Kako se biraju članovi saborskih odbora i koga je UiO predlagala?

Foto: Narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Narod.hr prošlog je tjedna, nakon objave imenovanih vanjskih članova, pisao o njihovoj važnoj ulozi u radu saborskih radnih tijela (odborima i povjerenstvima). Vanjski članovi imaju sva prava kao i saborski zastupnici osim prava odlučivanja, što znači da sudjeluju u raspravama odbora, daju svoje komentare na zakone i svojim znanjem, iskustvom i stručnosti utječu na donošenje zakona u Republici Hrvatskoj.

> Koji su sve saborski odbori u ovom sazivu i tko su imenovani vanjski članovi?

Koliko se kandidata prijavilo?

Kandidati za vanjske članove dolaze iz redova stručnjaka, znanstvenih i javnih osoba, a ideja je da svojim znanjima doprinesu radu odbora i donošenju što kvalitetnijih zakona. Iz Sabora su nam potvrdili kako se na Javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje (vanjskih) članova/članica radnih tijela Hrvatskoga sabora u 10. sazivu prijavilo 727 kandidata.

Ukupno je imenovano 115 od maksimalno mogućih 116 (popularno nazvanih vanjskih) članova. Maksimalan broj vanjskih članova definiran je Poslovnikom Hrvatskoga sabora za svako radno tijelo u koje se imenuju vanjski članovi (čl. 60. -117. Poslovnika – pregled radnih tijela i odredbe o članstvu). Vanjski članovi imenuju se u ukupno 24 od 29 radnih tijela.

Koga je predložila udruga UIO?

Udruga U ime obitelji za vanjskog člana odbora, predložila je sljedeće kandidate:

Beata Halassy
Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu

Karlo Novosel
Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav
Odbor za pravosuđe
Odbor za zakonodavstvo
Odbor za obitelj, mlade i sport

Krešimir Planinić
Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav
Odbor za pravosuđe

Lidija Blagojević
Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu
Odbor za obitelj, mlade i sport

Luka Mlinarić
Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav
Odbor za pravosuđe
Odbor za zakonodavstvo
Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
Odbor za obitelj, mlade i sport

Natalija Kanački
Odbor za ravnopravnost spolova
Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
Odbor za ratne veteran

Željka Markić
Odbor za ravnopravnost spolova
Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
Odbor za obitelj, mlade i sport
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije

Odvjetnik Krešimir Planinić prijavljen je ispred UIO i za člana Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Od navedenih kandidata koje je predložila UIO izabran je jedino odvjetnik Planinić kao član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Vanjski članovi Odbora doprinose donošenju kvalitetnih zakona i zaustavljanju/izmjeni loših

Članovi odbora imaju sva prava kao i saborski zastupnici osim prava odlučivanja, što znači da sudjeluju u raspravama odbora, daju svoje komentare na zakone i time svojim znanjem, iskustvom i stručnosti utječu na donošenje zakona u Republici Hrvatskoj.

No, ono što predstavlja problem jest nedostatak propisanih kriterija, što posljedično omogućuje da se vanjski članovi izabiru prema stranačko-političkom ključu.

Član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Ivan Munjin za Narod.hr komentirao je zašto je važno sudjelovanje udruga i stručnjaka u saborskim odborima.

“Sudjelovanje vanjskih članova u radu saborskih odbora je jako važno jer je to način da se građani, udruge i stručnjaci uključe u rad Sabora i svojim komentarima doprinesu njegovom radu, odnosno donošenju kvalitetnih zakona i zaustavljanju ili izmjeni onih koji su loši” kazao je Munjin.

> Veliki interes za vanjsko članstvo u saborskim odborima

> Nedostatak kriterija: vanjski članovi saborskih odbora birani po stranačkom ključu?

Koliko je protekle godine Sabor utrošio na naknade vanjskim članovima?

Vanjski članovi za svoj angažman imaju pravo na naknadu i putne troškove. Kako je 2020. godina bila posljednja godina u prošlom, 9. sazivu Sabora koji je raspušten 18. svibnja 2020., naknada vanjskim članovima isplaćivana je do raspuštanja Sabora.

Tako je na ime naknada vanjskim članovima, njih ukupno 106, u 2020. godini, isplaćeno ukupno 1.205.941,25 kuna bruto. Visina bruto naknade definirana je kao umnožak bruto dužnosničke osnovice (3.890,00 kuna) i koeficijenta za vanjske članove (0,60), što iznosi 2.334,00 kune bruto mjesečno, ako Sabor zasjeda cijeli mjesec. To znači da se naknada vanjskim članovima ne isplaćuje u punom iznosu za vrijeme ustavne stanke (15. prosinca do 15. siječnja; 15. srpnja do 15 rujna, te nakon raspuštanja Sabora).

Uz mjesečnu naknadu za rad u radnim tijelima, vanjskim članovima koji na sjednice u Zagreb putuju iz drugih gradova nadoknađuju se i putni troškovi, koji su u 2020. godini iznosili ukupno 133.151,76 kuna za 23 vanjskih članova s prebivalištem izvan Zagreba.

Tko je sve imenovan za člana?

Najviše vanjskih članova, njih devet, imenovao je u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. To su Goran Pauk, Boris Piližota, Mirjana Lichtner Kristić, Zlatko Komadina, Marin Baričević, Nives Kopajtich Škrlec, Slavko Prišćan, Jerko Glavaš i Antun Vidaković.

U glavninu odbora, njih 11 imenovano je po šest vanjskih članova.

U Odboru za Ustav to su Branko Smerdel, Mato Palić, Bosiljka Britvić Vetma, Mirela Mezak Matijević, Đorđe Gardašević i Sanja Barić, a u Odboru za zakonodavstvo Frane Staničić, Boris Ljubanović, Sunčana Roksandić, Alen Čičak i Nataša Delonga Poparić.

Vanjski članovi Odbora za vanjsku politiku su Božo Ljubić, Vesna Barić Punda, Tatjana Tomaić, Mislav Kraljević, Tanja Vrbat Grgić i Goran Bandov, a Odbora za europske poslove Tunjica Petrašević, Ivica Miškulin, Dora Zgrabljić Rotar, Iris Goldner Lang, Hrvoje Šlezak i Daniel Mondekar.

Vanjski članovi Odbora za pravosuđe su Luka Mađerić, Snježana Vasiljević, Ivan Milotić, Tomislav Jonjić, Tonči Restović i Zlata Đurđević, a Odbora za obranu Josip Lucić, Davor Špoljarić, Anto Šoljić, Igor Tabak, Ranko Ostojić i Željka Antunović.
Matija Kroflin, Iva Tomić, Marina Rožić, Marko Primorac, Josip Tica i Vuk Vuković imenovani su vanjskim članovima Odbora za financije i državni proračun, a Mladen Novosel, Ivan Mišetić, Ivan Barbarić, Dragutin Ranogajec, Tonči Tadić i Željko Požega Odbora za gospodarstvo.

U Odbor za zdravstvo imenovani su Krešimir Luetić, Mario Gazić, Hrvoje Pezo, Tibor Santo, Dragan Ljutić i Joško Markić, u Odbor za obrazovanje Branko Petrinec, Sanja Putica, Dijana Vican, Ante Rončević, Marija Lugarić i Valter Boljunčić, a u Odbor za informiranje Aleksandar Milošević, Oliver Matijević, Damir Tomić, Neven Bosilj, Đurđica Klancir Ladišić i Anto Mikić.

Pet vanjskih članova imenovano je u Odbor za pomorstvo, to su Jadranka Fržop, Petar Valovičić, Tomislav Marić, Nikoleta Radionov i Danijel Ferić.

Po četiri vanjska člana imenovana su u odbore za ljudska prava (Gordan Črpić, Aleksandar Maršalevski, Nura Ismailovski i Sara Lalić), za rad (Željka Obradović, Milica Jovanović, Danijel Nestić i Marinko Učur) te za Hrvate izvan Hrvatske (Željko Raguž, Veselko Jovanović, Darko Markušić i Igor Josipović).

U više odbora imenovana su po tri vanjska člana: za ratne veterane (Ivan Žeko, Stanko Bravić i Zorica Gregurić), za ravnopravnost spolova (Anesa Šabani, Verica Rupčić i Tatjana Šimac Bonačić), za regionalni razvoj i fondove EU (Boris Crnković, Igor Rađenović i Marko Vešligaj), za turizam (Luka Kolovrat, Snježana Sabo i Saša Đujić).

Po tri člana dobili su i odbor za zaštitu okoliša i prirode (Robert Podrug, Dajana Paušić Podhraški i Željka Leljak Gracin), za obitelj (Marija Bubaš, Marko Sladoljev i Dorotea Pešić-Bukovac), za poljoprivredu (Đurđica Sumrak, Petar Baranović i Mijo Latin.) te Odbor za prostorno uređenje (Nike Sudarević, Jasminka Pilar-Katavić i Krunoslav Ivanišin).

Vanjskim članovima Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije imenovani su Dario Umljenović, Marija Udiljak, Bernard Topić, Krešimir Planinić, Željko Jovanović i Zorislav Antun Petrović.

Svi oni imaju zadatak pomagati zastupnicima u analiziranju zakona, iako nemaju pravo glasa – izuzetak je Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Nacionalno vijeće može pravovaljano zauzimati stajališta i mišljenja većinom glasova nazočnih članova ako je sjednicama nazočna većina članova Nacionalnog vijeća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.