Kuščević u Nerežišćima, gdje je optužen za zloporabu položaja, postao novi šef HDZ-a

Zagreb, 25.06.2019.  U povodu Dana državnosti državni vrh položio je zajednički vijenac i zapalio svijeće na Mirogoju. Na fotografiji ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Vlade Andrej Plenković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Lovro Kuščević, bivši ministar uprave, te glavni tajnik i saborski zastupnik HDZ-a bio je jedini kandidat za šefa stranke u Nerežišćima, što je podržao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Podsjetimo, Kuščević je najpoznatiji po provedbi takozvane provjere potpisa koje je GI Narod odlučuje prikupila za provedbu referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Provjera potpisa je bila netransparentna, te je GI Narod odlučuje onemogućeno revizija provjere potpisa.

Bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja – optužen za prenamjenu zemljišta

Međutim, Kuščević je morao otići s mjesta ministra uprave nakon što je USKOK pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje u u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. USKOK je tu istragu proširio, a njome su obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić, Kuščevićeva supruga i Ante Marinović, splitski poduzetnik. Kuščević je nakon odlaska s ministarskog mjesta sredinom 2019. reaktivirao mandat saborskog zastupnika, a trebao je ući u Odbor za zakonodavstvo. Nakon pobune oporbenih zastupnika, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je da će mu naći neki drugi odbor.

Kuščeviću niti za vrijeme mandata u Saboru nije prošao bez kontroverzi pa je tako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa do siječnja 2020. godine pokrenula tri postupka protiv njega. Pokrenuti su postupci zbog sukoba interesa, povrede načela postupanja savjesno, odgovorno i nepristrano te zbog nepravilne imovinske kartice.

>(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje: Kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene su rezačem papira, a digitalne kopije ne postoje

Sam Kuščević je, na glasine i optužbe da je zloporabio položaj i sudjelovao u protuzakonitoj prenamjeni zemljišta radi bogaćenja prvo tvrdio “Imam toliko nekretnina da to nije moguće pratiti”, a zatim da mu aferu smještaju lijevi aktivisti.

Podsjetimo, prije nego što je optužen za zloporabu položaja u svrhu prenamjene zemljišta i prije nego što je bio ministar uprave, Kuščević je bio načelnik Općine Nerežišća, a zatim ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Povjerenstvo, USKOK i DORH

Saborsko povjerenstvo je početkom ove godine kazalo da je Kuščević sudjelovao u donošenju prostornog plana općine Nerežišća kada je bio načelnik općine, a predložene izmjene su se izravno doticale njegovih nekretnina i nekretnina njegove supruge. DORH je pak 2 puta tražio skidanje njegovog imuniteta, prvo u rujnu 2019. zbog pokretanja kaznenog postupka glede sumnje u počinjenja dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti.

U veljači 2020. DORH je zatražio skidanje imuniteta zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Proširenjem istrage Uskok tereti Kuščevića za prenamjenu zemljišta i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o., a uz to nalazi se i optužba za primanje mita.

Vila prijavljena kao pašnjak, a štala postala zgrada

Konkretno, Kuščević 11 godina nije upisao svoju vilu od 350 kvadrata na parceli 3898. kod Nerežišća te se ona u katastru vodila kao pašnjak. Kuščević je nakon otkrića rekao kako je spreman snositi odgovornost i platiti prekršaj.

“Zaista sam to propustio. Tko će pratiti. Hvala Bogu imam puno nekretnina. Zahvaljujući vama podnio sam zahtjev”, rekao je bivši ministar uprave očitujući se o medijskom otkriću o svojoj neažurnosti.

On je također 2011. na poljoprivrednoj čestici dobio dozvolu legalno za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića. Međutim, Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća ubrzo je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao mjeru kompenzacije za takve objekte unutar 200 metara od naselja Općinsko vijeće Nerežišća donosi Rješenje o ispravci pogreške kojom se svi takvi objekti štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene. Kuščević tada na mjestu štale gradi kuću.

Žena kupovala poljoprivredno zemljište, Općina ga prenamijenila u građevinsko

Isto tako, supruga njegova supruga Zorana, prije desetak je godina za 60.000 kuna kupila 4519 kvadrata poljoprivrednoga zemljišta u Nerežišćima, plaćajući nepuna dva eura za kvadrat zemljišta. Ubrzo Općina kojoj je na čelu Kuščević donosi rješenje o prenamjeni zemljišta te ono postaje građevinsko čime mu cijena skače na preko 100 eura po kvadratnome metru.

Kuščević je pak tvrdio da se u konkretnome slučaju izuzeo od donošenja odluke slučaju, a samo polovicu toga zemljišta Kuščevićeva je supruga nedavno prodala za 1,5 milijuna kuna.

Iako je bio u sukobu interesa – kazne nema

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa je nakon 13 mjeseci, u četvrtak 15. listopada utvrdilo da je Kuščević u istom slučaju bio u sukobu interesa no za to nije pripisana kazna.

Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa je sa zakašnjenjem od godinu dana utvrdilo da je Kuščević bio u sukobu interesa, ali bivšeg ministra uprave nije kaznilo jer kazna za to nije propisana. S druge strane, ukoliko se optužbe pokažu istinitima, Kuščević je koruptivnim radnjama – primanjem mita, davanjem mita, zloporabom položaja i ovlasti, poticanjem na zloporabu položaja i ovlasti, poticanjem na prouzročenje stečaja – prisvojio imovinsku korist u vrijednosti od 4,7 milijuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr