(VIDEO) Ministar Kuščević Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa poručio da nauče čitati

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u četvrtak da “Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa mora shvatiti svoju ulogu – to je prevencija, to je edukacija, to je sprječavanje mogućeg potencijalnog sukoba interesa i upozoravanje ukoliko se takav sukob interesa, ne daj Bože, dogodi” a poručio je i da Povjerenstvo mora naučiti bolje čitati zakone.

Na pitanje zbog čega je iz zakona izbačena odredba o ‘periodu hlađenja’ po kojoj dužnosnici godinu dana ne bi mogli biti izabrani u nadzorne odbore i druga tijela, Kuščević je odgovorio kako iz zakona još ništa nije ni ubačeno niti izbačeno.

“Zakon se još uvijek usuglašava na međuvladinim radnim tijelima i kad Vlada prihvati taj zakon i uputi ga u Hrvatski sabor, tada možemo pričati zašto je nešto usvojeno ili nije usvojeno”, rekao je ministar uprave.

Kuščević je naglasio da period tzv. ‘hlađenja’ mora postojati kako bi se spriječilo da dužnosnik eventualno zloupotrijebi u nekom kasnijem poslu svoju prijašnju poziciju te da to namjeravaju izbaciti samo u dijelu u kojem se radi o prelasku iz državne tvrtke u državnu tvrtku.

Dodao je i kako se mora paziti je li tijelo u kojem je dužnosnik obnašao dužnost imalo poslovni odnos s nekom privatnom tvrtkom, te ako jest, da onda ‘period hlađenja’ treba ostati.

Na tvrdnju novinara da neki zakon zovu i “lex Marić” jer omogućava ministrima da nakon što se ostave ministarske dužnosti mogu odmah otići u primjerice uprave ili nadzorne odbore pojedinog trgovačkog društva, rekao je kako mu je na to “smiješno odgovarati”.

Kad je dobio odgovor da tako kažu u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, Kuščević je odgovorio da bi povjerenstvo “očito moralo malo bolje naučiti čitati zakone – ne zakon o sprečavanju sukoba interesa, već zakon koji kaže da zakon nije zakon dok ga ne usvoji Hrvatski sabor”.

“Mi sada pričamo, razgovaramo, usuglašavamo stavove oko tog zakona”, dodao je Kuščević.

Kuščević je naglasio da u samom zakonu ne stoji da se ministri mogu odmah nakon prestanka dužnosti zaposliti u upravama trgovačkih društava.

“Naravno da ‘period hlađenja’ mora ostati i da moramo sve napraviti kako bi sprječavali potencijalni sukob interesa”, rekao je.

“Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa mora shvatiti svoju ulogu – to je prevencija, to je edukacija, to je sprječavanje mogućeg potencijalnog sukoba interesa i upozoravanje ukoliko se takav sukob interesa, ne daj Bože, dogodi” rekao je te poručio: “Nek’ svatko radi svoj posao i onda će biti u redu” ponovivši kako u povjerenstvu smiju ukazivati onoga trenutka kada zakon bude u raspravi i proceduri.

“Bilo bi dobro da razgovaramo o tome, ovo sada nije vrijeme za razgovor i raspravu o zakonu. Vlada će vrlo brzo usvojiti zakon i onda ćemo o njemu raspravljati, ovo je zaista tema za jedan okrugli stol”, rekao je ministar uprave te je poručio da će to biti najbolji zakon do sada.

Tolušić: Dosadašnji zakon odbija stručnjake

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako dosadašnji način odbija potencijalne stručnjake iz privatnog sektora da dođu u Vladu ili na neka druga mjesta i pomognu razvoju države.

“Nije mi normalno da ne mogu raditi ili biti član trgovačkog društva..kad odem iz vlade. Ne znam zašto ‘period hlađenja'”, rekao je Tolušić složivši se da to trgovačko društvo ne bi trebalo biti, sad kad je ministar poljoprivrede, u tom resoru ili s time povezano. “To ne bi bilo u redu”, dodao je.

Ocijenio je da dosadašnji način nije dobar i odbija potencijalne kadrove koji mogu doći u vladu i pomoći razvoju države i efikasnijem radu ministarstava te naglasio kako je poatna zakona da se to promijeni.

“Zašto bi netko s pozicije gdje ima 20-30 tisuća kuna, kao odličan menadžer, došao u vladu na 15 ili 17 tisuća i da se nakon toga ne može vratiti na svoj radno mjesto s kojeg je došao? To generalno nisu dobre stvari, a sve potencijalne sukobe interesa treba spriječiti”, zaključio je Tolušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina/N1/hrt