Dr. sc. Budimir (TIH): ‘Osjećaj nepravde zbog korupcije, prenijet je i u proračun svakog građanina’

budimir
Foto: Narod.hr

“Kao građani svakodnevno osjećamo posljedice korupcije. Od smanjenih usluga tijela javne vlasti, vlastitog osjećaja nepravde i bespomoćnosti do nedostatka kvalitetnog poštenog i pravednog života u hrvatskom društvu.” – ističe za Narod.hr dr. sc. Davorka Budimir, politička analitičarka i predsjednica Transparency International Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Davorka Budimir, politologinja, predsjednica je udruge Transparency International Hrvatska (dalje: TIH). Riječ je o nevladinoj organizaciji posvećenoj povećavanju odgovornosti i suzbijanju nacionalne korupcije. Udruga je usmjerena na prevenciju i promjenu sistema. Dr. Budimir prokomentirala je za Narod. hr korupcijske afere u protekloj godini, ukorijenjenost korupcije u društvo te promjene koje su nužne po tom pitanju u 2022. godini.

“Subjektivni osjećaj nepravde prenijet je i u proračun svakog građanina”

“2021. godinu obilježili su brojne nepravilnosti, korupcijski skandali i antikorupcijski događaji. Jedni nam pokazuju greške u sustavu i brojne nepravilnosti, a drugi moguća rješenja. Ne bi bilo korektno izdvajati bilo koji korupcijski skandal, jer kao građani svakodnevno osjećamo posljedice korupcije. Od smanjenih usluga tijela javne vlasti, vlastitog osjećaja nepravde i bespomoćnosti do nedostatka kvalitetnog poštenog i pravednog života u hrvatskom društvu. Taj subjektivni osjećaj nepravde prenijet je i u proračun svakog građanina. On zna da od vlastitog rada teško može servisirati sve obveze koje kao pojedinac ima. Od plaćanja režija, košarica vlastite potrošnje, kvalitete obrazovnih i zdravstvenih institucija i slično.” – ističe dr. Budimir.

“Borba protiv korupcije u Hrvatskoj je deklarativna. U stvarnosti ona postaje sredstvo za obračune političkih aktera u osvajanju ili zadržavanju na pozicijama vlasti. Iz pozicija političke vlasti proizlazi i moć za donošenje obvezujućih odluka za sve građane. Tu mi mislim na sve nositelje vlasti – izabrane, imenovane i na vlasti i u oporbi. S jedne strane građani za vlastite nepravilnosti u kratkom vremenu snose posljedice. Svako kašnjenje u plaćanju računa za režije ili ratu kredita istovremeno znači obračun kamata i njihovo podmirivanje.” – zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O korupciji u društvima općenito kaže: “Nema niti jedne države na svijetu u kojoj nema korupcije. U korumpiranim državama prevladava netransparentnost, niža kvaliteta života, siromaštvo i nejednakost. U onim manje korumpiranim građani bolje žive, javni servis je pravedniji i kvalitetniji, osjećaj zadovoljstva građana prevladava i postoji zdravo natjecanje, tržišni mehanizmi i kvaliteta. Napredovanje ili napredak rezultat je vlastitih sposobnosti, a ne temelji se na nepotizmu i različitim pravilima u istim situacijama.”

“Želim mali pomak prema pravednijem sustavu u kojem će građani vlastitom voljom dolaziti ili ostajati u Hrvatskoj”

Ističe da u 2022. želi vidjeti barem mali pomak prema pravednijem sustavu gdje se pojedinac neće osjećati nemoćnim.
“Želim društvo pozitivnih društvenih vrijednosti, pravde i poštenja za sve građane u okviru naših mogućnosti, okruženja i konteksta. Želim mali pomak prema pravednijem sustavu u kojem će građani vlastitom voljom dolaziti ili ostajati u Hrvatskoj. U kojoj će vladajući prepoznati potencijale svakog dijela Hrvatske i svakog građana pojedinačno. Društva u kojem će se poštivati rezultati, a napredovati temeljem vlastitih postignuća i kompetencija u zdravoj konkurenciji.”

“Tada nam kao društvu neće trebati poticaji izvana, te zakoni i pravilnici koje ćemo prilagođavati pojedinačnim situacijama. Svatko od nas ima priliku već danas biti drugačiji, ako u svom okruženju prestane tolerirati nepravilnosti i ako vlastitim primjerom pokaže da je moguće živjeti drugačije – bez poticanja na korupciju.” – zaključila je predsjednica TIH-a dr. Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.