Kad će Sabor razriješiti pravobraniteljicu za djecu Milas Klarić i imenovati novu?

FaH

Ivana Milas Klarić još uvijek obnaša dužnost pravobraniteljice za djecu, te je tako gostovala na RTL televiziji, iako je prema čl. 25. st. 1. t. 5. trenutno važećeg Zakona o pravobranitelju za djecu s te dužnosti morala biti smijenjena prije gotovo godinu dana, s obzirom da Hrvatski sabor 10. lipnja 2016. nije prihvatio njezino Izvješće o radu za 2015. godinu.

Pravobraniteljica za djecu predlaže donošenje “lex Milas Klarić” kako bi zaštitila svoju poziciju?

U aktualnu javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o pravobranitelju za djecu putem platforme e-Savjetovanja uključila se i Ivana Milas Klarić, te svojim komentarom jasno dala do znanja kako ulaže velike napore kako bi ostala na dužnosti, iako je još prošle godine trebala biti razriješena.

Međutim, Milas Klarić i dalje obavlja tu dužnost te se istovremeno gorljivo zalaže da se iz novog Zakona o pravobranitelju za djecu izbaci odredba o razrješenju dužnosti na temelju neprihvaćanja godišnjeg izvješća od strane Sabora.

Dodatno je smeta činjenica što prijedlog novog Zakona predviđa izbor novog pravobranitelja za djecu; Milas Klarić tvrdi kako bi ona i dalje trebala nastaviti obavljati dužnost na koju je imenovana 2014. godine, iako je nje trebala biti razriješena u lipnju 2016., te kako je prijedlog Zakona usmjeren protiv nje, pa ga naziva “lex Milas Klarić”.

Sabor prije godinu dana uskratio povjerenje pravobraniteljici za djecu: Zašto je i dalje na tome mjestu?

Ovdje se radi o klasičnoj “zamjeni teza” ili spinu: pravobraniteljica tvrdi da je zakon pisan protiv nje kako bi je smijenio s dužnosti, i stoga ga naziva “lex Milas Klarić”, iako je zapravo ona ta koja želi da Zakon postane “lex Milas Klarić”, koji bi joj omogućio da nastavi obnašati dužnost pravobraniteljice, iako je već trebala biti smijenjena.

Pravobraniteljica za djecu koristi svoju poziciju kako bi i dalje ostala na funkciji pravobraniteljice, što je sukob interesa.

Pojedine udruge podržavaju nastavak rada pravobraniteljice za djecu i prozivaju U ime obitelji

Koordinacija udruga za djecu izrazila je zabrinutost zbog procedure donošenja, sadržaja i komentara u javnom savjetovanju na prijedlog novog Zakona o pravobranitelju za djecu, ističući da se njegovo donošenje ne smije iskoristiti za političku manipulaciju već osiguranje nastavka djelovanja i stvarne nezavisnosti i samostalnosti Pravobranitelja, a postojanje te institucije neupitnim drži i Ženska mreža Hrvatske.

Smatraju da su napadi na nezavisnost Pravobranitelja za djecu započeli “prošlogodišnjim neprihvaćanjem izvješća pravobraniteljice bez jasnih kriterija”.

Pravobraniteljica za djecu traži da – iako loše radi svoj posao- ostane na poziciji

Dodatno ih “zabrinjava” da u javnom savjetovanju oko Zakona o pravobranitelju za djecu “udruga koja se predstavlja da se zalaže za interes obitelji, poziva na racionalizacije troškova te zakonsko pojednostavljenje spajanjem svih pravobranitelja”.

“Populističke i površne mjere nemaju mjesta u području prava djece”, poručuje Koordinacija ocjenjujući da takav diskurs upućuje na nerazumijevanje i nepoštivanje ozbiljnosti rada u području zaštite najboljeg interesa djece i postignutih standarda koje Hrvatska ima u području prava djece na europskoj i međunarodnoj razini.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji smatra kako je neprihvatljivo da trenutna pravobraniteljica za djecu gđa Ivana Milas Klarić još uvijek obnaša dužnost pravobraniteljice.

U ime obitelji ne traži ukidanje instituta pravobranitelja za djecu

Kako bi se u budućnosti onemogućilo ideološko i neprofesionalno djelovanje pravobranitelja za djecu, udruga U ime obitelji predlaže da izmjenama Zakona o pučkom pravobranitelju, koji predstavlja lex generalis instituta pravobraniteljstva, institut zamjenika pučkog pravobranitelja preuzme trenutne dužnosti pravobranitelja za djecu, kao i ostalih pravobraniteljstava (za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr