Leković: Gradonačelnik Penava iznosi neistine i pokušava HND uvući u političke spletke

Zagreb, 06.10.2015 - Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva na konferenciji za novinare govorili su o novim primjerima cenzure, napadima na novinare i drugim oblicima pritisaka kojima je cilj onemoguæiti novinare da rade svoj posao. Na fotografiji Saša Lekoviæ, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustvrdilo je u srijedu da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, govoreći neistinu o ulozi HND-a u organizaciji priredbe posvećene Siniši Glavaševiću, dodatno vrijeđa uspomenu na novinare poginule u ratu i sve vukovarske žrtve.

“Na konkretnu primjedbu utemeljenu na činjenici da priredbe posvećene Siniši Glavaševiću ove godine prvi puta nema u službenom programu i bez ikakvog spominjanja politike, gradonačelnik Vukovara odgovorio je neistinom i pokušajem uvlačenja HND-a u političke spletke”, kaže se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Činjenica je da ove godine priredbe “Grad – to ste vi” posvećena Glavaševiću ne će biti u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., što je HND ocijenio nedopustivim i pri tom stajalištu ostaje.

Penavina izjava da se HND treba stidjeti zbog takve tvrdnje jer je upravo HND suorganizator priredbe koja će prvi puta izostati iz programa također je neistinita. Uz Gradsku knjižnicu Vukovar, Hrvatski radio Vukovar i Društvo hrvatskih književnika HND je prije 10 godina pokrenuo priredbu posvećenu Siniši Glavaševiću, ali je nije organizirao.

Svake godine predstavnik HND-a pozivan je govoriti na priredbi, odnosno sve do prošle godine kada je gradonačelnikom Vukovara postao Ivan Penava i kada je organizator izvijestio HND da ne će biti uobičajenih govora. Ove godine ne će biti niti priredbe “Grad – to ste vi”, o čemu je HND doznao iz medija, kada je takva odluka već donesena.

HND i dalje smatra da je to neoprostiva sramota za organizatore Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i uvreda novinarima poginulima u ratu te svim vukovarskim žrtvama. Stoga poziva organizatore, Gradsku upravu Vukovara i gradonačelnika Penavu osobno da učine sve kako bi se i ove godine u program Dana sjećanja uvrstila manifestacija „Grad – to ste vi“ i dostojno obilježilo sjećanje na Sinišu Glavaševića.

Ivan Penava: Sramite se, Gospodo!

Priopćenje Ivana Penave, na koje je reagirao HND, objavljeno je 27. listopada na službenim stranicama Grada Vukovara, prenosimo u cijelosti:

“Na konferenciji za medije održanoj u svrhu prezentacije programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2015. izneseno je i objašnjenje zašto se manifestacija „GRAD – TO STE VI” ne nalazi u sastavu ovogodišnjeg programa obilježavanja.

Objašnjenje je zapravo vrlo jednostavni i iza njega ne stoji nikakva politička spletka i manipulacija. Naime, već 10. godina za redom ovu manifestaciju organiziraju Gradska knjižnica Vukovar (koja je ujedno i nositelj programa), Hrvatski radio Vukovar, Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika.

Također, svake godine Grad Vukovar raspisuje Javni poziv u trajanju od mjesec dana na koji se svojim prijedlogom mogu javiti svi zainteresirani za sudjelovanje u programu obilježavanja.

I ove je godine po istom principu bio raspisan Javni poziv u trajanju od mjesec dana te su svi zainteresirani mogli dostaviti svoj prijedlog programa do 7. listopada 2015. godine

Odbor za obilježavanje „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2015.” 15. listopada 2015. razmatrao je i usvojio konačni Program obilježavanja koji sadrži 40-ak pojedinačnih programa koji su podijeljeni u glavni i popratni program. 22. listopada 2015. godine održana je konferencija za medije na kojoj je program i predstavljen javnosti, no čak ni do tada sporni prijedlog programa nije pristigao.

Iako je prošle godine bila jubilarna 10. obljetnica kako se održava ova manifestacija te su organizatori dobro upoznati s već ustaljenim, tradicionalnim programom obilježavanja, čak smo za vrijeme trajanja Javnog poziva usmeno kontaktirali jednog od organizatora kako bismo ih podsjetili na to da je program u izradi.

Svi su ovi podatci jednako izneseni na konferenciji za medije, zajedno s apelom da se niti jedna pojedinačna sudbina, niti jedno ime heroja Domovinskog rata pa makar to bio i Siniša Glavašević ne izdiže iznad žrtve Vukovara.

Također, još je jednom upućen i apel da tijekom dana sjećanja izostane bilokakvo političko angažiranje i isticanje te da žrtva Vukovara bude prije svega i u centru pozornosti.

Određeni su se mediji oglušili na ove apele te su objavili tekstove koji ne prikazuje sve strane priče. Naime, izjave navedenih organizatora manifestacije u potpunosti su izostavljene dok se ističe izjava ministra Matića koji s problematikom nema nikakve poveznice.

Navodi se također i izjava Bojana Glavaševića koji se kao sin ubijenoga našao povrijeđen postupcima Grada Vukovara te se nada „da će se Grad Vukovar predomisliti”.

Prvenstveno Grad Vukovar nema se oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog, a sam je organizator središnje manifestacije 18. studenoga, no manifestaciju „GRAD – TO STE VI” ne organizira.

Osim toga, smatramo kako je krajnje neprilično da sin iskorištava ime svoga ubijenoga oca, heroja Domovinskog rata, za jeftine političke bodove koje na krajnje neprimjeren način prikuplja za svoga poslodavca.

S druge strane, ministar Matić je taj koji još jednom skandalozno braniteljsku populaciju povlači po blatu, a žrtve koje bi trebao štititi prodaje za nekoliko glasova na predstojećim izborima. U svojim izjavama nameće ideju kako je Grad Vukovar „izbacio” Sinišu Glavaševića iz programa iako očito ponovno nije upoznat s problematikom, njezinim protokolom ni procedurom, a još jednom se diskriminira i otkriva prozivajući HDZ za nešto na što kao stranka nije imao nikakvog utjecaja.

Također, s bespredmetnim priopćenjem izlaze i Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatsko društvo književnika koji su već godinama organizatori sporne manifestacije, no ove godine ostaju „neugodno iznenađeni” jer nisu poslali prijedlog programa. Takav njihov postupak puno više nego li čudnovato priopćenje ukazuje na činjenicu koliko im je zapravo stalo do odavanja počasti Siniši Glavaševiću.

Gradska knjižnica Vukovar i Hrvatski radio Vukovar manifestaciju će ipak održati, no ne na ustaljen način i izvan službenog dijela programa. To je korak na koji su se organizatori samostalno odlučili.

Iako je Grad Vukovar u više navrata apelirao na suzdržavanje od politizacije i manipulacije žrtvama u vrijeme i vezano za Dane sjećanja na žrtvu Vukovara, Vukovar se još jednom dovodi u poziciju iskorištavanja najemotivnijih i najtežih dana za ostvarivanje prednosti u predizbornoj trci. Vukovar je jedinstveni simbol hrvatske bitke za neovisnost te svatko tko ga iskorištava u privatne svrhe i za vlastite probitke nema nikakvog pijeteta prema žrtvi niti zna što je domoljublje.

Grad Vukovar će i ove godine na dostojanstven način odati počast svim svojim herojima pa tako i legendarnom Siniši Glavaševiću. I to je jedina istina. Zbog svega ovoga što se događa posljednjih dana, slobodan sam reći SRAMITE SE, GOSPODO!

Pustite Vukovar da oplakuje svoje heroje i svoje žrtve, a mrtve da počivaju u miru!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah