„Lički škripavac“ postao 32. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

„Lički škripavac“ dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila
je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 21. prosinca 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je „Lički škripavac“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih
oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Proizvodi se u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Karlovačkoj županiji

Proces zaštite naziva „Lički škripavac“ započeo je u prosincu 2017. godine, kada je Udruga
malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede
zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Lički škripavac“. Lički škripavac je meki, masni sir cilindričnog ili četvero-uglastog oblika. Po površini je mliječno-bijele boje bez kore, a na presjeku zatvoren ili s manjim brojem mehaničkih otvora
nastalih zadržavanjem sirutke tijekom oblikovanja sira. Okus mu je mliječno-slatkast i
umjereno slan, a konzistencija karakteristično gumasta te škripi tijekom konzumiranja. Način
proizvodnje „Ličkog škripavca“ prenosio se s koljena na koljeno i očuvao do danas, a
svojstvo škripavosti, po kojem je ovaj sir i dobio naziv, javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava na ovom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja „Ličkog škripavca“ dozvoljena je samo na zemljopisnom području Like od
mlijeka krava uzgojenih na tom području. Područje proizvodnje nalazi se u tri administrativne
regije i to većim dijelom u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj i
Karlovačkoj županiji.

Hrvatski prehrambeni proizvodi

Republika Hrvatska sad ima 32 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv
registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv „Lički škripavac“ dosad registrirani nazivi
proizvoda su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina,
Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski
pršut/Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/
Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška
janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin,
Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci,
Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica,
Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica i Dalmatinska panceta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.