Kuščević kaže da odluke povjerenstva nisu Sveto pismo; Novaković upozorila da povjerenstvo može biti raspušteno

Ministar uprave Lovro Kušćević izjavio je u utorak navečer kako podržava ministra financija Zdravka Marića, da odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nisu Sveto pismo i napomenuo da Marić ima pravo pokrenuti tužbu pred Upravnim sudom, odnosno obratiti se drugom stupnju.

“To je sve malo konfuzno”

“To je sve malo konfuzno, ali je bitno da tu nema kaznenoga djela, da je postupak vođen transparetno i da su spašene tisuće radnih mjesta”, izjavio je Kuščević pred Banskim dvorima prije početka sjednice užega kabineta Vlade, gdje je na traženje novinara komentirao odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da su ministar financija Zdravko Marić i bivša ministrica ospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, vezano uz slučaj Agrokora.

(VIDEO) Ministar Kuščević Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa poručio da nauče čitati

Na novinarsko pitanje je li javnosti bilo jasno sve što se događalo u vezi Agrokora, odnosno jesu li se neke stvari krile od javnosti i je li javnost bila dezinformirana, Kuščević je ustvrdio da” ne samo da nije bilo političke odgovornosti, nego nema ni natruha političke odgovornosti jer je Povjerenstvo jasno reklo da nema političke odgovornosti, a DORH je jasno kazao da nema kaznenoga djela”.

Odluke Povjerenstva nisu Sveto pismo, Marić ima pravo žaliti se

Na konstataciju novinara da su povrijeđena načela javnoga djelovanja te ne smatra li da je to isto kao i politička odgovornost, Kuščević je odgovorio kako “to što je reklo Povjerenstvo nije Sveto pismo, čuli smo da će se kolega Marić žaliti na Povjerenstvo pa onda možemo razgovarati ako drugi stupanj, a zna se da je to Upravni sud, odluči da je bilo povreda”.

Kuščević je, odgovarajući na pitanja, rekao kako nije pročitao obrazloženje odluke pa će se očitovati kada ga pročita i kako “naravno” podržava ministra Zdravka Marića.

Nataša Novaković: “Realna je mogućnost da budemo smijenjeni. Mi smo spremni na sve”

Kakva je zapravo kazna za Zdravka Marića i Martinu Dalić i hoće li zbog Agrokora biti i novih sankcija, ali i o odnosu povjerenstva s Vladom predsjednicom Povjerenstva Nataša Novaković kazala je za Dnevnik Nove TV.

“Radi se o tome da, kao što je i sam ministar Marić rekao, on nije bio u sukobu interesa, međutim, da, došlo je do povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a u kontekstu načela. Pritom bih podsjetila da su neke najveće odluke Povjerenstva u bivšem sazivu zapravo bile bez kazne, bez sankcija, pa tako i predmet koji je vođem protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a isto tako i onaj protiv gospodina Karamarka. Dakle, ni u jednom predmetu nije bilo kazne kao takve, međutim to nije ni naša funkcija”.

Kuščević ne daje informacije o Zakonu

Protiv Bože Petrova i Andreja Plenkovića pokrenut je postupak prije dva mjeseca i bit će na redu za meritorno očitovanje početkom godine.

“Mi kao Povjerenstvo nismo nigdje. Od 1. lipnja nemamo nikakve službene informacije, mi smo se očitovali u postupku e-savjetovanja, poslali smo dopis ministru Kuščeviću s našim primjedbama, i nakon toga nemamo nikakve službene informacije. Ono što smo neslužbeno saznali jest da je u postupku – negdje”, kazala je Novaković za Novu TV referirajući se na novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kojem radi ministarstvo uprave Lovre Kuščevića objasnivši kako se u prijelazne završne odredbe novog zakona stavi odredba da s novim zakonom ide i novo povjerenstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/dnevnik.hr