od 24. prosinca, nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva INA-Industrija nafte, u smislu odredbi Zakona o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD)”, navodi se u priopćenju Hanfe.

Hanfa: Izjavom premijera Plenkovića nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Ine

No, najavom da će prodajom 25 posto dionica HEP-a otkupiti MOL-ov udio u Ini premijer i Vlada su se obvezali javno da će preuzeti Inu.

Postavlja se pitanje kakva je pregovaračka pozicija Vlade sada kada su sve tako javno obznanili i plan da žele otkupiti Inu i način na koji to misle napraviti?

To pitanje još nije postavljeno premijeru, ali mu je postavljeno pitanje o razlozima zašto treba kupiti Inu.

“To nije bio plan B. Govorimo o jednom odgovornom ponašanju hrvatske Vlade prema jednoj od naših ključnih kompanija s više od 10.000 zaposlenih, dvije rafinerije, s velikom maloprodajnom mrežom. Želimo da Ina bude kompanija koja ima i zalihe nafte i plina i da bude akter i malo šire od hrvatskih okvira. Ono što je važno je da smo mi bili prva Vlada koja je sjela za stol s Upravom Ine. Tako nešto se nije dogodilo dugi niz godina. Temeljito sa stručnjacima proučavamo cjelokupno stanje u kompaniji i smatramo da je u okolnostima, kakve su se akumulirale do sada, ovo je po našem mišljenju najbolji potez i zbog energetske sigurnosti i opskrbe Republike Hrvatske”, rekao je Plenković za Dnevnik.hr.

Na upit zašto prodati dionice HEP-a rekao je kako neće rastrančirati HEP.

“Donijet ćemo novi zakonski okvir koji će nam to omogućiti i to je put kojim ćemo krenuti. Prije svega uz jedan širok politički konsenzus, ne samo aktera u aktualnoj vlasti, nego i drugih političkih stranaka. Vidjeli ste po reakcijama da većina odgovornih političkih aktera podržava ovaj pristup. Mislim da ćemo na taj način pokrenuti i tržište kapitala u Hrvatskoj, konzultirat ćemo najstručnije međunarodne kompanije koje se bave time i mislim da ćemo na kraju polučiti dobar rezultat i u interesu Republike Hrvatske”, poručio je Plenković.

Koji model za otkup dionica INA-e će odabrati, tek ćemo vidjeti, jer kako su rekli – još uvijek razmatraju.

Plenković o planu za Inu: Nećemo rastrančirati HEP

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr