Dragan Vasiljković ostaje u zatvoru: Vrhovni sud RH odbio žalbu ratnog zločinca

foto HINA/ Mario STRMOTIÆ/ ua

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića (na stranicama se navodi samo zatvorenika D. V.) protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu o odbijanju njegova prijedloga za uvjetni otpust s izdržavanja kazne.

S obzirom na to zatvorenik Dragan Vasiljković nastavlja s izdržavanjem kazne zatvora, prenosi HRT.

> Osuđeni ratni zločinac kapetan Dragan zatražio od suda puštanje na slobodu

> Kapetan Dragan ostaje u zatvoru: ‘Utvrđeno je da je zatvorenik nekritičan prema kaznenim djelima koje negira’

> Kapetan Dragan ostaje u Lepoglavi jer kaznu za počinjene ratne zločine smatra ‘nezasluženom’

Vrhovni sud navodi da žalba nije osnovana.

“Nije u pravu zatvorenik kada u žalbi tvrdi da je pobijano rješenje nerazumljivo i nejasno te da nema razloga o odlučnim činjenicama zbog čega se isto ne može ispitati. Pri tome ističe kako prvostupanjski sud u pobijanom rješenju, osim na samom njegovom kraju i to manjkavo, nije naznačio na temelju kojeg zakonskog propisa je nadležan za odlučivanje niti temeljem čega je prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika odbio. Iako stoje navodi žalitelja da u izreci pobijanog rješenja nije naznačen zakonski propis na temelju kojeg je donesena pobijana odluka, ne radi se o takvom propustu prvostupanjskog suda radi kojeg bi citirano rješenje bilo nerazumljivo ili se ne može ispitati, navodi se u odluci Vrhovnog suda.”

Bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje žalitelj ukazuje nisu ostvarene, pa je njegova žalba zbog tih razloga neosnovana, dodaje Vrhovni sud.

Podsjetimo, Dragan Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato ono provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci, te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, do sada je u zatvoru proveo 13 godina. Očekivani istek kazne je krajem ožujka 2020. godine.

Ovo je bio drugi zahtjev za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića. Prvi je odbijen u studenom prošle godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT