Karamarko predstavio gospodarski program: HDZ i partneri će stvoriti Hrvatsku o kakvoj je sanjao Tuđman

Zagreb, 1.10.2015. - Predstavljanje Izbornog programa Domoljubne koalicije, predvoðene HDZ-om, "Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska". Na fotografiji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Darinko Kosor, Ivan Tepeš, Branko Hrg i Milivoj Špika. foto HINA / Damir SENÈAR /ds

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u četvrtak je predstavio gospodarski program HDZ-a i njegove Domoljubne koalicije obećavši da će “uskoro i zajedno” koalicija provesti strukturne reforme kojima će poboljšati investicijsko okružje, pri čemu je naglasio kako reforme ne namjeravaju provesti da bi građani dodatno trpjeli nego zato što je to jedini put za gospodarski rast i bolji život za sve u Hrvatskoj.

“Mi ćemo uskoro i zajedno potaknuti i provesti strukturne reforme kojima ćemo podići razinu kvalitete poslovanja u Hrvatskoj. Učinit ćemo sve što je potrebno i neophodno, promijenit ćemo zakone i stvoriti uvjete za učinkovitiji rad pravosuđa, provesti novu razvojnu i ekonomsku politiku, drugačije rečeno, sustavnim i organiziranim promjenama stvorit ćemo dobro investicijsko okružje u kojem je moguće uspješno i konkurentno poslovati”, poručio je Karamarko.

“Ostvarit ćemo reforme i promjene, ali ne da bi naši građani dodatno trpjeli nego da bi se konačno uhvatilo u koštac s istinskim problemima i ograničenjima, da bi se stvorio jasan i trajan put gospodarskog rasta jer jedino tako i nikako drugačije možemo stvoriti bolji život za sve nas u Hrvatskoj”, rekao je Karamarko predstavljajući “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje 5+Hrvatska” pred članovima i simpatizerima HDZ-a i koalicijskih stranaka.

Četiri godine aktualne vlade su izgubljene

Karamarko je četiri godine mandata aktualne Vlade nazvao izgubljenima. “Dosta je bilo vašeg poigravanja s našom budućnošću. Hrvatska nije vaša osobna imovina da se tako neodgovorno prema njoj ponašate. Vaš mandat Hrvatska će pamtiti kao izgubljene godine”, poručio je Karamarko vladajućima ocjenivši kako je Vlada na odlasku bila učinkovita jedino u nekontroliranom rastu javnog duga.

“U manje od četiri godine zadužili su Hrvatsku za gotovo 100 milijardi kuna, što je približno polovica duga svih hrvatskih Vlada od samostalnosti. E, to im valja priznati, a što je najgore od svega, od tog zaduživanja Hrvatska nema nikakve koristi jer je sve otišlo u potrošnju, a ne u stvaranje nove vrijednosti”, ustvrdio je Karamarko.

Kaže i kako je Vlada mjesec dana prije raspuštanja Hrvatskog sabora donijela niz stihijskih i populističkih mjera, kojima je bezuspješno pokušala kupiti glasove hrvatskih građana “podcjenjujući njihovu pamet”.

Vladajući su nevolju hrvatske sirotinje sveli na vaučere za struju, tvrdi Karamarko i proziva ih da su Hrvatsku proglašavali krivcem za rat, nisu vodili brigu za nacionalne interese kada je riječ o graničnim pitanjima, te da su “Domovinski rat proglasili građanskim, a Hrvatsku slučajnom državom”. Vladajućima zamjera i uvođenje ćirilice u Vukovaru “pod okriljem mraka” što će, uvjeren je, birači na izborima kazniti.

Ultimativna obveza i domoljubni zavjet

Nasuprot tome, HDZ je, tvrdi, uvijek bio uz hrvatski narod – od stvaranja i obrane države do njezine međunarodne afirmacije. Uvjeren je da su građani spremni za promjene i da je došao trenutak u kojem Domoljubna koalicija mora preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske.

“To mogu samo pobjednici. A mi smo pobjednici”, poručio je Karamarko praćen klicanjem “Pobjeda, pobjeda”.

Kao prvu točku izbornog programa te “ultimativnu obvezu i domoljubni zavjet” naveo je snažno pokretanje gospodarstva koje je, kaže, moguće samo putem jakog poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, izvoznika i redovito i dobro plaćenog radnika.

Obećao je jednostavnija pravila poslovanja, manju birokraciju i porezne olakšice.

HDZ će osigurati jednostavnije poslovanje i porezne olakšice za poduzetnike, Poreznu upravu će umjesto “represivnog aparata učiniti prijateljskim servisom građana i poduzetnika” te “ukinuti niz glupih i suvišnih parafikalnih nameta”.

Najavio je kontinuirano smanjenje poreznih stopa i dodatno porezno rasterećenje građana s najnižim primanjima. “Ne želimo Hrvatsku u kojoj će bogati imati sve više, a siromašni sve manje, zato ćemo zajedno stvarati Hrvatsku srednjeg sloja i političkog centra”, rekao je Karamarko podsjetivši da su u protekle četiri godine porezi promijenjeni čak 44 puta što je stvaralo poreznu stihiju i nestabilno okruže za poslovanje i investicije.

Najavio je smanjenje broja ministarstava odmah nakon preuzimanja vlasti i “ukidanje paralelnih struktura vlasti političke podobnosti”.

“Tvrtkama u vlasništvu države smanjit ćemo broj članova i zaposlenika, a njima više neće upravljati političari nego stručnjaci”, poručio je Karamarko dodavši da će plaće u tim tvrtkama prilagoditi okolnostima, kako takva radna mjesta ne bi predstavljala sinekure za brzo bogaćenje stranačkih podobnika.

Najavio je i učinkovitiju državnu upravu s modernom integriranom uslugom, usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra i jednostavnije postupke izdavanja dokumenata potrebnih za gradnju. Hrvatsku smatra prenormiranom, te najavljuje jednostavniji zakonodavni okvir za investiranje.

“Greenfield investicije gotovo i ne postoje, zato smo izradili katalog mogućih i poželjnih investicija koji sadrži popis troškova i dozvola koje treba pribaviti”, rekao je šef HDZ-a i kao kapitalne strateške projekte naveo Pelješki most, navodnjavanje Slavonije, izgradnju željezničkih pruga, morskih i riječnih luka.

Obećao je da će se svi ti projekti sufinancirati iz fondova EU iz kojih Domoljubna koalicija do 2019. namjerava povući najmanje pet milijardi eura za što su, tvrdi, projekti već pripremljeni.

100.000 novih radnih mjesta

Najavio je otvaranje sustava obrazovanja o EU fondovima za sve građane i poduzetnike koji će, kaže, imati pristup kontakt uredima u svim jedinicama lokalne samouprave.

“Nikad se više ne smije dogoditi da gospodarski i financijski slaba Hrvatska uplaćuje u europske fondove više nego što iz nje dobiva jer Vlada na odlasku ni nakon četiri godine nije uspjela pripremiti projekte”, poručio je Karamarko.

Obećao je i revitalizaciju poljoprivrede, reindustrijalizaciju i bolju iskorištenost energetskih i turističkih potencijala na principima održivog razvoja.

Kao osnovni cilj gospodarskog programa najavio je rješavanje problema visoke nezaposlenosti, ustvrdivši kako je lani u Hrvatskoj bilo desetine tisuća manje zaposlenih nego 2011., a srpanjska zaposlenost je ove godine niža nego ikada u povijesti.

“Majstori obmane uporno tvrde da nezaposlenost pada. Možda pada, ali brisanjem potezom pera iz evidencije nezaposlenih”, ustvrdio je Karamarko poručivši kako Domoljubna koalicija nezaposlenost neće smanjivati iseljavanjem nego otvaranjem 100.000 novih radnih mjesta.

Umirovljenicima je obećao usklađivanje mirovina s rastom plaća, prema razini od 60 posto prosječne plaće. “Mirovine će tijekom našeg mandata porasti za najmanje pet posto, a ako se naše projekcije budu ostvarivale i više”, rekao je Karamarko.

Najavio je i uvođenje nacionalne mirovine za umirovljenike bez primanja.

Svakom novorođenčetu 1000 eura

“Obitelj je u hrvatskim tradicijskim vrijednostima uvijek bila okosnica identiteta i povijesnog opstanka, pa stoga na njoj i temeljimo sve modele demografskog razvitka”, naglasio je Karamarko obećavši da će svako novorođeno dijete od države dobiti potporu od 1000 eura.

Iako je riječ o velikom novcu, Karamarko poručuje da Domoljubnoj koaliciji “za opstanak vlastitog naroda niti jednu cijenu neće biti teško platiti”.

Obećao je i niz programa usmjerenih na pomoć mladima i stambeno zbrinjavanje onih koji osnivaju obitelj. Posebnu će brigu, kaže, voditi o pravima osoba s invaliditetom, žena i braniteljske populacije.

Najavio je poticaje braniteljima poduzetnicima, kao i poslodavcima koji zapošljavaju branitelje, te zatražio konsenzus oko donošenja ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, što su okupljeni u kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu pozdravili burnim pljeskom.

Hrvatima u BiH poručio je kako će se Domoljubna koalicija snažno zalagati za europski put BiH, te naglasio kako je preduvjet za članstvo te države u EU stvarna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda.

Najavio je i donošenje strategije nacionalne sigurnosti i ustroj jedinstvenog i učinkovitog sustava civilne zaštite, ocjenivši da je “neodgovorna i nesposobna Vlada u migrantskoj krizi srljala iz greške u grešku”.

HDZ i partneri će stvoriti Hrvatsku o kakvoj je sanjao Tuđman

Gospodarskim mjerama HDZ-a i partnera, uvjeren je Karamarko, “moguće je stvoriti onakvu Hrvatsku o kakvoj je sanjao njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te naši očevi i djedovi”.

“Učenje Franje Tuđmana je vrijednosna okosnica. Na njemu i Domovinskom ratu temelji se suvremena hrvatska država i zato, ojačani tom sviješću, idemo u pobjedu za bolji život naše domovine”, zaključio je Karamarko praćen pljeskom i povicima “Pobjeda, pobjeda”, te pjesmom “Moja domovina”.

HDZ-ovi koalicijski partneri zadovoljni predstavljenim gospodarskim programom

Predsjednici HSLS-a, HSS-a i HSP AS, koji su u Domoljubnoj koaliciji s HDZ-om, izrazili su u četvrtak zadovoljstvo predstavljenim izbornim i gospodarskim programom koje je na Zagrebačkom velesajmu predstavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Kosor : Ovo je pobjednički program, SDP-ovi ministri su pripravnici bez i jednog dana radnog staža

“Apsolutno sam zadovoljan jer sve što je HSLS-u važno ugrađeno je u gospodarski program. Naglasak je na gospodarstvu što je i predsjednik HDZ-a vrlo jasno rekao u svom izlaganju”, kazao je Darinko Kosor (HSLS) novinarima. Istaknuo je kako rade na tome da se otvore nova radna mjesta i naprave gospodarske reforme da mladi ne odlaze u inozemstvo. Za to je, smatra Kosor, potrebno provesti reformu javne uprave, smanjiti javnu potrošnju te povući puno više sredstava iz europskih fondova.

Ustvrdio je da je riječ o pobjedničkom programu, jer, kako je rekao, u Hrvatskoj nije problem napisati dobar program, već je pitanje tko može i želi provesti reforme.

“Domoljubna koalicija će provesti reforme i to je glavna poruka hrvatskim građanima”, naglasio je.

Komentirajući kritike ministara prema njihovom gospodarskom programu kazao je kako su većina ministara iz SDP-a bili pripravnici bez i jednog dana radnog staža kada su došli na funkcije. “Oni to nisu uspjeli napraviti, a mi ćemo to sigurno uspjeti”, kazao je Kosor.

Tepeš: Ovo je program za sve građane, SDP i HNS su svoju nesposobnost pokazali u protekle četiri godine

Da je to program za izbornu pobjedu drži i predsjednik HSP AS Ivan Tepeš. “Bilo je dosta nerada, nesposobnosti i improvizacije. Ovo je program za sve hrvatske građane”, rekao je.

Na upit kako komentira kritike SDP-ovih i HNS-ovih ministara da vode prljavu kampanju odgovorio je kako su “oni svoju nesposobnost pokazali u četiri godine”. Naglasio je i da se u kampanji Domoljubne koalicije mogla vidjeti smirena, intelektualna i znanstvena atmosfera, za razliku od SDP-ove galame, prijetnji, šizofrenije i straha.

Zadovoljstvo predstavljenim gospodarskim programom izrazio je i predsjednik HSS-a Branko Hrg podsjetivši kako su i gospodarski stručnjaci te stranke radili na programu. “Okviri programa koje je Karamarko iznio i koji idu prema selu, obrtnicima, malim poduzetnicima, umirovljenicima, osobama s invalidetom, a posebno prema demografskoj obnovi, smanjenju poreznog opterećenja i državnog aparata nada su da možemo pokrenuti stvari u Hrvatskoj na bolje”, naglasio je Hrg.

Mateša i Njavro smatraju da je Hrvatsku moguće pokrenuti

Bivši premijer Zlatko Mateša je rekao da bi buduća vlada ciljeve gospodarskog programa u prvih desetak mjeseci trebala pretočiti u realni program.

Problemom u zemlji vidi zakonodavnu inflaciju i nesigurnost poreznog sustava. “Investitori žele dugoročni i trajni porezni sustav i to je dobar cilj danas predstavljenog gospodarskog programa”, rekao je Mateša.

Da je Hrvatsku moguće pokrenuti i reindustrijalizirati smatra i ekonomist Đuro Njavro istaknuvši kako Hrvatska ima brojne neiskorištene mogućnosti u svim djelovima – od države, društva i gospodarstva. Drži da za to nisu potrebna velika sredstva već volja za promjenom, izvrsnošću i natjecanjem.

“Hrvatska ne može prihvatiti da bude na začelju Europe. Želimo se pomaknuti prema sredini, a jednog dana i ka vrhu Europe i biti omanja, ali vrlo usješna, uređena i za život lijepa zemlja”, kazao je Njavro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.