Luka Mlinarić za Narod.hr: Priča o švicarskom modelu je ‘mazanje očiju’ javnosti, Vlada će novim zakonom pokušati još više otežati referendume

Zagreb, 06.11.2018 - Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za medije u vezi sa zamolbom predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović o referendumu za pravedniji izborni sustav. Na fotografiji Luka Mlinarić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nakon što je Jutarnji list objavio članak pod naslovom “Hrvatska uvodi švicarski model referenduma“, vezan uz novi Zakon o referendumu, kojega priprema Vlada, a za kojega tvrdi da će biti sličan švicarskom modelu referenduma, za Narod.hr o toj temi govorio je Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje.

Mlinarić ističe kako iz GI Narod odlučuje, s obzirom na dosadašnja iskustva s vladajućima, ne očekuju da će novi Zakon donijeti olakšavanje referendumskog procesa, a pogotovo odbacuju tvrdnje da bi novi Zakon mogao biti sličan švicarskom modelu jer, ističe, da bi se postigao švicarski model, u Hrvatskoj bi bilo potrebno promijeniti i Ustav, a ne samo Zakon o referendumu.

“U medijima smo mogli vidjeti različite špekulacije o tome kako je već spreman tzv. švicarski model zakona o referendumu. Međutim, mi iz GI Narod odlučuje smatramo da to nije nikakav švicarski model jer, prije svega, da bi se u Hrvatsku uveo švicarski model bilo bi potrebno mijenjati, i to značajno, Ustav – to ne bi bilo moguće provesti samo Zakonom.” – kaže Mlinarić i nastavlja:

“S druge strane, poučeni vlastitim iskustvom, kada se sjetimo toga da premijer Plenković i ministar Kuščević ni na koji način ne žele liberalizirati i poboljšati institut referenduma u Hrvatskoj, što zapravo švicarski model kao takav predstavlja, smatramo da je ta fraza, ta floskula “švicarski model”, isključivo “mazanje očiju” javnosti kako bi građani mislili da se konačno ide k nekakvoj liberalizaciji instituta referenduma.”

“Predlažemo produljenje roka za prikupljanje potpisa”

Mlinarić ne vjeruje da će Vlada novim zakonom olakšati referendumski proces:

“Jasno je da će se novim zakonom, kako su i najavljivali i ministar Kuščević i ostali, još više ograničiti pravo građana na referendum.”

“Mi smatramo da je definitivno potrebno mijenjati zakon o referendumu na način da se onemogući zloupotreba vlasti i da građani zaista dobiju mogućnost ostvariti svoje pravo da o važnim pitanjima oni odlučuju i iznose svoja mišljenja, a koja bi onda vlast morala prihvatiti i primijeniti. To je ono što mi očekujemo od novog Zakona o referendumu.” – kaže Mlinarić i dodaje:

“Konkretno, svakako smatramo da bi trebalo uvesti neke pozitivne promjene, kao što su produljenje roka za prikupljanje potpisa: podsjećam da je u Hrvatskoj rok samo dva tjedna, što je izrazito kratak rok, među najrigoroznijima, ako ne i najrigorizniji u Europi. Također, predlažemo smanjenje broja potrebnih potpisa, ali naglašavamo da bi za to trebalo promijeniti Ustav, a ne samo Zakon. Naravno, kao što smo i predlagali tijekom naše inicijative, smatramo da je potrebno da jedno neovisno i nepristrano tijelo provjerava potpise, da vodi tu tzv. predreferendumsku fazu. Mi smo predlagali da to bude Državno izborno povjerenstvo (DIP). Također smatramo da je važno omogućiti promatrače tijekom provjere potpisa, a isto tako i Zakonom jasno, nedvosmisleno i transparentno odrediti kriterije valjanosti potpisa. Također, smatramo da je potrebno uvesti i sve one druge preporuke koje donosi Venecijanska komisija, a koje postoje u drugim zemljama, a isto tako i u Švicarskoj, koju toliko spominju i mediji i ministar Kuščević. Prema švicarskom modelu bi, npr., bilo potrebno 100.000 potpisa u 18 mjeseci. Prema dosadašnjim iskustvima, ne vjerujemo da ministar Kuščević ili premijer Plenković to planiraju uvesti”, zaključio je Mlinarić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr