Kako Plenković doktrinom ‘druga spasiti, pojavu osuditi’ – brani Pupovca?

pupovac plenković
Zagreb, 06.01.2022 - Srpsko narodno vijeće (SNV) obilježilo je pravoslavni Božić u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković". Na fotografiji Milorad Pupovac, Andrej Plenković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Hrvatska javnost nedavno je imala prilike vidjeti kako HDZ-ov predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ponovno brani svog koalicijskog partnera Milorada Pupovca, čelnika SDSS-a – kada on podržava velikosrpske inicijative i sudjeluje u velikosrpskim skupovima, na kojima se uobičajeno napada Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Republike Srpske u Banjoj Luci ponovo su organizirale proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH još 2016. taj praznik okvalificirao neustavnim jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS. Riječ je o datumu kad je legalizirano etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Među ostalima, na proslavi u Banja Luci bili su Milorad Pupovac, te patrijarh Porfirije.

I ovaj put premijer Plenković našao je opravdanje za Pupovčevo sudjelovanje u proslavi legaliziranog etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako Plenković slijedi jugoslavensku komunističku doktrinu – “Pojavu osuditi, a druga spasiti”.

Premijer Plenković, naime, uopće nije prozvao svog koalicijskog partnera, čelnika SDSS-a, za sudjelovanje na ovom veličanju genocida.

Novinar Tihomir Dujmović u svojoj je nedavnoj emisiji Press klub komentirao taj događaj:

„Neki dan je u Banjoj Luci svečano obilježena godišnjica stvaranja Republike Srpske, tvorevine koja je nastala na genocidu i masovnom zločinu kojeg su Srbi izvršili u Bosni i Hercegovini. Da bi ostvarili tu luđačku ideju, morali su protjerati preko 190 tisuća Hrvata i  preko 280 tisuća Bošnjaka, što su i napravili – ovo su egzaktne brojke. Neprecizne su brojke o stradalima, ali one govore o nekoliko tisuća Hrvata koje su likvidirali i oko 50 tisuća Bošnjaka. To je ceh bez kojeg nikad ne bi bilo „Republike Srpske“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vidović Krišto: ‘Nadam se da Plenković neće donijeti Zakon o zaštiti lika i djela Milorada Pupovca’

> Milanović objavio u cjelini što je slao Pupovcu i kritizirao “kumrovečkog podrepa” Dejana Jovića

> Pupovac: Iz Crne Gore se u RH proširilo antisrpsko raspoloženje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Plenkovićev koalicijski partner podržao Vučićev poziv na vješanje srpskih zastava

> Evo kako Plenković brani Pupovčevo sudjelovanje na Dodikovoj proslavi legaliziranog etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka

Dujmović: Ovo nije iznimka, pravilo je da Pupovac ide na takve skupove

“Danas, 30 godina kasnije, toj tvorevini, koja počiva na genocidu, otišao se, između ostalih, pokloniti i profesionalni “antifašist”, čovjek kojemu usta drhte kad god se spomene hrvatski fašizam u II. svjetskom ratu, ali koji, kao što smo vidjeli, snažnim koracima grabi kad treba doći na proslavu tvorevine koja je nesumnjivo nastala na srbijanskom fašizmu. Čovjek koji je došao tamo je saborski zastupnik i nosiva greda aktualne Plenkovićeve koalicijske vlade – čelnik SDSS-a, Milorad Pupovac koji je, nakon toga, izjavio da se ne srami što je bio tamo i da ne žali za time.

Andrej Plenković, gospodar života i smrti u Hrvatskoj, isto tako zakleti „antifašist“, alergičan već i na trivijalni hrvatski nacionalizam, nikad ne reagira kad mu Pupovac svojom nazočnošću na raznim skupovima ovog formata, na neki način uzveliča te četničke smotre pa tako u komentaru ovog Pupovčevog „naklona“ RS-u, četničkoj tvorevini nastaloj na zločinu, rekao je samo da Pupovac tamo ništa nije govorio i da je bio, citiram, „samo na akademiji“. To je rekao mirnim glasom i nastavio vas gledati u oči kako to samo on zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, ovo nije iznimka, nije ovo prvi put da Pupovac svojom nazočnošću i redovitom šutnjom na skupovima na kojima se okupljaju eminentni četnički i velikosrpski lideri, daje osobitu težinu skupu jer on tamo nije pozvan kao običan građanin. Govori se kako je bio tamo samo kao predstavnik SNV-a, međutim, on se ipak tamo pojavljuje kao dio hrvatske vlasti. On nije predsjednik odbora za ekologiju, njegova stranka u ovoj vladi ima mjesto potpredsjednika”, upozorava Dujmović.

Šola: Fenomen Pupovac treba analizirati kao kontinuitet struktura bivše države

“Milorad Pupovac praktički svake godine na obilježavanje Oluje ne odlazi u Knin gdje bi predstavnik hrvatske vlasti, ako je lojalan hrvatskoj vlasti, trebao ići i to svake godine, nego svake godine odlazi u Beograd gdje se ista ta Oluja sotonizira. I nikad jedne jedine riječi prigovora nismo čuli od Andreja Plenkovića niti ranije od Ive Sanadera.

A da kompletna ta perverzija bude potpuna – to se događa redovito i to se redovito događa bez bilo kakve službene hrvatske reakcije.

O fenomenu Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i profesora na Zagrebačkom sveučilištu, čovjeka kojeg su 2 hrvatska predsjednika izabrana na ljevici, Josipović i Milanović, politički izvrijeđali kao nikad nitko – Josipović ga je nazvao ‘etnobiznismenom koji reketari sve vlade i ostvaruje velike financijske prihode’ dodajući da ‘na mnogim područjima on vodi politiku nacionalnih sukoba ‘niskog intenziteta da Srbima pokaže da trebaju zaštitu poput njega’. Milanović je, pak za Pupovca, između ostalog, rekao da je ‘moralni kamatar koji igra prljavo’.“ – rekao je Dujmović u uvodu emisije u kojoj je gostovao Ivica Šola.

Fenomen Pupovac treba analizirati kao kontinuitet struktura bivše države koju on predstavlja u Hrvatskoj”, naglasio je Šola u emisiji.

S obzirom da i Plenković i Pupovac imaju prošlost povezanu s bivšim komunističkim strukturama, bilo osobno, bilo preko roditelja, možemo reći da se u Hrvatskoj zbog izostanka lustracije još uvijek suočavamo s reliktima komunizma.

> Plenković: ‘Pupovac je napadnut na neprizoran način, predsjednik bi se trebao ispričati’

> Dr. sc. Nazor za Narod.hr: Traume iz 20. st. mogu se prevladati uvažavanjem činjenica i poštivanjem žrtava svih ratova i poraća

> Vrkljan: Pupovac će morati napustiti političku scenu, on je sukreator politike prema BiH

> Službena Srbija dala pisanu izjavu o ‘Stepincu kao ustaškom vikaru’ – izljevi mržnje iz Srbije su redovita pojava

Tako je i jugoslavenska komunistička doktrina „druga spasiti, pojavu osuditi“ prisutna i u njihovim postupcima. Hrvatska se i dalje nalazi u raljama djece komunizma, prema čijem je mentalnom sklopu podobnost i osobna korist od neprirodne koalicije snažnija od morala i etike…

Pupovac na proslavi legaliziranog etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka

“Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna potpora u pogledu obnove Banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka”, ustvrdio je Plenković.

U nastavku izdvajamo još neke od primjera kada je Pupovac davao podršku velikosrpskim težnjama, a premijer Plenković je to odbio osuditi, te je pravdao Pupovca po principu “druga spasiti, pojavu osuditi”. Riječ je o primjerima koji su izazvali najviše pozornosti i negodovanja hrvatske javnosti.

Pupovac 2018. u Srbiji na skupu ‘Oluja je pogrom’

Predsjednik SDSS-a i koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, Milorad Pupovac, sudjelovao je u kolovozu 2018. u Srbiji na “danu sjećanja na ubijene i prognane Srbe u Oluji” pod sloganom “Oluja je pogrom”.

> Zašto HINA nije prenijela Plenkovićevu izjavu po kojoj mu Pupovčev odlazak na skup nije sporan?

> Plenkovićev koalicijski partner povodom Oluje sa srbijanskim vrhom na skupu pod sloganom “Oluja je pogrom”!

> Nizozemska za sankcije Dodiku i vlastima RS-a: Pogledajte ‘akademiju’ na kojoj je bio Pupovac

Na ovom događaju prisustvovao je srbijanski državni vrh na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, čelne osobe entiteta “Republike Srpske” u BiH i predstavnici Srba iz Crne Gore i Hrvatske.

Danu sjećanja nazočili su i ministri u Vladi Srbijezastupnici Skupštine Srbijepredstavnici Vojske i SPCpredsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predstavnici oporbe u Republici Srpskoj, a komemorativni skup izravno je prenosila Radio-televizija Srbije.

Velikosrpske poruke

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u svom je govoru na ovom skupu usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom.

Milorad Dodik je pak na skupu izražavao secesionističke težnje spominjući “jaku Republiku Srpsku” i naglasio kako se nada da će Srbi naći snagu “da objedine svoje državne prostore”.

Uz niz optužbi na račun Hrvatske, Domovinskog rata i Oluje, srbijanski predsjednik Vučić ustvrdio je i kako je “Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”. Oluju je nazvao pogromom motiviranim mržnjom prema Srbima te je rekao da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Tadašnji patrijarh Irinej tada optužio Katoličku crkvu

“Večeras smo po prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća okupili srpske političke predastavnike iz RS i BiH i Srbije i Hrvatske jer svi Krajišnici diljem svijeta trebaju znati da nisu sami”, rekao je Vučić i naglasio da se večeras obilježava “najstrašniji dan u našoj novijoj povijesti”.

“Za vjeru su život dali. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima.” – rekao je tadašnji patrijarh Irinej.

“Ako ima nekog tko je zatajio i mogao to zlo zaustaviti, to je bila Crkva”, rekao je patrijarh Irinej, aludirajući na Katoličku crkvu (podsjećamo, Irinej je preminuo 20. studenoga 2020. a naslijedio ga je zagrebački mitropolit Porfirije).

Plenković i tada pravdao Pupovca

Reakcija premijera Plenkovića na Pupovčevo prisustvo na tom skupu bila je nevjerojatna. On ga je pokušao opravdati riječima:  “Dobro, on je dobio poziv, otišao je, no ono što je važno – važan je stav Hrvatske vlade, a tu smo svi jedinstveni“, rekao je Plenković u izjavi za N1 televiziju.

Pupovac 2021. podržao Vučićev poziv da svi Srbi u Hrvatskoj, BiH… izvjese srpske zastave

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je prošle godine povodom tzv. Dana srpskog jedinstva “Srbe iz svih srpskih zemalja” da 15. rujna izvjese srpske zastave ma gdje živjeli.

Novinari su o Vučićevu pozivu upitali i Milorada Pupovca, koji kaže kako kako ga je shvatio kao “ohrabrenje, a ne nametanje”.

“Mi to razumijemo kao ohrabrenje da to ljudi učine, ne kao nametanje nečega što bi trebalo činiti zato da se nekome gura prst u oko. I to ohrabrenje treba tako prihvatiti” -poručio je, među ostalim, tada Pupovac dodajući ipak da je “neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH” koji zabranjuju isticanje zastava drugih država.

Plenković je pak kazao kako je inicijativa srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vješanju zastava pokrenuta da prouzroči negativni efekt, ali da ne želi krenuti u ping-pong žestokih izjava. Vezano uz Pupovčevu izjavu, on nije osudio Pupovčevu podršku toj inicijativi, već je pozdravio dio izjave u kojoj poziva na poštivanje zakona.

Plenković je istaknuo da “pozdravlja jučerašnji stav” Milorada Pupovca i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

– Stav SDSS-a je razuman, inteligentan, mudar i pametan, a u konačnici je dogovoren s nama – kazao je Plenković.

– Mislim da tu pokazujemo jednu veliku zrelost, tako će i biti u budućnosti – poručio je, dodavši da mu je drago što se konzultirao s Pupovcem i Miloševićem.

Pitanja koja se odnose na srpsku manjinu u Hrvatskoj rješavanju se parlamentarnom većinom u Hrvatskom saboru, zaključio je Plenković.

Dr. Markić: ‘Nije bitan Pupovac, već Plenković koji mu osigurava privilegirani položaj’

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji gostujući u siječnju 2021. kod Tihomira Dujmovića u vrlo zanimljivoj emisiji Press klub na Z1 televiziji upozorila je na politiku Vlade Andreja Plenkovića i na odnos s njegovim spomenutim koalicijskim partnerom.

“Andrej Plenković je osoba koja je imala priliku unaprijediti stvari da je radio ono što je obećao. Recimo, u kampanji tijekom lipnja obećavao je neradnu nedjelju – mi sada, kad gotovo ništa ne radi, nemamo neradnu nedjelju. Dakle, on se pokazao kao čovjek koji je iskoristio biračko tijelo da bi došao na vlast – on je pomaknuo HDZ u lijevi centar i s vrijednostima koje zastupa i politikom nepoticanja poduzetništva i držanjem velikog dijela ekonomije u svojim rukama kao da smo u socijalizmu – i tu je izgurao SDP, a otvorio prostor za autentičnije političke opcije koje će, nadam se, doći.

Gospodin Pupovac ni u jednoj demokratskoj artikuliranoj državi ne bi bio problem. Njegov utjecaj na Srbe koji žive u Hrvatskoj je toliko malen da se to vidi po broju glasova koje on dobiva na toj zasebnoj povlaštenoj listi. Dakle, on postaje problem onda kada mu to omogući Andrej Plenković“, istaknula je dr. Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.