Ljubo Jurčić o neodobravanju novog kredita: Agrokor još uvijek može otići u stečaj – onaj pravi, bez preustroja!

Foto: fah

Zamolili smo ekonomistu Ljubu Jurčića da nam prokomentira današnje priopćenje iz Agrokora u kom se navodi, iako uz ogradu kako “postoji interes”, da Agrokoru neće biti odobren tzv. izlazni kredit prije kraja važenja Lex Agrokora, dakle 10. srpnja, a možda niti kasnije. Zato je kompanija zatražila od postojećih kreditora da reprogramiraju, odnosno refinanciraju roll-up kredit vrijedan preko milijardu eura.

Uz sve eufemizme koje su koristili u priopćenju, i pozivanje na to da su kao dobri gospodarstvenici dovoljno unaprijed, za svaki slučaj, odlučili tražiti refinanciranje roll-upa od postojećih kreditora predvođenih Knighthead fondom, malenim fondom iz SAD u kojem novac drži od najmanje osam do najviše 12, ovisno o izvoru informacije, ekstremno bogatih ljudi, od kojih svaki u fondu sudjeluje s nekoliko stotina milijuna dolara, ostaje dojam kako Agrokor ima ozbiljan problem.

Nemogućnost pronalaska novih kreditora je loša vijest za Agrokor, pa iako i dalje postoji rezervna opcija produženja postojećeg kredita – nitko ne jamči da će banke i vjerovnici pristati i dalje kreditirati Agrokor, niti ih itko na to obvezuje. A Lex Agrokor prestaje važiti 10. srpnja, i nije ga moguće produljiti. Što to znači, pitali smo Ljubu Juručića?

Narod.hr: Što znači današnja vijest da je Agrokoru de facto odbijen, odnosno za sad nije ugovoren novi kredit kojim bi se vratio postojeći kredit ugovoren na godinu dana po roll-up modelu?

Jurčić: Teško je reći u ovom trenutku koliko to ima veze s korespondencijom i mailovima Martine Dalić. Može i ne mora imati. Ali ako se netko od velikih sudionika ne bude ponašao prema intencijama onda nastupa situacija čistog stečaja – dakle ne onog s preustrojem, a Agrokor može otići i u likvidaciju.

Ovdje se u sve to s Agrokorom ušlo brzopleto, ne mislim vremenski, već na to da se sad događa sve na što su upozoravali znanstvenici koji se tom materijom bave ozbiljno. Radi se o tome da su zakon radili ljudi koji su na tržištu, zanatlije, a ne znansvenici koji analziraju sve moguće situacije. Kad gradite kuću nećete nacrt tražiti od zidara, nego od školovanog arhitekta. Oni su pitali zidara da im konstruira kuću.

Tu u zakonu nisu uopće predviđene situacije da će biti tužbi, ili da neće biti produljenja roll-up kredita!

Zato je trebalo je angažirati stručne ljude umjesto menadžera fondova jer su oni zainteresirana stranka, ona koja će na zakonu zaraditi. Da su ti savjetnici išli na javne natječaje vjerojatno ne bi dobili posao!

Ali problem je što se nije imalo povjerenja u ljude, stručnjake, kako to već ide kod nas. A oni su mogli u istom tom roku donijeti zakon, samo puno kvalitetniji. Ne bi se tu vremenski ništa izgubilo.

Narod.hr: Ima li tu elemenata krivičnog djela, po Vašem sudu?

Jurčić: Ovo je čisto pogodovanje u javnoj nabavi, natječaj za javnu nabavu piše onaj tko je isporučio robu!

Narod.hr: “Članak 292 kz, šest mjeseci do pet godina zatvora”…

E-poruke Martine Dalić daleko su ozbiljnija stvar od e-poruka Hillary Clinton i upućuju na ozbiljna kršenja zakona

Narod.hr: Fond je kupovao obveznice, odnosno dug Agrokora na burzi u Njemačkoj početkom prošle godine po 20 ili 25 posto cijene, zatim je posudio Agrokoru okruglo pola milijarde eura, za to je uzeo pod hipoteku milijardu eura vrijedne nekretnine, dakle dvostruko, a potom je prema priznaju samog Ramljaka 60 posto kredita otišlo na otkup starog duga od Fonda, po nominalnoj cijeni, oko četiri puta većoj od one koju je fond platio na burzi. Dakle, Agrokor je u stvarnosti u roll-upu dobio najviše oko 200 milijuna svježeg novca, a za to je dao pod hipoteku pet puta vrjedniju imovinu, na koju Fond može sjesti u slučaju stečaja, a taj isti fond može pokrenuti stečaj?

Jurčić: Da, fond je kupovao dug po diskontnoj cijeni, u svakom slučaju ispod trideset posto nominalne cijene, a taj stari dug je onda otkupljivan sredstvima iz roll-up kredita. Ne znam točne brojke koliko je roll up kredita iskorišteno za otkup starog duga, ali to je na tom tragu, to je princip.

Mene je prije svega začudilo to da je Agrokor još uvijek imao imovine na koju je mogao staviti hipoteku, i to u iznosu od čak milijardu eura, uz sve prethodne kredite.

Ovo je prestrašno i žalosno. Martina Dalić kaže da je spašavala Agrokor od stečaja, ali stečaj se još uvijek može dogoditi ako netko od velikih sjedne na račun. Osim toga Agrokor još nije spašen.”

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr